Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Είπα στον Φ. Κουβέλη να μην παραιτηθεί αλλά να παραιτήσει τις πολιτικές που έφεραν την ήττα

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη

* Για τη συζήτηση με τον Φ. Κουβέλη: 


«Είπα του προέδρου -όχι χτες που έκανε την δήλωση, αλλά την πρώτη ημέρα που μιλήσαμε, όταν έκανε τις επαφές-, πριν από 2 - 3 ημέρες, ότι εγώ δεν ζητάω την παραίτησή του. Ζητάω την πλήρη, απόλυτη ανατροπή της γραμμής την οποία εξέφρασες και η οποία μας έφερε σε αυτή την κατάσταση, διότι ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό του είπα και επίσης του είπα ότι δεν έχει νόημα να παραιτηθεί. Ζητάω αλλαγής γραμμής. Το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι το θέμα αυτών που λέμε. Ο πρόεδρος μου είπε "ναι, αλλά η πίεση είναι πολύ μεγάλη και η δική μου και αυτά που γύρω μου ακούγονται, διότι μετά την ήττα, κάπως πρέπει να μιλήσω, κάτι πρέπει να πω, απέναντι σε αυτό το γεγονός και σκέφτομαι -μου είπε-, να καταθέσω την παραίτησή μου στην κεντρική επιτροπή". Παράλληλα, μου είπε ότι υπάρχει μια σκέψη να πάμε σε συνέδριο. Του είπα πως αν πάει σε συνέδριο, θα πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Πρώτα από όλα, θα είναι ένα συνέδριο - παρωδία, εντός 20 ημερών του Ιουνίου. Συνέδριο με τηλεφωνικούς αντιπροσώπους θα είναι και, δεύτερον, ποιος άνθρωπος δεν θα σκεφτεί ότι το κάνεις -να πας δηλαδή σε ένα συνέδριο-, για να αναβαπτιστείς σε μια πλειοψηφία που δεν θα ξέρει κανείς από που θα έχει προκύψει... Μην κάνεις -του είπα-, τέτοια κίνηση. Αν θέλεις να παραιτηθείς, πες το στην κεντρική επιτροπή, όταν θα έρθει η ώρα. Αυτά είπαμε και είχα την εντύπωση ότι με άκουσε σοβαρά».

* Για την παραίτηση Κουβέλη: 

«Ένα 24ωρο μετά (σ.σ. από την συνομιλία μας) έκανε τη δήλωση ότι καταθέτω την παραίτησή μου δημοσίως και θα την καταθέσω και στην κεντρική επιτροπή. Νομίζω ήταν λάθος, διότι άνοιξε μια συζήτηση -πριν καν μπορέσει να συνέλθει το οποιοδήποτε όργανο για να την αντιμετωπίσει-, η οποία γεμίζει τον Τύπο και τα παραπολιτικά και τα μεταπολιτικά και τα πάντα με ένα απίστευτο πολιτικό κουτσομπολιό. Νομίζω ότι έκανε λάθος. Ήταν μια γκάφα, το ότι έκανε αυτού του τύπου την δήλωση, πριν από τα όργανα, διότι άρχισε ένα πολιτικό κουτσομπολιό, το οποίο είναι εναντίον του. Εγώ, υπερασπιστικά για τον ίδιο το λέω αυτό... 

Για ποιο λόγο έπρεπε δημοσίως να ανακοινωθεί κάτι που είχε πρόθεση ο πρόεδρος να κάνει μετά από 12 ημέρες. Γιατί; Για να αρχίσει μια κουβέντα σαν αυτή που λέτε τώρα, "το πιστεύει; Δεν το πιστεύει; Το θέλει; Δεν το θέλει;"; Σε τι βοηθάει αυτή η ιστορία; Να μην κάνω την κρίση, αλλά δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τον Φώτη Κουβέλη να κάνει κινήσεις, που -κατά την γνώμη μου-, δεν του ταιριάζουν».

* Για συζητήσεις περί διαδοχής - αναφορά στο πρόσωπό του: 

«Καταρχήν, οποιαδήποτε αναφορά για τέτοιου τύπου ρόλο στο πρόσωπό μου, με τιμά αναμφισβήτητα. Πρέπει να πω όμως ότι δεν πιστεύω σε καμία διεξαγωγή συνεδρίου. Θα είναι συνέδριο, το οποίο δεν θα τιμά την ιστορία της αριστεράς και της δικής μας κυρίως αριστεράς. Συνέδριο εντός 20 ημερών, χωρίς συζήτηση για την τεράστια έκτασης ήττα που έχουμε υποστεί. Δεν μπορεί να μην γίνει μια κουβέντα, που να πάει σε βάθος, για προσανατολισμούς, στρατηγικές κ.λπ. Αν δεν γίνει λοιπόν συνέδριο, νέες ηγεσίες εκλεγμένες δεν μπορεί να υπάρξουν. Άρα, από την στιγμή που διαφωνώ κατηγορηματικά για συνέδριο και το ονομάζω από πριν "συνέδριο επιφάνειας και αφέλειας", δεν βλέπω πώς μπορεί να υπάρξουν τέτοιου τύπου αλλαγές. Δε στοχεύω στην προεδρεία της ΔΗΜΑΡ. Η βασική μου, η πρώτη μου στόχευση είναι να αλλάξει προσανατολισμό η Δημοκρατική Αριστερά για να βοηθήσει την ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης».

* Για τον αναπροσανατολισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς με το βλέμμα στραμμένο προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ενδιαφέρουσα πρόταση και απολύτως σεβαστή. Δεν είναι η δική μου. Το λέω καθαρά, γιατί ξέρω τις κουβέντες που γίνονται από εδώ και από εκεί. Εμένα η άποψή μου ήταν γνωστή, την κατέθεσα και στο συνέδριο του κόμματος. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία καταθέτει επανειλημμένως ως ώριμο αίτημά της, ως ώριμη ανάγκη της, να διαμορφωθεί ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, αυτό που λέμε της κεντροαριστεράς. Η ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι αυτός ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την χώρα...

Θεωρώ πως σε αυτό το χώρο κινείται η Ελιά, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά, που το σημερινό ποσοστό της -που είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, πολύ κακό-, δεν είναι το αληθινό ποσοστό της. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ευρύτερο αριθμητικό ποσοστό και ευρύτερο πολιτικό κύρος. Για μια σειρά λόγους, που δεν είναι της ώρας, έφτασε στο σημείο που έφτασε. Νομίζω λοιπόν ότι αυτοί οι χώροι -που εγώ τους προσδιορίζω ως χώρους της ευρύτερης κεντροαριστεράς-, μπορούν να μπουν σε έναν έντιμο, διαφανή, καθαρό, ειλικρινή και αποφασιστικό διάλογο, για να διαμορφωθεί ο κοινός φορέας, που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ενιαίο κόμμα. Μπορεί να είναι μια παράταξη δημοκρατική με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές που έρχονται... Προφανώς, σε αυτό τον χώρο εντάσσεται και το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ είναι μέσα στην Ελιά. Όταν αναφέρθηκα στην Ελιά, αναφέρθηκα έχοντας επίγνωση ότι συμμετοχή στην Ελιά έχει το ΠαΣοΚ.».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: 

«Νωρίτερα από την προεδρική εκλογή το αποκλείω. Εν πάση περιπτώσει, δεν το πιστεύω, δεν το πιθανολογώ. Αλλά, η προεδρική εκλογή είναι ένα ορόσημο. Δηλαδή, αν η Βουλή αυτή δεν αισθάνεται δυνατή και ώριμη να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τι άλλο μπορεί να γίνει; Αν και εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Πιστεύω πως υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, νομίζω ναι. Δεν την προσδιορίζω, ούτε είναι εύκολο, ούτε και θέλω, αλλά νομίζω ότι υπάρχει».

* Για τον ενδεχόμενο ο Φ. Κουβέλης να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας: 

«Δεν γνωρίζω τις διαθέσεις του προέδρου. Επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει η μάχιμη, ενεργός πολιτική. Το ξέρω, το σέβομαι. Αν με ρωτάτε γενικώς και θεωρητικώς, θα έλεγα ότι για την Δημοκρατική Αριστερά, για την δική μου προσωπική και πολιτική σχέση, θα ήταν τιμητικό ο Φ. Κουβέλης να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK