Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Ωφέλιμη εθνικά και θεσμικά η προσφυγή στις κάλπες

Συνέντευξη στα Νεα και στη δημοσιογράφο Μ. Λιαλιούτη

Μιλώντας για όσα συνέβησαν στην Βουλή, κάνατε λόγο για ευτελισμό των θεσμών. Για πόσο καιρό η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σ’ αυτό το κλίμα; Υπάρχει πιθανότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Μίλησα για ευτελισμό διαδικασιών και θεσμών. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για πρόσωπα. Είναι, πράγματι παρακμιακό και καταδικαστέο φαινόμενο. Πίστευα ότι στη Βουλή τουλάχιστον οι θεσμοί και οι κανόνες θα γίνονταν σεβαστοί.
Δεν ξέρω για πόσο χρόνο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σε ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα.
Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν. Κατά την άποψή μου, η προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, θα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη εθνικά και θεσμικά.

Μετά την συμφωνία των Πρεσπών, το Ποτάμι έχει μείνει πια με τρεις βουλευτές. Τι πήγε λάθος και ποια μπορεί να είναι η πορεία του από εδώ και πέρα;

Πολλά πήγαν λάθος. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί τα είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Κυριολεκτώ. Το Ποτάμι μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτική ζωή της χώρας ως ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που συγκέντρωσε στις γραμμές του πλειάδα εξαιρετικά αξιόλογων ατόμων και που επεξεργάστηκε δέσμη αναγκαίων και σοβαρών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα. Προσωπικές και άλλες αδυναμίες δεν επέτρεψαν στο Ποτάμι να αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικού και δημοκρατικά οργανωμένου ενιαίου κόμματος, σταθερή και διακριτή πολιτική ταυτότητα και σταθερό στρατηγικό προσανατολισμό. Έτσι, αναπόφευκτα, ακολούθησε φθίνουσα πορεία.
Σήμερα οι φίλοι μου στο Ποτάμι πιστεύουν στην επανεκκίνησή του και δηλώνουν ότι θα πάει αυτόνομο στις κάλπες. Εύχομαι την καλύτερη δυνατή πορεία.

Πώς κρίνετε την απόφαση των βουλευτών που αποχώρησαν; Ήταν αυτή τους η απόφαση, όπως έχει καταγγείλει και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, αποτέλεσμα πιέσεων και συνδιαλλαγής;

Δεν θα ήθελα να κρίνω δημοσίως τη στάση των προσώπων και τις εκατέρωθεν καταγγελίες. Ουδέποτε το έχω πράξει. Δεν είμαι πολιτικός εισαγγελέας ούτε δικαστής. Είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Κι αυτές κρίνονται από τους πολίτες κι όχι μόνο στην κάλπη. Απλώς, έχω υπογραμμίσει ότι τα κίνητρα των πολιτικών πράξεων όλων μας αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται.

Πριν μερικές εβδομάδες, υπήρξε η πρώτη πολιτική σας συνάντηση με την ΔΗΜΑΡ με στόχο την δημιουργία ενός αυτόνομου σχήματος. Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Θα σας δούμε στις ευρωεκλογές;

Υπήρξε μια πρωτοβουλία πραγματικά «από τα κάτω», ανένταχτων πολιτών. Προσκληθήκαμε σε ένα διάλογο που από άποψη συμμετοχής και ουσίας δημιούργησε την αισιοδοξία αλλά και τις προϋποθέσεις για νέα βήματα. Υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις, σκόρπιες και ανέστιες ή με κάποια αυτο-οργάνωση που εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες αυτές και πρόθεση συμμετοχής. Απομένει να διαπιστωθεί η έκταση της διαθεσιμότητας. Είμαι προσεκτικός με συγκρατημένη αισιοδοξία. Απαιτείται σοβαρότητα, ευθύνη και ρεαλιστική στάθμιση των δεδομένων.

Τι θα γίνει με την συνεργασία σας με το Ποτάμι;

Το Ποτάμι δηλώνει ότι θα κατέλθει αυτόνομο στις εκλογές. Σέβομαι την επιλογή του. Εγώ θα επιθυμούσα σφοδρώς να συμμετάσχει στις προσπάθειες που γίνονται και που φιλοδοξούν να συσπειρώσουν και να συστεγάσουν όλες τις ανανεωτικές, αριστερές, μεταρρυθμιστικές και κεντροαριστερές δυνάμεις που δυσκολεύονται να εκφραστούν μέσα από την σημερινή διάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

Πληροφορίες θέλουν το νέο σχήμα που βρίσκεται στα σκαριά να λοξοκοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ακόμα δεν υπάρχει σχήμα για να μπορεί να λοξοκοιτά. Αντιλαμβάνομαι όμως το εύλογο δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον εν μέσω τόσων ανακατατάξεων και μπροστά στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, ακόμα και ως υπόθεση, το ενδεχόμενο που αναφέρετε και το οποίο τίθεται συνεχώς, επιβάλλει τον σχολιασμό μου. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι εγώ αγωνίζομαι για την ισχυρή πολιτική έκφραση της σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που στον σημερινό πολιτικό χάρτη δεν έχει βρει τον εαυτό της. Δεν θα μετείχα σε μια προσπάθεια που έχει σχεδιαστεί για να γίνει προσάρτημα σε οποιονδήποτε.

 Τι συνέβη τελικά με την θέση σας στην αντιπροεδρία και την αλλαγή του Κανονισμού; 

Τίποτα το συγκλονιστικό δεν συνέβη. Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που το Ποτάμι έπαψε να είναι κόμμα κατά την έννοια του Κανονισμού της Βουλής έθεσα αμέσως, και χωρίς να με υποχρεώνει οτιδήποτε άλλο πέραν της ευαισθησίας μου, την παραίτησή μου στη διάθεση του Προέδρου της Βουλής, σε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στην οποία ex officio συμμετείχα. Δεν έγινε, όμως, δεκτή, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τον Κανονισμό, ο οποίος όριζε ότι οι Αντιπρόεδροι της Βουλής εξαντλούν ολόκληρη την θητεία τους. Ο νέος Κανονισμός που κατέθεσε προ δέκα ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής και ψήφισε η Βουλή προέβλεψε το αντίθετο, ότι δεν παραμένει στη θέση του ο Αντιπρόεδρος αν το κόμμα που τον πρότεινε έχει διαλυθεί στην Βουλή. Αυτή η περίπτωση αφορούσε εν προκειμένω το Ποτάμι και εμένα, και επήλθε η κατάργηση της θέσης.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK