Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η αριστερά που δεν έχει φιλοδοξία να διαχειριστεί τα κοινά, δεν είναι χρήσιμη αριστερά

Συνέντευξη στην εκπομπή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Εδώ το ηχητικό

Πώς βαδίζει η ΔΗΜΑΡ προς το συνέδριο;

Πολλά ζητήματα χρειάζονται πράγματι διευκρινήσεις, πολλές πλευρές της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ. Σε 15 μέρες έχουμε το συνέδριό μας.Είμαι αισιόδοξος ότι πολλά πράγματα θα τα βάλουμε σε ένα δρόμο. Δηλαδή θα αποσαφηνίσουμε πλευρές που χρειάζονται αποσαφήνιση και θα διαμορφώσουμε ένα ακριβές πολιτικό στίγμα. Το συνέδριό μας εύχομαι να πάει καλά.

Πώς τοποθετήστε εσείς κύριε Λυκούδη;

Έχω ασκήσει κριτική σε δύο βασικές πλευρές των θεμάτων που θα συζητήσουμε. Το ένα αφορά την περίοδο που πέρασε και το άλλο αφορά το πώς θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής. Για την περίοδο που πέρασε, που είχε δύο βασικά για εμάς στοιχεία, την είσοδο και την έξοδό μας από την κυβέρνηση, και το πώς θα πορευτούμε από εδώ και μπρος, που σχετίζεται με τις συμμαχίες και τις συνεργασίες και τους βασικούς μας στρατηγικούς στόχους, έχω διαφορές και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσω στο συνέδριο και ελπίζω ότι με βάση αυτές τις διαφωνίες μπορώ να συμβάλω με όσο καλύτερο τρόπο γίνεται στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Αν το πετύχω βέβαια.

Συμφωνείτε σε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά ή μετεκλογικά;

Όχι βέβαια. Βρίσκω ολόκληρη αυτή τη συζήτηση άκαιρη και αποπροσανατολιστική. Αλλά και επικίνδυνη για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ. Είναι άλλο πράγμα να επιδιώκεις αυτό που όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι επιδιώκουμε στη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πόλου της κεντροαριστεράς και μετά φυσικά να επιδιωχθεί αριστερή στροφή για συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία συμμαχική κυβέρνηση, και είναι άλλο πράγμα η ΔΗΜΑΡ με το σημερινό της πολιτικό στάτους και τη σημερινή της δύναμη να επιχειρήσει να γίνει προεκλογικό ή μετεκλογικό συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μία καταστροφική επιλογή.

Για επιστροφή στην κυβέρνηση

Θέλω το κόμμα μου να κινείται και να ασκεί πολιτικές με σοβαρότητα και ευθύνη. Από αυτή την κυβέρνηση φύγαμε θεωρώντας ότι οι πολιτικές που ασκεί αλλά και κάποιες πλευρές της λειτουργίας της δεν μας βρίσκαν σύμφωνους. Αποχωρήσαμε λοιπόν και από τη στιγμή που αυτές οι βασικές πλευρές που θεωρούσαμε ως αιτίες της αποχώρησης παραμένουν – διότι η ίδια κυβέρνηση υπάρχει – θεωρώ ότι τα «μπες – βγες» δεν είναι καθόλου σοβαρά. Εγώ που είχα ενστάσεις για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση, σήμερα, αν με ρωτήσετε, θα πω ότι δε μπορούμε να ξαναμπούμε.

Για σχήμα της κεντροαριστεράς

Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μην καταδεικνύει ότι ένα σοβαρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ψάχνει για πολιτική στέγη και πολιτική φωνή και δε θέλει να ενταχθεί στους δύο διαμορφωμένους χώρους που υπάρχουν. Αυτή η ανάγκη αυτού του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας εγώ θα ήθελα το κόμμα το δικό μου να κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει να εκφραστεί.

Για την κυβερνησιμότητα της Αριστεράς.

Η αριστερά που δεν έχει φιλοδοξία να διαχειριστεί τα κοινά δεν είναι χρήσιμη αριστερά.

Για τη σχέση με τον Φώτη Κουβέλη

Η φιλία μας παραμένει ακλόνητη. Έχουμε διαφορές στη σημερινή φάση σίγουρα, αλλά ένα κόμμα της αριστεράς , ένα ζωντανό κόμμα αφομοιώνει τις διαφορές και μπορεί να τις εντάξει σε μία σύνθεση. Αυτό στο πολιτικό επίπεδο. Στο φιλικό επίπεδο δεν το συζητάω η σχέση μου με τον Φώτη είναι εξαιρετική.

Η πορεία προς το συνέδριο και η άποψη στελεχών για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν θέσεις για το συνέδριό μας, οι οποίες είναι ψηφισμένες με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αλλά και οι υπόλοιπες της μειοψηφίας, δείχνουν ότι στο σύνολό της η ΔΗΜΑΡ μία στρατηγική έχει επιλέξει. Την στρατηγική του τρίτου πόλου, της αναδιάταξης του χώρου του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή της κεντροαριστεράς. Δεν υπήρξε μέχρι τώρα ούτε μία σκέψη καταγεγραμμένη για αναπροσανατολισμό της πολιτικής μας, δηλαδή για να στραφούμε προς μία συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά, όχι μόνο σε μένα που έχω ενστάσεις αλλά και σε όσους έχουν καταγράψει με την ψήφο τους τη πλειοψηφία. Επειδή ακριβώς πουθενά δεν υπάρχει τέτοια υπόνοια στροφής, μού είναι αδύνατον να αντιληφθώ πώς έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

Για τα φάρμακα


Δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά το θέμα αλλά ξέρω ότι εμείς υποστηρίζουμε την τροπολογία για μείωση της τιμής των φαρμάκων. Είμαστε θετικοί στην πρόταση και δεν ασκούμε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις καθυστερήσεις των υπουργών και τη δικαίωση του Μανιτάκη

Θα έπρεπε ο κόσμος να σκεφτεί για ποιο λόγο οι υποτιθέμενες καθυστερήσεις του κ. Μανιτάκη εδράζονταν σε μία αντικειμενική πραγματικότητα. Ο κ. Μανιτάκης έλεγε «ελάτε να κάνουμε μια μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, αφήστε με όμως να έχω το χρονικό περιθώριο, να δω πώς θα το κάνω, γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι ένα σακί με πατάτες, να τους παίρνουμε από εδώ, να τους πετάμε εκεί».

Σήμερα σκέφτομαι, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο κ. Μητσοτάκης, πόσο δίκιο είχε ο Αντώνης Μανιτάκης, όταν προσπαθούσε με πάρα πολύ μεθοδικό τρόπο να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα χωρίς τραύματα ανθρώπινα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK