Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η μεγάλη συναίνεση είναι πρώτιστη ανάγκη και υποχρέωση όλων

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιούφο

Κύριε Λυκούδη, οι “Μεταρρυθμιστές”, την ίδρυση των οποίων ανακοινώσατε την Τρίτη, θα μετεξελιχθούν σε κόμμα ή θα παραμείνετε μια πολιτική κίνηση που θα επιδιώξει ευρύτερες προεκλογικές συνεργασίες;

Το θέμα σε τι ακριβώς θα μετεξελιχθεί η πολιτική μας πρωτοβουλία, η πολιτική μας κίνηση είναι ανοιχτό. Ξεκινάμε από τις βασικές ανάγκες του σήμερα. Στο μεγάλο χώρο της Κεντροαριστεράς (το ονομάζουμε, έτσι για να συνεννοούμαστε), χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμπαράταξη, όπου θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη διαφορετικότητα με την αποτελεσματικότητα, μια παράταξη δηλαδή που θα μπορεί να «χωνεύει» τις διαφορές μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και όχι με αποκλεισμούς, ούτε με αλαζονικούς ηγεμονισμούς.

Εμείς συγκροτήσαμε τους ΜΕΤΑρρυθμιστές ως χώρο με τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά και με την φιλοδοξία να αποτελέσει τον καταλύτη μιας νέας συνάντησης, μιας νέας συμπαράταξης των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Δηλαδή η πρωτοβουλία μας, ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, έρχεται να ενώσει και όχι να διασπάσει. Έρχεται να εμπνεύσει και όχι να απογοητεύσει. Έρχεται να ενεργοποιήσει τους ανέστιους και απογοητευμένους δημοκρατικούς συμπολίτες μας. Και να μην ξεχνάμε ότι και εμείς, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές, όπως όλοι θα κριθούμε απ’την κοινωνία και τους πολίτες. Πιθανόν να μας ενθαρρύνουν, πιθανόν να μας αντιμετωπίσουν επιφυλακτικά. Όλα θα μετρήσουν λοιπόν για την εξέλιξή μας.

Με δεδομένο ότι βασικός σας στόχος είναι η συνάντηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και βασικός κορμός του χώρου παραμένει εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε μια συζήτηση μαζί του, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας μεγάλης  Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, όπως και εσείς είπατε;

Οι συζητήσεις που γίνονται και το προετοιμαζόμενο συνέδριο αυτού του χώρου νομίζω πως δείχνει ότι το συνέδριο αυτό εξελίσσεται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή ίσως μόνο ενός τμήματος αυτού του κόμματοςκαι των φίλων του. Δεν συγκροτείται έτσι η Δημοκρατική Παράταξη, εάν με αυτό τον όρο εννοούμε τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που θα μπορέσει να στεγάσει όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Χωρίς δηλαδή την ενεργή, πρωτογενή και μακράν μηχανισμών συμμετοχή ιδρυτικών δυνάμεων και ρευμάτων που μπορούν να συγκροτήσουν αυτή την παράταξη. Σε ένα τέτοιο συνέδριο με τέτοια χαρακτηριστικά και τέτοια δεδομένα ασφαλώς θα συμμετείχαμε, αφού θα ήμασταν ενεργοί συντελεστές του και όχι παρατηρητές ή προσκεκλημένοι ή γενικώς χρήσιμοι.

Με το Ποτάμι βρίσκεστε σε επαφές; Υπάρχουν περιθώρια να μπει σε αυτόν τον διάλογο και ο Στ. Θεοδωράκης;

Βεβαίως συζητάμε με τα στελέχη του Ποταμιού. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη έχω συναντηθεί αρκετές φορές, διατηρώ μια καλή και φιλική σχέση μαζί του και οι συζητήσεις μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η συνάντηση του ευρύτερου χώρου, αυτού που αποκαλούμε κεντροαριστερά και επιχειρηματολογεί για αυτή του την άποψη.

Δεν συμφωνώ με την στάση του αλλά την σέβομαι απολύτως. Απλώς εύχομαι να επανεξετάσει το ζήτημα.

Την Τρίτη περιγράψατε ως βασική σας προτεραιότητα και την φιλοδοξία σας να συμβάλλετε στην ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις για κυβερνητικές λύσεις. Με δεδομένο πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ποια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία θεωρείται εφικτή και ποια θα μπορούσατε να στηρίξετε;

Έχω επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, σε σημείο καμπής. Μπαίνει κατά την γνώμη μου ανέτοιμη στην νέα φάση και χωρίς συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους και όλων όσα το συνοδεύουν.

Η πολιτική ζωή επίσης δείχνει εμφανή σημεία αστάθειας. Η μεγάλη συναίνεση είναι πρώτιστη ανάγκη και υποχρέωση των πρωταγωνιστών. Η πολιτική δύναμη που θα βγει πρώτη από τις κάλπες θα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων για την συγκρότηση της Κυβέρνησης. Κανένας σήμερα δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τα βήματά που θα ακολουθήσει. Οι ανάγκες του τόπου θα μας οδηγήσουν. Προφανώς επιθυμώ μια κυβέρνηση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Όταν προτείνατε στη Βουλή μια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συμμετοχή συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που το στηρίξατε;

Το στήριξα στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τρία θέματα:

Α)Η διαπραγμάτευση για το χρέος με τους εταίρους μας, β)η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και γ) ο εκλογικός νόμος και η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε γιατί τα θέματα αυτά είναι κορυφαία για τη χώρα και καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει από μόνη της. Οι πλειοψηφίες των 151-155 εδρών σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα εθνικής σημασίας, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερες πλειοψηφίες και συναινέσεις. Κατέθεσα αυτή την πρόταση γιατί εκτιμώ  ότι μια τέτοια Κυβέρνηση ωφελεί όλους και κυρίως ωφελεί τη χώρα. Γιατί με τη συγκρότηση της αποφεύγουμε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με άγνωστες συνέπειες για τη σταθερότητα της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη φάση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε κάποια κορυφαία προβλήματα που έτσι και αλλιώς απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες. Αλλά και γιατί έτσι και αλλιώς η συμφωνία θα είχε ως κατάληξη την εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο του 2016, όπου θα καθοριστεί με την ψήφο των πολιτών η πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Κατά διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, αποσυνδέσατε την αρνητική σας ψήφο από τη στάση σας το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μιλάτε συνεχώς για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Εχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στο θέμα της προεδρικής εκλογής;

Εδώ και πολλούς μήνες – όποτε μου διατυπωνόταν παρόμοια ερώτημα – είχα σαφή απάντηση: Πιστεύω ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί η χρησιμοποίηση της εκλογής του Προέδρου για διαμόρφωση πολιτικών εξελίξεων είναι υποτίμηση αν όχι και περιφρόνηση του θεσμού, αλλά και γιατί πιστεύω ότι οι πρόωρες εκλογές χωρίς κατά τη γνώμη μου άλλη διαμορφωμένη πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, μόνο αστάθεια μπορεί να δημιουργήσουν και αδιέξοδα. Θα ψηφίσω θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προφανώς βέβαια σε συνδυασμό και με το πρόσωπο που θα προταθεί.

Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την διακηρυγμένη  πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο και την τρόικα, διευκολύνουν στη δημιουργία προεδρικής πλειοψηφίας ή οδηγούν αναπόφευκτα σε εκλογές τον Μάρτιο; 

Δυστυχώς με τα έως σήμερα διαμορφωμένα και διαμορφούμενα, η Προεδρική πλειοψηφία δεν κρίνεται από τις εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η στάση των κομμάτων στο ζήτημα αυτό είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις τους.

Και ένα τελευταίο. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν τελικά οι σχέσεις μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το κόμμα στο οποίο συμμετείχατε, έως πριν ένα μήνα, θα μετεξελιχθεί σε “συνιστώσα” του ισχυρού πόλου της Αριστεράς; 

Αποφεύγω να μιλάω για την ΔΗΜΑΡ. Αυτό το κομμάτι της πολιτικής μου πορείας είναι παρελθόν. Έχω σαφώς διαμορφωμένη εκτίμηση για το μέλλον της αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται η δημόσια διατύπωσή της.Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK