Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Ο κ. Παππάς και η ελευθερία του Τύπου


Του Σήφη Πολυμίλη

«Εμείς ήμασταν οι Γατόπαρδοι, οι Λέοντες. Εκείνοι που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια και οι ύαινες», Τζ. Λαμπεντούζα, «Ο Γατόπαρδος».

Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε, υποτίθεται, την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου. Μεταξύ αυτών που θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν δηλώσεις ήταν ο κ. Παππάς, αλλά και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κάλεσαν να αναστοχαστούμε για τον ρόλο των ΜΜΕ στις σύγχρονες κοινωνίες. Συγκινητική η παρέμβαση και το ενδιαφέρον, αν και στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί...

Αν κάποιος θα έπρεπε πρωτίστως να αναστοχαστεί θα ήταν ο ίδιος ο κ. υπουργός και το κόμμα του, που έχουν αναγάγει σε βασικό μέλημά τους τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι οι πρώτοι, ούτε οι μόνοι φυσικά που το επιθυμούν διακαώς. Από την εποχή του Κοσκωτά μέχρι τους νταβατζήδες του Μπαϊρακτάρη οι προσπάθειες ήταν συνεχείς και αδιάλειπτες. Στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεραστεί όμως κάθε όριο, καθώς κοιμούνται και ξυπνούν με όραμα να γίνουν διευθυντές και αρχισυντάκτες σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και sites.

Παρά το απίστευτο φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, επιμένουν χρησιμοποιώντας κάθε είδους μεθοδεύσεις να καθυποτάξουν πλήρως όλο το τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η παραμικρή κριτική δεν είναι ανεκτή, οποιοσδήποτε τολμά να αμφισβητήσει ή και απλώς να καταγράψει τις ανακολουθίες, τα ψέματα, τις κυβιστήσεις τους, καθίσταται αποδιοπομπαίος τράγος. Απειλές, υπόγειοι και μη εκβιασμοί, στοχοποιήσεις είναι στην ημερησία διάταξη.

Μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο των Μαδούρο, Ερντογάν ή Πούτιν, αλλά πολύ θα τους βόλευε να μπορούν να ποδηγετούν την ενημέρωση, όπως το κάνουν αυτοί. Είναι γεγονός ότι στην προσπάθειά τους, έχουν ως «σύμμαχο» τα τραγικά λάθη και την εξάρτηση εκδοτών αλλά και δημοσιογράφων από την εκάστοτε εξουσία. Η κατάρρευση ενός οικοδομήματος που στηριζόταν σε πήλινα πόδια και η ταύτιση στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας των μέσων ενημέρωσης με τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος τους δίνει την άνεση να το στοχοποιούν και να προσπαθούν να το ελέγξουν με απολύτως συνεργαζόμενα πρόσωπα και επιχειρηματίες.

Ο στόχος είναι σαφής και ομολογημένος. Το βλέπουμε και το βιώνουμε άλλωστε καθημερινά. Είναι όμως θέμα δημοκρατίας και αυτοσεβασμού να συνεχίσουμε την άνιση αυτή μάχη για να προασπίσουμε τα οχυρά της ελευθερίας στην ενημέρωση.

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ

07/05/2017

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK