Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η ουσιαστική στροφή προς τα αριστερά

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM, 16.12.2013

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Έχουμε μια πολιτική επιλογή που δεν βάζει στο κέντρο των εξελίξεων τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θα έπρεπε να είμαστε. Μας φέρνει σχετικά μακριά από τον εθνικό και πολιτικό μας ρόλο. 

Το συνέδριο αποφάσισε να προσεγγίσει το θέμα των συνεργασιών με πολλές επιφυλάξεις, πολύ περισσότερες από όσες θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχει, αυτή τη στιγμή που η κοινωνία με κραυγαλέο τρόπο απευθύνεται στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και τους λέει "επιτέλους, διαμορφώστε έναν χώρο για να μην ξαναγυρίσουμε σ΄έναν άκριτο δικομματισμό". Απέναντι σ΄ αυτήν την απαίτηση της κοινωνίας νομίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν άνοιξε όσο έπρεπε τα αυτιά της.

Εγώ, ως στέλεχος του κόμματος, σέβομαι απολύτως την απόφαση του συνεδρίου, αλλά δεν συμφωνώ με αυτήν. Δεν αρνείται βέβαια το διάλογο γενικά η ΔΗΜΑΡ, απλώς πιστεύει ότι σ΄αυτή τη φάση οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο διάλογο δεν υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση και αυτό θεωρεί η ΔΗΜΑΡ ότι είναι εμπόδιο, αγκάθι για συνεργασία, και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναντηθεί, διότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές. Αλλά ούτε με τον Καμμένο π.χ. μπορούμε να έχουμε συνεργασία...

Η αιτιολογία, η επιχειρηματολογία αυτή έχει βάση. Το θέμα όμως δεν είναι να προσπαθείς να βρεις τις διαφορές που έχεις με τους άλλους. Το θέμα είναι αν επιχειρείς, μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών σ΄αυτή τη χώρα, να υπερβείς τις διαφορές. Εσύ να πάρεις τις πρωτοβουλίες για να ανακαλύψεις τον νέο τόπο συνάντησης, τον νέο προγραμματικό τόπο. Αλλιώς από διαφορές, πολλές. Άλλα κόμματα είμαστε.

Πιστεύω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά και για να το πετύχει, το μόνο που δεν πρέπει να σκεφτεί το κόμμα μου είναι να προσπαθήσει να μαζέψει τις δυνάμεις του, να προσπαθήσει να μπει στη Βουλή και να διευρυνθεί λίγο παραπάνω και να δει, εάν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα πάει να τον βοηθήσει. Αυτή δεν είναι στροφή προς τα αριστερά.
Η ουσιαστική στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά είναι να προσπαθήσει η ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσει αυτόν τον τρίτο πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς και από μια θέση ισχύος αυτός ο πόλος να μπορέσει, εάν του δοθεί η δυνατότητα, να έρθει κοντά και με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν το πετύχει αυτό, ανασυγκροτούμενη η Κεντροαριστερά, θα κάνει και πολύ διαφορετικό τον ΣΥΡΙΖΑ. Να είστε βέβαιοι. Θα τον ρεαλιστικοποιήσει, διότι θα είσαι μια ισχυρή δύναμη που θα τον υποχρεώσει να αρχίσει να σκέφτεται με άλλο τρόπο τη διέξοδο από την κρίση και όχι έτσι όπως το σκέπτεται τώρα.

Οι πολιτικές μας διαφορές δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας διάσπασης, ενός σχίσματος. Έχω ζήσει 2 διασπάσεις και σας βεβαιώνω. Εύχομαι να μην μονιμοποιηθούν οι διαφορές μας. Διότι το σύνολο σχεδόν της ΔΗΜΑΡ έχει ως προσανατολισμό την Κεντροαριστερά. Αυτός είναι ο στρατηγικός της στόχος. Στον τρόπο διαφωνούμε. Εκεί έχουμε τις ουσιαστικές διαφορές.

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έως επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, διότι ξέρουμε πώς είναι σήμερα. Εύχομαι - παλιοί σύντροφοι και καλοί σύντροφοι είναι - να αλλάξουν. Αν ρωτήσετε ευρύτερα και τα άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, δεν θα διατυπωθεί αυτός ο προσανατολισμός ξεκάθαρα.
Νομίζω ότι αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ – αρκετά θα πω και όχι πολλά – σκέφτονται πώς θα δημιουργηθεί αυτή η προοπτική η ΔΗΜΑΡ, πώς μπορεί να πεί «όχι» σε μια ενδεχόμενη επιτυχία εκλογική του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπράξει μαζί του. Και εκεί ξεκινά η συζήτηση με επιχειρήματα, διότι συναντηθήκαμε με τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Ένοχα κόμματα... Επειδή το ήθελε η κατάσταση και η εθνική ανάγκη. Γιατί όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει βάση σε όλα αυτά τα πράγματα.

Απλώς ένα σοβαρό, σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμπράξει με ένα άλλο κόμμα απλώς ως εκλογικό συμπλήρωμα. Πρέπει να έχει την πολιτική φιλοδοξία το κόμμα μου, η ΔΗΜΑΡ, να διατυπώσει προγραμματικό λόγο για το μέλλον της χώρας. Χίλιες φορές να πάει, αν είναι έτσι, με τον ΣΥΡΙΖΑ! Εάν μπορεί δηλαδή να έχει προγραμματική συμφωνία και συναίνεση για το πού θα πάει ο τόπος μας... Αλλιώς, δεν είναι δυνατόν να παίζουμε παιχνίδια εκλογικά και πολιτικά.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK