Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Οι πολιτικοί σε ρόλο τρολ...

Του Σήφη Πολυμίλη

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπήρξε πρωτοπόρος στη στοχοποίηση δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης αλλά η παλιά αυτή συνταγή αποτελεί σήμερα το ευαγγέλιο των απανταχού λαϊκιστών ηγετών σε όλο τον κόσμο. Με κορυφαίο εκφραστή αυτής της αντίληψης τον νέο πλανητάρχη και την αδίστακτη παρέα του που οι καθημερινές παρεμβάσεις τους ξεχειλίζουν από μίσος κατά του Τύπου και των δημοσιογράφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των 160 χρόνων του ο διευθυντής του Reuters απάντησε δημόσια στα προκλητικά μαθήματα Τραμπ προς τους δημοσιογράφους, τους οποίους αποκάλεσε ως «τα πιο ανέντιμα πλάσματα στον πλανήτη». Τον Τραμπ, τον Ερντογάν, τον Πούτιν, τη Λεπέν και τον κάθε δημαγωγό που πήρε ή διεκδικεί την εξουσία δεν τον ενοχλούν φυσικά ούτε τα παπαγαλάκια ούτε οι υπηρέτες κάθε λογής συμφερόντων που αναπόφευκτα υπάρχουν σε έντυπα και κυρίως ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο στόχος, ο αντίπαλος είναι αυτοί που κάνουν το μόνο αποδεκτό καθήκον κάθε δημοσιογράφου: κριτική στην εξουσία, αποκάλυψη της ανεπάρκειας και των υπόγειων διαδρομών της.

Για να επανέλθουμε στις δικές μας εμπειρίες, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής στη Βουλή, οι πολιτικοί υποκαθιστούν πλέον τα περιβόητα τρολ. Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους στοχοποιούν όποιον θεωρούν αντίπαλό τους, εκτοξεύοντας έναν αχταρμά από ψέματα και μισές αλήθειες για να τέρψουν το φιλοθεάμον κοινό τους. Με μια τακτική που παραπέμπει ευθέως στους «εκτελεστές» του Διαδικτύου. Με απίστευτη ευκολία καταπατούν κάθε κανόνα δικαίου, απειλούν, διοχετεύουν ψεύτικα ή παραποιημένα προσωπικά στοιχεία για να στοχοποιήσουν και να προειδοποιήσουν δημοσιογράφους και πολιτικούς που δεν είναι αρεστοί ή βρίσκονται σε σύγκρουση μαζί τους.

Η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της λάσπης με πρωταγωνιστές όχι πια κάποιους περιθωριακούς πολιτικούς αλλά κορυφαία ηγετικά στελέχη. Αντίδραση στον αντιδημοκρατικό αυτόν κατήφορο, ουσιαστικά καμία.

Πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, σιωπή. Ξεκινήσαμε με τη στοχοποίηση του Μega - θυμηθείτε τις προβολές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -, την απαγόρευση προσέγγισης στην Ειδομένη και τώρα στη Μόρια, και φθάνουμε τώρα σε μεθόδους που παραπέμπουν σε παλιές σκοτεινές εποχές.

Δημοσιογράφοι και Τύπος προφανώς δεν είναι στο απυρόβλητο για τις όποιες αμαρτίες τους. Αλλά σε μια δημοκρατική χώρα τον ρόλο του εισαγγελέα και του δικαστή δεν μπορούν να τον ασκούν, με αυτές μάλιστα τις μεθόδους, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη...

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ

05/02/2017

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK