Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Περίμενα η ΚΕ να κάνει τα αντίθετα από αυτά που έκανε

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη

*Για την Κεντρική Επιτροπή και το επικείμενο συνέδριο

Η Κεντρική επιτροπή νομίζω ότι ήταν μακριά από τις ανάγκες που είχε το κόμμα σε αυτή τη φάση, να κάτσει να δει με σοβαρότητα και ευθύνη τι έγινε στις εκλογές και προέκυψε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Μόνο όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση μπορεί να έχει αποτυπωμένη την εικόνα ακριβώς. Δεν υπήρχαν αντεγκλίσεις και επεισόδια, αλλά υπήρχε μια διαδικασία που ουδείς γνώριζε τι ακριβώς επιδιώκει, τι θέλει, τι αποφασίζουμε κλπ. Το συνέδριο του κόμματος αποφασίσθηκε 2 φορές σε 2 ψηφοφορίες! Ενώ είχε αποφασισθεί στην αρχή να γίνει τον Ιούλιο, κρίθηκε - και δικαίως γιατί πρόκεται περί αστείας απόφασης σε 20 μέρες να γίνει συνέδριο με εκλογές αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα - να πάει στις αρχές Σεπτεμβρίου που πάλι όμως πρόκειται περί μιας πολύ πρόχειρης ιστορίας. Μέσα στον Αύγουστο μπορεί το κόμμα να συζητήσει σοβαρές αιτίες ήττας;

Η απόφαση για συνέδριο τον Σεπτέμβριο περισσότερο κλείνει τη συζήτηση παρά την ανοίγει για λόγους προφανείς. Η δική μου γνώμη είναι να αναζητηθούν με σοβαρότητα και σε έκταση οι αληθείς αιτίες. Δηλαδή, έχω την εντύπωση ότι ένα συνέδριο που θα κληθεί ό,τι έχει μείνει από τη ΔΗΜΑΡ να συζητάει τον Αύγουστο, είναι ένα συνέδριο που δεν πρόκειται να ψάξει τα ζητήματα. Θα αναδιαρμορφώσει την ηγεσία του, με την έννοια των πλειοψηφιών και των μειοψηφιών αν υπάρξουν και θα τακτοποιήσει τα ζητήματα της πολιτικής και νομίζω ότι θα τελειώσει λέγοντας: «Είχαμε δίκιο και δεν μας καταλάβανε».

Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ποιούς όρους και ποιές διαδικασίες θα γίνει το συνέδριο. Είναι ένα συνέδριο που δεν μου έχει ξανατύχει. Το ότι μπορεί ένα κόμμα που έχει υποστεί τέτοια εκλογική συντριβή να φτιάξει συνέδριο μέσα στον Αύγουστο μου φαίνεται αδιανόητο. Δηλαδή, με βάση τις ημερομηνίες, πρέπει στις 2 Σεπτεμβρίου να έχει λήξει η διαδικασία και να μαζευτούν οι αντιπρόσωποι! Άρα, το συνέδριο θα προκύψει μέσα από συζητήσεις, σ' όλες τις οργανώσεις με κείμενα και λοιπά μέσα στον Αύγουστο. Είναι έξω από τη στοιχειώδη λογική που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που ξέρει από συνέδρια. Γι αυτό και εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει κάτι ενδιαφέρον από αυτό το συνέδριο.

* Για την συμμετοχή του στις προσυνεδριακές διαδικασίες 

Σας περιέγραψα την απογοήτευσή μου σε σχέση με το πώς η Κεντρική Επιτροπή ρύθμισε τα ζητήματα που αφορούν τη διερεύνηση των αιτιών της ήττας. Τα ρύθμισε με έναν τρόπο που εμένα με βρίσκει τελείως αντίθετο. Έχω την εντύπωση, τελικά, ότι δεν ενδιαφέρθηκε  να ψάξει το ζήτημα. Πρέπει να σας πω ότι προκηρύσσεται νέα συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου όπου εκεί -  κατά δήλωση του προέδρου - θα κουβεντιάσουμε τα πολιτικά ζητήματα. Δηλαδή, η χθεσινή ήταν μία πρώτη συζήτηση. Αλλά, από αυτή την πρώτη συζήτηση, με βάση και την εισήγηση του προέδρου, μπορεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τα πράγματα, να διαπιστώσει την κατεύθυνση στην οποία θα κινείται η πλειοψηφία: «Είχαμε πολύ σωστή γραμμή αλλά δεν κατορθώσαμε να κάνουμε τον κόσμο να την καταλάβει».

Ουδείς υποστήριξε ότι έχουμε λάθος γραμμή. Υπήρξαν βέβαια μέλη της ηγετικής ομάδας που, κατα τη γνώμη μου, με μεγαλύτερο θάρρος αναγνώρισαν βασικά στοιχεία της τακτικής μας ως λαθεμένα, αλλά την αντίληψη ότι συνολικά είχαμε μια γραμμή η οποία δεν άρεσε στον κόσμο και δεν τον έπεισε, νομίζω ότι δεν υπήρξε. Δεν υπήρξε πολιτικού χαρακτήρα γενναιότητα για να αποτυπωθεί.

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε μία εισήγηση η οποία είχε βασικά χαρακτηριστικά ανθρώπου που αναλαμβάνει ευθύνη. Είπε πάρα πολλές φορές «ζητάμε συγνώμη από τον κόσμο μας για την ήττα». Αλλά όταν μιλάς για μία ήττα τέτοιου επιπέδου, για τέτοια συντριβή, πρέπει να λες και γιατί έχασες, τι έφταιξε που χάσαμε. Δηλαδή, η πολιτική που κατέθεσες έπεισε ή δεν έπεισε; Έαν δεν έπεισε, γιατί δεν έπεισε; Δεν εκφράστηκε καλά; Ήταν λάθος στιγμή; Κάτι άλλο συνέβαινε ή η ίδια η πολιτική δεν έπειθε; Κατά τα άλλα όλοι είμαστε ευαίσθητοι. Και ο πρόεδρος είναι ευαίσθητος, αλλά δεν φτάνει αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολιτικές εξηγήσεις. Απείχαμε από όλες τις ψηφοφορίες γιατί θεωρήσαμε ότι είχαν μία επιφανειακότητα.

* Για το ενδεχόμενο πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στήνει μία ομπρέλα προστασίας στην στρατηγική της και στον πρόεδρο

Εγώ ως πολιτικό στέλεχος δεν μπορώ να προσυπογράψω τέτοια εκτίμηση. Πιστεύω ότι αναπτύχθηκε από την πλειοψηφία μία αντίληψη η οποία ουσιαστικά δεν έμπαινε στην ουσία του θέματος. Από την ώρα που κάποιοι σύντροφοί μου στην ηγετική ομάδα έλεγαν ότι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη του αποτελέσματος, θα πρεπε να μας πουν γιατί υπήρξε αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα... Από τη στιγμή λοιπόν που δεν αποφασίζει αυτή η Κεντρική Επιτροπή στην πλειοψηφία της να μας δώσει τις πολιτικές εξηγήσεις για ποιο λόγο υποστήκαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα είναι στον αφρό.

* Για το συμπέρασμα που βγαίνει από την ΚΕ ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής από την παρούσα βουλή

Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό, δηλαδή, προέκυψε από τοποθετήσεις στελεχών. Δεν υπήρξε καμία απόφαση επίσημα. Πάρα πολλά μέλη της πλειοψηφίας τοποθετήθηκαν με αυτόν τον τρόπο και δεν υπήρξε καμία διαφορετική τοποθέτηση από κανένα άλλο ηγετικό στέλεχος. Οπότε, δικαίως δημιουργείται αυτή η εντύπωση, αλλά δεν μπορώ και να πω ότι ήταν η κατάληξη με κάποια ψηφοφορία. Παραπέμψαμε όλα τα πολιτικά ζητήματα για την ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή απλώς εγώ καταγράφω ότι το κλίμα που επικράτησε, η εικόνα που αποτυπώθηκε και η πολιτική αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η συνεδρίαση έμεινε στην επιφάνεια των πραγμάτων αρνούμενη να μπει σε βάθος.

* Για τα επόμενα βήματα

Εγώ επιμένω να θέλω η ΔΗΜΑΡ να βρεί το δρόμο που της ταιριάζει και της αρμόζει, δηλαδή ο δρόμος ενός στοιχείου που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλήτης στην ανασυγρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αυτό επιθυμώ, αυτό θέλω, γι' αυτό παλεύω και για την ώρα σε αυτή τη φάση βρίσκομαι. Βεβαίως, εισπράττω κάθε μέρα πολιτικές απογοητεύσεις. Για παράδειγμα περίμενα η Κεντρική Επιτροπή να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που σας περιέγραψα... Δεν βγήκα με την αίσθηση ενός ανθρώπου που έχει χορτάσει από ειλικρίνεια και αυτοκριτική. Από κει και πέρα παραμένω αυτό που είμαι και παλεύω τις ιδέες μου.

Προφανώς και θα παραμείνω στη ΔΗΜΑΡ. Εγώ είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος. Και η ΔΗΜΑΡ είναι σε μία διαδικασία προβληματισμού και συζήτησης. Απλώς, εγώ θα ήθελα αυτός ο προβληματισμός και αυτή η περισυλλογή του κόμματός μου γύρω από τι μας συνέβη... Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής όλων των πλευρών, να είναι μία περισυλλογή που να οδηγεί με ειλικρίνεια σε κάποιες καταλήξεις, σε κάποια συμπεράσματα. Δεν τα είδα.

* Για την περίπτωση το συνέδριο να επαναδιαμορφώσει τακτικές και στρατηγικές

Δεν έχω καμία απολύτως πολιτική ελπίδα σε ένα συνέδριο που συγκαλείται στο κατακαλόκαιρο. Αυτά που έχουμε υποστεί ως ΔΗΜΑΡ ήθελαν μία σοβαρή, από καρδιάς, ειλικρινή προσπάθεια να κάτσουμε να δούμε τί έφταιξε. Ήθελε συζητήσεις, συνενοήσεις, συνθέσεις, συνομιλία με κάθε μέλος του κόμματος απογοητευμένο και κουρασμένο, όπου κι αν βρίσκεται και μία άνεση για να καταλήξουμε σε αποφάσεις και συμπεράσματα. Η Κεντρική Επιτροπή οδηγεί αυτήν την περισυλλογή σε συζητήσεις τον Αύγουστο... Απείχαμε καταθέτοντας την πολιτική μας απογοήτευση σε αυτήν τη εξέλιξη.

* Για το αν θα παραστεί στο συνέδριο

Το συνέδριο είναι το Σεπτέμβριο. Ακολουθούν 3 μήνες. Το αν θα παραστώ εγώ σας το λέω ειλικρινά είναι το ελάχιστο ή το μη ζητούμενο. Το θέμα είναι αν θα παραστεί το κόμμα μου... Θεωρώ ότι το κόμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. Προφανώς μπορεί άνετα να γίνει ένα συνέδριο με τηλέφωνα και με τηλεφωνικούς αντιπροσώπους. Αλλά αυτό δεν είναι συνέδριο- απάντηση στην κρίση που περνάμε. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό που λέω και μένω σε αυτό.Το κόμμα μου βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Συμπάσχω μαζί του.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK