Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Δεν θέλουμε να κλέψουμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε, είμαστε συγκάτοικοι

Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3 και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

Κύριε Λυκούδη καλορίζικο και καλοτάξιδο αλλά που πηγαίνει ακριβώς;

Στο μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευχή. Νομίζω ότι η χθεσινή συνάντηση είναι μία ενθάρρυνση αναμφισβήτητη. Είχε πάρα πολύ κόσμο που δεν το περιμέναμε και νομίζω ότι και η ατμόσφαιρα έδινε την αίσθηση  μίας πρωτοβουλίας που ξεκινάει με ελπίδες.

Έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της κίνησης; Δηλαδή και για να κάνω το ερώτημα που θέτουν όλοι: είναι μία κίνηση που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα, μία κίνηση που φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο καταλύτη σε ζυμώσεις μεταξύ άλλων πολιτικών σχηματισμών;

Καταρχήν είναι μία πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε εχθές αφού προηγήθηκε μόλις ένας μήνας σκέψεων και προβληματισμών αφού ένα μήνα πριν ήταν οι μέρες που ένα κομμάτι στελεχών – μεταξύ των οποίων και εγώ – αποχωρήσαμε από τη ΔΗΜΑΡ. Μέσα λοιπόν σε ένα μήνα επειδή βέβαια ήταν και ώριμες οι συνθήκες και οι καταστάσεις, προχωρήσαμε χθες στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας. Άρα τι σκεφτόμαστε σε πρώτη φάση; Να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση γύρω από αυτήν την προσπάθεια. Και φυσικά να επιμείνουμε στην βασική κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα που είχαμε πάντα: στην αναγκαιότητα ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση αυτής της φάσης.

Σας ρωτάω επειδή ο χρόνος που ενδεχομένως θα έχετε δεν θα είναι πολύς. Αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη με την εκλογή προέδρου πρέπει  να αποφασίσετε αν θα κατέβετε αυτοτελώς στις εκλογές.

Κύριε Τσίμα θέλω να είμαι όσο μπορώ περισσότερο σοβαρός και σώφρων και να πατάω στα πόδια μου και εγώ και οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου όλοι  με τους οποίους επιχειρήσαμε μαζί αυτήν την προσπάθεια. Έχει πάρα πολύ σημασία ακόμα και σε αυτήν την πρώτη φάση ποια θα είναι η αποδοχή της κοινωνίας. Ξέρουμε ότι υπάρχει συμπάθεια και ξέρουμε ότι υπάρχει μία προσδοκία το αν αυτή η συμπάθεια και η προσδοκία θα μεταφερθεί γρήγορα και σε μία αποδοχή θα είναι αυτό βασική προϋπόθεση για να δούμε τι θα κάνουμε.  Από εκεί και πέρα αν υπάρξει αυτή η αποδοχή που σε σπρώχνει και σου λέει «κάνε κάτι παραπάνω», τότε προφανώς θα το κάνουμε. Αν η κοινωνία που βρίσκεται ήδη σε αυτήν την αμηχανία είναι αμήχανη απέναντι και σε μας, τότε θα δούμε πως θα προχωρήσουμε.

Πως θα δείτε αν υπάρχει ή όχι αυτή η αποδοχή;

Ανάλογα με τους πολιτικούς δείκτες που έχουμε ως άνθρωποι της πιάτσας που λέμε, μέσα στο μαζικό κίνημα γεννηθήκαμε και προχωρήσαμε. Προφανώς θα χει σχέση αν μας μετρούν και κάποιοι άλλοι κυρίως όμως θα δούμε κι εμείς πως εκτιμούμε τα πράγματα.

Είσαστε όπως κάποιον άκουσα να λέει μία νέα εκδοχή της κίνησης των 58;

Όχι και αυτό είναι σαφές και κατηγορηματικό. Εκτιμώ και σέβομαι τους ανθρώπους όλους αυτούς. Βρέθηκα κοντά τους από την πρώτη στιγμή, υποστήριξα την άποψη ότι έπρεπε το τότε κόμμα μου, η ΔΗΜΑΡ, να μπει αποφασιστικά στον διάλογο. Σήμερα όμως είναι άλλες οι συνθήκες. Εμείς δεν φτιάξαμε μία κίνηση για να καταθέσουμε μία πρόταση διαλόγου. Να πούμε δηλαδή «παιδιά δεν ξαναμαζευόμαστε να κουβεντιάσουμε;». Δεν είναι αυτή η πολιτική φιλοδοξία της δικής μας πρωτοβουλίας. Θέλουμε να παρέμβουμε καθοριστικά και αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά με έναν τρόπο πιο πολιτικό και πιο αποφασιστικό.

Στα διλήμματα που θα έχει μπροστά της αυτή η Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα: εκλογή ΠτΔ, εκλογές την άνοιξη, διαπραγμάτευση από αυτήν την κυβέρνηση ή όχι κλπ. Εσείς τι στάση κρατάτε;

Έχω υποστηρίξει πολλές φορές αλλά θα το πω άλλη μία φορά ότι πιστεύω ότι η χώρα μπαίνει σε μία νέα εποχή απροετοίμαστη και φοβάμαι ότι ενδεχομένως είναι σκληρότερη από την προηγούμενη. Άρα η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, πολιτικών συνεννοήσεων, συναινέσεων και μίας εθνικής συνευθύνης είναι η προφανής. Για να τα πετύχουμε αυτά χρειάζεται ένα σταθερό και ασφαλές πεδίο πολιτικής λειτουργίας. Το θέμα της εκλογής του ΠτΔ έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιαυτό και υποστηρίζω σταθερά ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει ΠτΔ. Έχει βέβαια σημασία και το κλίμα αλλά και το πρόσωπο. Αλλά σε γενικές γραμμές και για τους λόγους που σας είπα πρέπει να υπάρξει αυτή η εκλογή.

Λέτε ότι η χώρα πηγαίνει στην μεταμνημονιακή της εποχή απροετοίμαστη;

Νομίζω ναι γιατί λείπουν οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις και κυρίως το ευρύ πεδίο πολιτικής συνεννόησης που μπορεί να μετατρέψει σε αποτέλεσμα αυτήν την ρεαλιστική προσέγγιση αν υπάρξει. Είδατε τι έγινε πριν από μερικές μέρες με την πτώση του χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των spreads; Πηγαίναμε με έναν ακαθόριστο και μάλλον πρόχειρο τρόπο προς την έξοδο από τα μνημόνια διαφημιζόμενη δια όλων των μέσων από την κυβέρνηση και μία ισοπεδωτική και άφρωνα πολιτική  από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θέλαν και πολύ οι αγορές για να μας πουν «παιδιά εδώ είμαστε».

Δεν αισθάνεστε ότι μετά από αυτό πήραν μάθημα και οι μεν και οι δε;

Νομίζω ναι αλλά το μάθημα πάντα ξεχνιέται. Ο κακός μαθητής την επόμενη ενός κακού αποτελέσματος διαβάζει λίγο και μετά το ξαναρίχνει στο σορολόπ. Επομένως ποτέ δεν είναι κάποιος βέβαιος ότι οι κλασικές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος διορθώνονται. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία άντεξε την κρίση με μεγάλες θυσίες και έδωσε μεγάλες ανάσες στο πολιτικό σύστημα για να τις αξιοποιήσει και τις περιφρόνησε. Και είναι για άλλη μία φορά υπεύθυνο το πολιτικό σύστημα για μία κοινωνία που πιεζόμενη αφόρητα έμεινε όρθια.  

Η πρωτοβουλία που παρουσιάσατε χθες κινείται σε ένα χώρο που υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές οντότητες. Το Ποτάμι, η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ. Ποια είναι η σχέση σας με αυτούς και ποια θέλετε να είναι η σχέση σας;

Θέλω να είναι άριστες και μέχρι τώρα είναι άριστες. Αλλά μέχρι τώρα αυτές ήταν σχέσεις σε ένα περίπου προσωπικό επίπεδο. Τώρα που έχουμε συγκροτήσει έναν πολιτικό χώρο που θέλει να μπει σε αυτόν τον χώρο με αξιώσεις πρέπει να ξαναδούμε αυτές τις σχέσεις. Αλλά ευελπιστώ και το πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλές. Εχθές στην ομιλία μου αναφερόμενος στον χώρο είπα ότι δεν έχουμε την διάθεση να κλέψουμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε, συγκάτοικοι είμαστε και θέλουμε να προσθέσουμε στον κοινό κορβανά.

Αυτό μπορεί να εκφραστεί και με συμμαχίες στις εκλογές;

Θα επιδιώξω την ανασύνταξη, την ανασύνθεση και την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Λέω μεγάλες κουβέντες και δεν ξέρω αν οι πλάτες μου αντέχουν να το στηρίξουν. Και νομίζω πως είμαι πολύ αδύναμος για να καταφέρω κάτι τέτοιο. Αλλά με την ελπίδα προχωράς. Και θα κάνω ότι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μπορεί αυτή η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ;

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Βλέποντας πως μιλούν, κινούνται και σκέφτονται οι συνάδερφοί μου στη Βουλή νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το άθροισμα των 180 βουλευτών. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αδύνατον.

Μετά την ψυχρολουσία της προηγούμενης βδομάδας νομίζω ότι δυνάμωσε μία τάση που λέει «βρείτε τα» και ζητά συναίνεση. Σε αυτό βλέπετε καμία ελπίδα;

Σκεφτόμουν πριν από 15 μέρες που έκανα μία αντίστοιχη πρόταση στη Βουλή ότι αρχικά ακούστηκε με μία αμηχανία, μετά πολλοί συνάδερφοί μου από διάφορες πλευρές μου είπαν «καλά έκανες και το είπες», είδα μία αποδοχή και μετά άρχισα να διαβάζω στον τύπο ενδιαφέροντα άρθρα σοβαρών ανθρώπων προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;

Οι κινήσεις των επόμενων 24ώρων αφορούν στη συγκρότησή μας με καλύτερο τρόπο. Και μετά να ανοίξουμε τη διαδικασία των συναντήσεων με όλες τις δυνάμεις του χώρου. 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK