Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Η καμπάνα χτυπάει για όλους

Του Αλέξη Παπαχελά

Η Ελλάδα βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, στο χείλος της αβύσσου. Η ανευθυνότητα περισσεύει.

Ο πρωθυπουργός έχασε πολύτιμο χρόνο, χωρίς κανένα λόγο και κανένα κέρδος για τον τόπο. Δοκίμασε τις πρωτότυπες διαπραγματευτικές τακτικές αυτοσχέδιων μάγων και κατέληξε σε μία πρόταση, που είναι χειρότερη από εκείνη που είχε μπροστά του ο κ. Σαμαράς στα τέλη του 2014. Εχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του, στο οποίο κυριαρχούν ακραίες φωνές που θέλουν τη ρήξη και τη δραχμή.

Η Ν.Δ. αδικεί τον εαυτό της, με την αμηχανία και τον αναιμικό της αντιπολιτευτικό ρόλο. Θα πληγεί, δε, καίρια αν ξαναπροσχωρήσει σε παρωχημένη ρητορική για να ψαρέψει, δήθεν, ψηφοφόρους. Δεν είναι αυτός ο ιστορικός της ρόλος. Κράτησε τη χώρα όρθια δύο χρόνια και τώρα οφείλει να βάλει πλάτη για να μην επέλθει η καταστροφή.

Οσο για τους δανειστές, συνεχίζουν να κάνουν τραγικά λάθη. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα, να περικόψει άλλο τις χαμηλές συντάξεις στην Ελλάδα σήμερα. Οι «ιέρακες» της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ότι πρέπει είτε να την εγκαταλείψουμε είτε να παραμείνουμε σε αυτήν διασωληνωμένοι, σε κώμα.

Ολοι τραβούν το σχοινί. Αν κοπεί, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ελληνες που είναι ευάλωτοι· αυτοί που πλήρωσαν ακριβά την κρίση. Τα κρατικοδίαιτα παράσιτα που παριστάνουν τους επιχειρηματίες, οι βολεμένοι του κομματικού σωλήνα θα βρουν τις άκρες τους. Οι υπόλοιποι θα υποφέρουν.

Είναι ώρα για λύση. Ωρα για αποφάσεις ευθύνης. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαχειρισθεί τους συντρόφους του και το μπλοκ της ρήξης και της τρέλας, ας αναζητήσει άλλες λύσεις που θα κρατήσουν τη χώρα όρθια. Με το κόμμα και την κυβέρνηση, πάντως, που έχει μαζί του σήμερα, η Ελλάδα δεν θα πάει πουθενά. Χρειαζόμαστε μία έντιμη λύση με τους εταίρους και δανειστές. Επρεπε η συμφωνία να είχε τελειώσει χθες, πριν λιώσει το τελευταίο κύτταρο παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οι εταίροι πρέπει να κάνουν πίσω στις παράλογες απαιτήσεις τους, τώρα. Εμείς να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ο τόπος χρειάζεται την εθνική συνεννόηση και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων.

Η καμπάνα, κ. Τσίπρα, χτυπάει για όλους. Σήμερα, όμως, χτυπάει πρωτίστως για εμάς τους Ελληνες. Αν δεν την ακούσετε, και δεν την ακούσουμε κι εμείς όλοι, θα είστε υπόλογος στην Ιστορία για όσα θα ακολουθήσουν. Οπως και όσοι σιώπησαν ή αδράνησαν καθώς η χώρα όδευε σε μια μεγάλη ήττα.


Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK