Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Χρειάζεται ισχυρός τρίτος πόλος

Συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη 

Κύριε Λυκούδη, ποια πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι η πολιτική της ΔΗΜΑΡ προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές;


Η αποτελεσματικότερη για τη χώρα!
Η ΔΗΜΑΡ ξεκινά από πλεονεκτική θέση αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Διότι οι ευρωεκλογές ήταν ανέκαθεν προνομιακό πεδίο αναμέτρησης για την Ανανεωτική Αριστερά. Διεμβόλιζε πάντα τα στεγανά του δικομματισμού στις ευρωεκλογές κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ευρύτερου ακροατηρίου - και δεξιών ψηφοφόρων ακόμη. Μην ξεχνάτε ότι η Ανανεωτική Αριστερά είχε την πιο σαφή και διαυγή ευρωπαϊκή ταυτότητα και όραμα από το 1981 κιόλας, κόντρα στο λαϊκισμό που εξέπεμπε το ΠΑΣΟΚ και στην απόλυτη άρνηση του ΚΚΕ. Ακόμη κι όταν, σε συνθήκες απόλυτης πόλωσης το 1981, δεν είχαμε βουλευτή στο Εθνικό Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή εκλέξαμε.

Όσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Ανανεωτική Αριστερά δικαιώθηκε πλήρως. Μόνο με ακηδεμόνευτους από τα κόμματα υποψηφίους και θεσμούς ανεξάρτητους από την κεντρική διοίκηση, μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και μόνο τότε θα αποτελέσει πεδίο ευρύτατων συνεργασιών και συναινέσεων.

Αυτό φυσικά θέτει ένα πρώτο κριτήριο για τους υποψήφιους, τη μη εξάρτησή τους από κομματικούς μηχανισμούς. Θέτει κι ένα κριτήριο αξιοπιστίας των κομμάτων. Κατά πόσον έχουν κατανοήσει και υπηρετούν την ανάγκη ανεξάρτητης και λειτουργικής Τ.Α. και το όφελος που προκύπτει για τις τοπικές κοινωνίες, αν αναδείξουν πρόσωπα που δεν υπηρετούν κομματικά συμφέροντα ούτε χρησιμοποιούν το δημοτικό αξίωμα για να γίνουν αύριο βουλευτές και κομματάρχες.
Λυπούμαι που το λέω αλλά ένα συντηρητικό κόμμα που δεν πρωτοστάτησε ποτέ σε θεσμικό ή ιδεολογικό επίπεδο στα θέματα της αποκέντρωσης και της ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης, η Νέα Δημοκρατία, σήμερα φαίνεται να έχει κατανοήσει αυτήν την ανάγκη. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικοποιεί τα πάντα. Επιλέγοντας την κομματική καταμέτρηση και τα κομματικά πρόσωπα, επιχειρεί να ελέγξει και να ποδηγετήσει την Τ.Α.. Αυτή η κατάρα της κομματοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να τελειώσει και θα περίμενα σύσσωμη η Αριστερά να πρωτοπορεί σ΄αυτό.

Η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να εργαστεί για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου, ενώ στελέχη του κόμματος μετέχουν ενεργά στην κίνηση των 58. Υπάρχει αντίφαση σε αυτή τη λειτουργία τους; Κατά τη γνώμη σας, η ΔΗΜΑΡ με ποιους πρέπει να πάει και ποιους να αφήσει, το επόμενο χρονικό διάστημα;

Διανύουμε φάση αναδιαμόρφωσης της πολιτικής γεωγραφίας. Είναι φυσικό να υπάρχουν και αμφιθυμίες και κινητικότητα. Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου οπότε θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια. Ο στόχος της ΔΗΜΑΡ, πολιτικός και κοινωνικός, είναι διαρκής, είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού τρίτου πόλου που θα ανακόψει τον παραλογισμό του νέου δικομματισμού και θα εμπνεύσει ως δύναμη λογικής και ευαισθησίας. Αυτή είναι η στρατηγική ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όπως θέλετε πείτε το.

Είναι γνωστές οι απόψεις που έχω εκφράσει. Αφορισμοί του τύπου «ο τρίτος πόλος ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει» και οι τακτικές που δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί να νοηθεί ως τρίτος πόλος μια παράταξη «εμείς και οι φίλοι μας», δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Ο τρίτος πόλος πρέπει να είναι ισχυρός, μέγεθος κρίσιμο. Αλλιώς το ρόλο του τρίτου πόλου στην πολιτική σκηνή θα τον παίξει άλλος. Δεν ξέρω αν θα είναι Χρυσή ή Εθνική αλλά θα είναι η αυγή μιας νέας ζοφερής πραγματικότητας με πολλά αδιέξοδα.

Για τούτο κι έκανα μεγάλη προσπάθεια, πολιτική και προσωπική εντός του κόμματός μου, να πρωταγωνιστήσει η ΔΗΜΑΡ στη διαμόρφωση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των δυνάμεων και των προσώπων που αυτοτοποθετούνται σ΄αυτόν το χώρο. Συμπαράταξης ικανής να εμπνεύσει ελπίδα, αξιοπιστία και προοπτική στην κοινωνία.

Όλοι στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα της δημιουργίας ενός ισχυρού τρίτου πόλου και έχουμε ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες. Εύχομαι να διευρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας γιατί είναι εντιμότατοι οι φίλοι που μας έχουν ως τώρα προσεγγίσει, πλην όμως για την ώρα περιορισμένη η συμπαράταξη.

Με το ΠΑΣΟΚ μπορείτε να συνεργαστείτε προεκλογικά ή και πάλι μετεκλογικά; Μπορείτε να συνεργαστείτε μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιες προϋποθέσεις;

Οι ευρωεκλογές θα διαμορφώσουν τις τάσεις της πολιτικής γεωγραφίας της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θα τελειώσουν πολλές ψευδαισθήσεις και εκκρεμότητες. Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, οι αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας και οι διαθέσεις του Προέδρου, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του από τον Ιούνιο και μετά, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας. Το κόμμα βαδίζει με τους συμμάχους του, με πρόσωπα δηλαδή, ως τις ευρωεκλογές.

Υποθέτω λοιπόν ότι αμέσως μετά, σε αναλογία με τις εκλογικές επιδόσεις όλων των κομμάτων, αφ΄ εαυτών και συγκριτικά, θα οριστεί η στρατηγική συμμαχιών της ΔΗΜΑΡ. Κατά την εκτίμησή μου το ζητούμενο θα είναι ίδιο όπως και τώρα: ισχυρή Κεντροαριστερά για ισχυρές και ασφαλείς συμμαχίες προς τα Αριστερά. Εκτιμώ ότι απλώς μετά τις ευρωεκλογές θα απαντήσουμε σ΄ αυτό το θέμα υπό δυσμενέστερους όρους απ΄ όσο χθες και σήμερα.

Φοβάστε πως ο διπολισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα συμπιέσει εκλογικά το κόμμα σας;

Η πόλωση, όπως πάντα, πιέζει τα μικρότερα σχήματα. Όμως, όπως σας είπα, έχουμε πλεονέκτημα στις ευρωεκλογές. Επιπλέον φέτος υπάρχει η καινοτομία της σύμπτωσης ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό θα κατεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στις τοπικές κοινωνίες, θα γίνει σε πολιτισμένο επίπεδο. Διότι αν συνεργάζεσαι με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ στηρίζοντας από κοινού έναν δήμαρχο, είναι δύσκολο και διαλυτικό να διεξάγεις έναν παράλληλο λυσσαλέο πόλεμο εναντίον τους.

Για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σας κάποιος να ψηφίσει ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές;

Η συμμετοχή στα κόμματα είναι εθελοντική, προσωπική υπόθεση κάθε μέλους, γι΄ αυτό και σε όλα τα κόμματα υπάρχουν λογιών - λογιών άνθρωποι.. Το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους. Στη ΔΗΜΑΡ οι περισσότεροι είμαστε άνθρωποι λογικοί και ήπιοι, ανιδιοτελείς και υπεύθυνοι. Και είμαστε όλοι σταθερά προσηλωμένοι, χωρίς αστερίσκους και αμφιθυμίες, σε δυο άξονες: Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, Ελλάδα κράτος ευρωπαϊκό και ως λειτουργία του Δημοσίου και ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνικό κράτος. Θέλουμε να ενσωματώσουμε ό,τι καλύτερο από τον ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό πολιτισμό.

Για να βαδίσουμε σ΄ αυτήν την πορεία σύγκλισης, να ανορθώσουμε τα ερείπια της οικονομικής κρίσης και ν΄ αφήσουμε πίσω μας τα δεινά που σώρευσε το πελατειακό σύστημα ο δικομματισμός και η διαφθορά, απαιτούνται ευρείες πολιτικές συνεργασίες και ευρύτατη κοινωνική συναίνεση. Η ενισχυμένη ΔΗΜΑΡ μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προοπτική.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK