Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Πολιτική ευρύτερων ανοιγμάτων και μεγάλων πρωτοβουλιών

Συνέντευξη στον Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο

29/01/2014

Έχει προκύψει ένα θεματάκι, διότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται συνέχεια στην κίνηση των 58 και χθες εξέφρασε και την απορία του ο κ. Λυκούδης. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, πάντως κ. Λυκούδη, να δώσετε, η ΔΗΜΑΡ, ακόμη και Πρόεδρο -ακούγεται – στον νέο κόμμα, εφόσον γίνει τελικά η κίνηση των 58 κόμμα.

Αυτό που θα ήθελα και το έχω διατυπώσει πάρα πολλές φορές, είναι να γίνει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος και να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Και σ΄αυτόν το δημόσιο διάλογο επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πρωταγωνιστήσει, να πρωτοστατήσει η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα μου.

Αυτό δεν έγινε, η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε στο διάλογο.  Κακώς κατά τη γνώμη μου αλλά αυτό συνιστά μια εξέλιξη, μια αρνητική εξέλιξη. Από την άλλη μεριά και οι 58 τώρα πια μετατοπίζονται από την αρχική τους στάση. Από κίνηση διαλόγου γίνονται πολιτικός σχηματισμός και θα κατέβουν στις εκλογές. Συνολικά αυτές οι εξελίξεις, για μένα και όσους ήθελαν μια συνένωση των δυνάμεων του χώρου, είναι μια εξέλιξη αρνητική.

Και πώς θα συνενώνονταν οι δυνάμεις; Γιατί είναι κακό οι 58 να κατέβουν με κάποια μορφή κόμματος στις ευρωεκλογές;

Δεν το χαρακτήρισα κακό. Και τους εύχομαι, αν το αποφασίσουν, να πάνε μια χαρά οι άνθρωποι. Λέω απλώς ότι αυτό που επεδίωξα εγώ, αυτό που ήθελα, η ευρύτερη ανασυγκρότηση του χώρου με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, δεν θα συμβεί. Διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα,  η ΔΗΜΑΡ θα κατέβη με δικό της ψηφοδέλτιο, οι 58 με άλλο και ενδεχομένως αν δεν τους στηρίξει το ΠΑΣΟΚ θα κατέβη κι αυτό με δικό του ψηφοδέλτιο. Αυτή η κατάσταση κρίνω ότι είναι αρνητική εξέλιξη.

Ακούγονται σενάρια για εκλογές εντός του 2014. Στην πολιτική δεν μπορείς βέβαια να είσαι σίγουρος αλλά μπορεί και να συμβούν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις, μπαίνει δε μπαίνει η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Η τάση είναι πτωτική.

Δεν το αμφισβητώ. Όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν σ΄ ένα χαμηλό σημείο, κι αυτό για μένα είναι άκρως απογοητευτικό ζήτημα. Εισπράττουμε μια σχετική απογοήτευση όπως έχουμε πορευτεί. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στα δεδομένα που εγώ πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα, εκτιμώ ότι θα ανακάμψουμε γρήγορα.

Μας εντυπωσιάζει η απάντησή σας. Συνήθως βρίζουν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων...

Δηλαδή, με συμβουλεύετε να λέω ότι είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις όταν μου αρέσουν και κακές όταν δεν μου αρέσουν;

Όχι, λέμε ότι είναι πολύ σοβαρό, για να το λέει βουλευτής αυτό... Ο κ. Κουβέλης, που είναι επίσης σοβαρός πολιτικός. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και πολύ έμπειρος και μπορεί να διαβάζει τις εξελίξεις και να βλέπει ότι μπροστά έχει βράχια. Γιατί πιστεύετε ότι δεν ανοίγεται και στις δικές σας προτάσεις, δεν ενσωματώνει κάποιες, ώστε να γίνει αυτός ο διάλογος και να δούμε πού μπορεί να πάει ...

Μην με ρωτάτε γιατί. Πώς μπορώ να το κρίνω; Αν ρωτήσετε τον κ. Κουβέλη, φαντάζομαι ότι θα σας πει «εγώ έχω δίκιο, και με την άποψη μου εγώ είμαι που ισχυροποιώ τη ΔΗΜΑΡ κι όχι άλλες απόψεις». Κι αυτό είναι σεβαστό. Να διατηρεί κάποιος την άποψή του και να συγκρούονται οι απόψεις σ΄ ένα κόμμα, σ΄ έναν ζωντανό διάλογο.

Ακριβώς έτσι βέβαια θα σας απαντήσω κι εγώ: «Νομίζει η περί τον Πρόεδρο πλειοψηφία και ο ίδιος ο Πρόεδρος ότι χαράζει μια γραμμή που ισχυροποιεί τη ΔΗΜΑΡ. Εγώ δεν το συμμερίζομαι, εκτιμώ ότι έπρεπε να έχουμε άλλη τακτική και πολιτική, των ευρύτερων ανοιγμάτων και των μεγάλων πρωτοβουλιών, και υπ΄ αυτήν την έννοια δεν είμαι σύμφωνος με όσα γίνονται». Τόσο απλά!

Φαντάζομαι, κύριε Λυκούδη, ότι έχετε και παρέες εκτός του πολιτικού σας κύκλου, ανθρώπους που δεν ασχολούνται με την πολιτική. Έχετε βρει πολύ κόσμο να μιλά για την κίνηση των 58;

Στον κύκλο μου, στον κύκλο των ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι ασχολούνται με τα ζητήματα της σύγχρονης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αρκετός κόσμος μιλά για τους 58.

Στην κοινωνία γκελάρει η κίνηση των 58;

Δεν μπορώ να ξέρω. Συνήθως κάποιοι απαντούν σε τέτοιες ερωτήσεις με τη φράση «ξέρετε, ο κόσμος, ο λαός λέει ...» και λένε τη δική τους άποψη. Δεν τολμώ να κάνω το ίδιο...

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK