Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στη Νατάσα Ρουγγέρη

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Νατάσα Ρουγγέρη («6 μέρες» του Σαββατοκύριακου, 22.3.2013)

Οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν αιματηρές θυσίες για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη η οποία, μετά τις αποφάσεις για την Κύπρο, έδειξε ότι περισσότερο τιμωρεί παρά συμπαρίσταται. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε πια; Μήπως ζούμε το τέλος της Ευρωζώνης;


Δεν πιστεύω ότι ζούμε το τέλος της Ευρωζώνης, παρά την απόφαση του Eurogroup για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, που, προφανώς, είχε και τιμωρητική διάσταση αλλά όχι μόνο. Η οποία, βέβαια, θα είχε πολύ λιγότερες πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες και κινδύνους, αν άφηνε απολύτως εγγυημένες τις καταθέσεις έως τις 100.000€. Δεν γνωρίζω τίνος ήταν η φαεινή ιδέα ούτε κατά πόσον ευθύνεται και η κυπριακή κυβέρνηση. Η πολιτική, πάντως, έχει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που επιδεικνύουν οι πολιτικοί στην περίπτωση της Κύπρου.

Στη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Είναι μονόδρομος και οι συνθήκες ώριμες. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αγοράς εργασίας χωρίς εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενοποίηση των θεσμών άσκησης πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης. Και οι θυσίες των φορολογουμένων ευρωπαίων, μόνον έτσι θα δικαιωθούν.

Η εξαγορά κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;

Αυτήν την περίοδο επιχειρείται εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ώστε να καταστεί περισσότερο ασφαλής συστημικά και με αναπτυξιακό για την οικονομία μας πρόσημο. Όποια εξαγορά κυπριακών υποκαταστημάτων στον ελλαδικό χώρο αποφασιστεί, θα λειτουργήσει σ΄ αυτό το πλαίσιο.

Το ενιαίο τέλος ακινήτων που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, παρότι είχε συμφωνηθεί να εφαρμοστεί και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ποια θέση θα πάρει η ΔΗΜΑΡ μετά από αυτή την εξέλιξη;

Η φορολογία ακινήτων το 2013 είναι δυσβάσταχτη. Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούμε ότι συνιστά αδιέξοδο για τους πολίτες και στοίχημα αξιοπιστίας για το κράτος. Και δεν ευθύνεται η τρόικα. Οφείλεται στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να αποστείλει έγκαιρα τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ώστε να μην πέσουν 3 φόροι για το ίδιο ακίνητο σε μια χρονιά και στην αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του.
Προφανώς, βέβαια, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να διορθώσει σε 10 μήνες τα στραβά και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους από γεννησιμιού του.
Αυτό όμως δεν την νομιμοποιεί και να τις διαιωνίζει! Η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη με τη διατήρηση του λεγόμενου χαρατσιού και μετά το Μάιο. Αν επιλεγεί, θα είναι νέο μέτρο και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από εμάς.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Με δεδομένη την επιμονή της Τρόικας, εμμένει η ΔΗΜΑΡ στο «όχι» στις απολύσεις; Μέχρι ποιο σημείο είστε διατεθειμένοι να φτάσετε ως κόμμα, αν υπάρξει εμπλοκή;

Η ΔΗΜΑΡ λέει όχι στις απολύσεις, πιέζει όμως ασφυκτικά για την άμεση νομότυπη απομάκρυνση των επίορκων και ανίκανων υπαλλήλων. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά η ποιότητα του παραγόμενου έργου και η νοοτροπία της ατιμωρησίας. Γι΄αυτό στηρίζουμε τη σημαντική για την Ελλάδα διοικητική μεταρρύθμιση που επεξεργάστηκε ο κ. Μανιτάκης και καλούμε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να συνεργαστούν για να εφαρμοστεί.

Ποια θέματα έθεσε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση των αρχηγών την Τρίτη και πόσα εξ αυτών εισακούστηκαν και υπήρξε συμφωνία;

Το κυπριακό ζήτημα μονοπώλησε τη συζήτηση των τριών αρχηγών. Εκτός αυτού, μόνο επί θεμάτων της διοικητικής μεταρρύθμισης αντάλλαξαν απόψεις. Επαναλαμβάνω ότι ο Φώτης Κουβέλης στήριξε απολύτως τον κ. Μανιτάκη και το σχέδιό του.

Χαιρετίζοντας τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ, είπατε ότι τα εμπόδια για την «συνάντηση του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου» είναι πολλά αλλά όχι αξεπέραστα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, με δεδομένη την σταθερή άρνηση του Φώτη Κουβέλη για συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να συναντηθεί η κοινωνική βάση, χωρίς να συναντηθούν και τα κόμματα;

Η αναφορά μου στη «συνάντηση του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου» αφορούσε στο σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων και είχε στόχο, όπως είπα, την απόκρουση της έκρηξης του λαϊκισμού στη χώρα μας και την αντιμετώπιση του νεοναζισμού. Επιμένω σ΄ αυτήν την κατεύθυνση.

Προσωπικά, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση;

Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι οι δυσκινησίες της κυβέρνησης δεν χρειάζονται, για να ξεπεραστούν, την αλλαγή προσώπων αλλά την αλλαγή νοοτροπιών. Παρά ταύτα, αν τεθεί θέμα ανασχηματισμού, θα εξετάσουμε τη στάση μας.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK