Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη στο Έθνος και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

Κύριε Λυκούδη αρκετοί του κεντροαριστερού χώρου πίστευαν ότι οι “ΜΕΤΑρρυθμιστές” θα έχουν αυτόνομη πορεία στις προσεχείς εκλογές. Ποιοι οι λόγοι που σας έπεισαν να συνεργαστείτε με στο Ποτάμι;

Συγκροτήσαμε τους ΜΕΤΑρρυθμιστές την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το πολιτικό και φυσιογνωμικό στίγμα της κίνησή μας ήταν ήδη διαμορφωμένο μέσα από τη μακρά πορεία και την ανελλιπή συμμετοχή μας στην πολιτική δράση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη χώρα μας, σε κάθε της εκδοχή. Διαμορφώσαμε έναν πολιτικό χώρο ο οποίος μέσα από την αυτόνομη παρουσία του επεδίωξε από την πρώτη στιγμή με επιμονή και υπομονή να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού Δημοκρατικού πόλου στην Ελλάδα.
Φάνηκε όμως ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για την μεγάλη συνάντηση.
Στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο σημαντική παρουσία είχε και έχει το Ποτάμι, ένα κόμμα που δημιούργησε θετική έκπληξη στους πάντες, αφού πέτυχε λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του να έχει ευρύτατη αποδοχή και να λογίζεται σήμερα ως σταθερό πολιτικό στοιχείο στην κοινωνία γύρω από το οποίο, ή και με κέντρο το οποίο, μπορεί να αναπτυχθούν προωθητικές πρωτοβουλίες. Η πολιτική μας επιλογή ήταν λοιπόν σαφής. Να συμβάλλουμε και να ενισχύσουμε το Ποτάμι με τη συνεργασία μας και τη συμπόρευσή μας, για να πετύχει αυτός ακριβώς ο στόχος, να έχει δηλαδή το Ποτάμι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η κεντροαριστερά πάντως σπαράσσεται και κάθε άλλο παρά προς στον στόχο για ένα νέο και ενιαίο πόλο οδεύει. Ραντεβού μετά τις εκλογές;

Η εικόνα της Κεντροαριστεράς στο σύνολό της είναι απογοητευτική. Δεν είναι απλώς πολυδιασπασμένη. Δεν εκπέμπει ούτε ίχνος αισιοδοξίας ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση της. Δεν υποτιμώ κανένα χώρο. Αντιθέτως σέβομαι τους πάντες. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι το Ποτάμι με την υποστήριξη των πολιτών αν βγει από τις κάλπες ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας θα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις όποιες μελλοντικές εξελίξεις.

Κάποιοι κατηγορούν τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι επιχειρεί να χτίσει ένα κόμμα με βάση την δημοφιλία του και όχι με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Που ο μύθος και που η πραγματικότητα;

Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει διαμορφώσει ένα κόμμα το σύνολο των πολιτικών του αξόνων και της φυσιογνωμίας του στον πρώτο χρόνο της ίδρυσής και παρουσίας του. Το Ποτάμι έχει κάνει μεγάλα βήματα. Η επιτυχία του στηρίζεται και σ'αυτά τα βήματα. Προφανώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει αποφασιστική ώθηση στο Ποτάμι. Όλα συμβάλλουν.

Το Ποτάμι μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν ναι γιατί;

Καταρχήν να μιλήσουν οι κάλπες. Να αναδείξουν το πρώτο κόμμα που θα διαχειριστεί την κυβερνητική λύση. Να αναδείξουν και το εύρος των άλλων κομμάτων. Να αναδείξουν επίσης και τις δυνατότητες που θα έχει το Ποτάμι να παρέμβει στις μετά την κάλπη εξελίξεις. Ελπίζω αυτές οι δυνατότητες να είναι μεγάλες. Το Ποτάμι ως σύγχρονος προοδευτικός πολιτικός σχηματισμός, έχει συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στα σοβαρά προβλήματα της χώρας και στην ανάγκη να δοθούν λύσεις μέσα σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Με αύτη την ευθύνη θα πορευτεί.

Ποιές προγραμματικού χαρακτήρα θέσεις θα είναι για σας όρος απαράβατος για την οποιαδήποτε συνεργασία μετεκλογικά;

Αδιαπραγμάτευτες προγραμματικές θέσεις για το Ποτάμι είναι:
α) οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσει να υπάρξει στο σύγχρονο κόσμο 
β) η στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των φτωχότερων στρωμάτων της που σήμερα ασφυκτιούν από την οικονομική κρίση
γ) η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ.

Ποτάμι και Μεταρρυθμιστές θέλουν και θα καταφέρουν να διατηρήσουν το ποσοστό των ευρωεκλογών (6,6%); Ποιο αποτέλεσμα συνιστά ήττα;

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα άγριας πόλωσης. Όλα τα κόμματα πλην αυτών που θα πρωταγωνιστήσουν στην πόλωση, θα υποχρεωθούν να κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να δημιουργήσουν συνθήκες υπευθύνου πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης προγραμμάτων και προτάσεων. Η πόλωση πάντα συμπιέζει όσους δεν μετέχουν σε αυτήν την αγριότητα. Παρά ταύτα θεωρώ ότι το Ποτάμι θα αυξήσει τα ποσοστά του και θα βγει από τις κάλπες ως η τρίτη πολιτική δύναμη.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι στο κρισιμότερο σημείο και τα χρονικά περιθώρια φτάνουν μέχρι τον Φλεβάρη. Είναι ορατός ο κίνδυνος του εκτροχιασμού εάν...

Η χώρα δεν έπρεπε να μπει στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι μόνο η πλειοψηφία των Ελλήνων Βουλευτών (βεβαίως όχι επαρκής για να εκλέξει ΠτΔ) που θέλησε να στηρίξει την πολιτική σταθερότητα στην χώρα, αλλά και η καταγεγραμμένη σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού να μην πάμε σε εκλογές, να μην οδηγηθούμε δηλαδή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε συνθήκες πολλαπλής αβεβαιότητας. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές. Εύχομαι να μην πάει και στα βράχια.

Η εμφάνιση κόμματος Παπανδρέου εκτιμάτε ότι μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον εκλογικό χάρτη;

Δεν νομίζω.

Η συνεργασία σας με το Ποτάμι σημαίνει συμφωνία για την πρώτη θέση στο Επικρατείας;

Η συνεργασία των ΜΕΤΑρρυθμιστών με το Ποτάμι σημαίνει συνάντηση σε μια φράση που συμπυκνώνει τις κοινές προσπάθειες “να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”. Αυτή η συνάντηση ήταν κατ' εξοχήν πολιτική και ανεξάρτητη από ποιόν ρόλο θα προσδιορίζαμε για τον καθένα μας.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK