Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η επιλογή του Πάνου Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτομάτως όμηρο

Συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη

 Κύριε Λυκούδη η ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η υπόθεση με τον υπουργό Άμυνας σε Ειδικό Δικαστήριο. Ποια είναι η άποψή σας;

 Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να πράξει η ΝΔ. Έχω σαφή και σταθερή στάση ότι τα πολιτικά προβλήματα πρέπει να επιλύονται με πολιτικούς όρους. Είμαι κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από όποια πλευρά κι αν επιδιώκεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ενδελεχώς να διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες. Όταν προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία ασφαλώς οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να παραπέμπονται έγκαιρα στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Πρόκειται για διαδικασία που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Βουλής, τα μέλη της οποίας ως προς αυτό δεν μπορεί να έχουν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες.
Γενικότερα, η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αρένα και να απαξιώνεται περαιτέρω το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα για λόγους σκοπιμότητας και ύποπτης ηθικολογίας. Δεν είναι ως προς αυτό άμοιροι οι κυβερνώντες και διάφοροι άλλοι εκχυδαϊστές του πολιτικού λόγου που δυστυχώς παρεπιδημούν και στη Βουλή.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία ή να πουλήσουμε τελικά το στρατιωτικό υλικό;

Το τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι δικό της θέμα. Η διερεύνηση της υπόθεσης μπορεί να συνεχιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πρόκειται, όμως, για μια υπόθεση σκοτεινή και δυστυχώς θλιβερή, διότι, μεταξύ άλλων, έπληξε για άλλη μια φορά το ήδη φθαρμένο «ηθικό πλεονέκτημα» που συνεχώς επικαλούνται όσοι έχουν ρυπάνει την αριστερή φωλιά τους. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Με ενοχλεί αφόρητα. Πρόκειται για μια κατάπτωση που αδικεί ακόμα και αυτό τον χώρο, την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα του νέου φορέα είναι Κίνημα Αλλαγής και όπως μάθατε το συμφώνησαν η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Σας αρέσει; Πιστεύετε ότι εκφράζει το χώρο;

Ο τίτλος ενός κόμματος δεν είναι λεπτομέρεια. Στον τίτλο αντανακλώνται τα πολιτικά και φυσιογνωμιστικά στοιχεία της ταυτότητάς του. Αυτά χρειάζονται συζήτηση και η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο προσέφερε τη δυνατότητα ενός τέτοιου διαλόγου, για αποφάσεις και επιλογή τίτλου. Η ανακοίνωση τίτλου όπως έγινε δεν βοηθάει.

Ο νέος φορέας έβγαλε αρχηγό, μετά ανακοίνωσε το νέο του όνομα και την Άνοιξη θα πάει σε συνέδριο. Κρύβει κάποια σκοπιμότητα αυτή η «ανάποδη» πορεία στα βήματα δημιουργίας του κόμματος;

Δεν διακρίνω κάποια σκοπιμότητα. Ακολουθούνται οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί. Όσοι κάνουν τον κόπο να παρακολουθούν το δημόσιο πολιτικό μου λόγο γνωρίζουν ότι είχα εγκαίρως προτείνει δέσμη διαφορετικών διαδικασιών, οι οποίες έθεταν το θέμα εκλογής ηγεσίας ως κατάληξη κι όχι ως αφετηρία του όλου εγχειρήματος και οι οποίες, κατά την άποψή μου, θα απέφευγαν τα προβλήματα που σήμερα «φυσιολογικά» εμφανίζονται στην πορεία της σύστασης του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς. Ήμουν απόλυτα συνεπής στη στάση μου αυτή. Μπορεί κανείς άνετα να το διαπιστώσει ανατρέχοντας στα κείμενα του βιβλίου μου ΔΡΟΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, Διαψεύσεις Προσδοκίες που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ.
Ωστόσο, μετά την αθρόα προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, που έκανε πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους, μια τέτοια συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, αρκεί τα διάφορα προβλήματα να επιλυθούν σε πνεύμα συνεργασίας, συναίνεσης, συλλογικότητας και ενότητας.

Ποια είναι η κρίσιμη αλλαγή που πρέπει να γίνει για να έχει καλύτερη τύχη και μεγαλύτερη απήχηση ο νέος φορέας σε σχέση με τα σημερινά κόμματα που τον απαρτίζουν;

Δεν είναι μια. Είναι πολλές οι κρίσιμες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν. Κατ’ αρχάς ως sine qua non συνθήκη η αυτονομία, ο ιδεολογικός και πολιτικός αυτοπροσδιορισμός. Η ιδιαίτερη και διακριτή ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα. Ο προγραμματικός του λόγος με σαφείς κοινωνικούς αρμούς, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς τα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα προς τα οποία απευθύνεται. Βασικά στοιχεία ήδη υπάρχουν. Απομένει να συζητηθούν, να εμπλουτιστούν και να αποτυπωθούν σε ένα λιτό, εύστοχο, έντιμο και συγκεκριμένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Χωρίς λαϊκιστικές παρεκκλίσεις.Για να βγάλουν όλα αυτά τη χώρα από το τέλμα και την παρακμή της. Να αποκαταστήσουν τη θεσμική και πολιτική κανονικότητα μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Πως κρίνετε τις πρώτες κινήσεις της νέας αρχηγού της Κεντροαριστεράς;

Η κ. Φώφη Γενημματά έχει νωπή την ισχυρή λαϊκή εντολή. Έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Κι έχει εγγυηθεί η ίδια την ενότητα στην πορεία προς το ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε της βήμα είναι υπεράνω συζήτησης και εποικοδομητικής κριτικής, ακριβώς διότι έχει επωμισθεί μεγάλες ευθύνες. Ωστόσο, απαράβατος όρος είναι η πορεία προς το Συνέδριο σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου και ενότητας, χωρίς αποκλεισμούς και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις.

Πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι δύο Κ.Ο. έως τις εκλογές για να μην υπάρχουν προβλήματα και να φαίνεται στην πράξη η συνοχή του χώρου;

Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός. Ήδη έχει αρχίσει και την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και η πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από την πρώτη στιγμή πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Χρειάζεται χρόνος για πραγματική ώσμωση. Άλλωστε, εντός των Κ.Ο. όλων των κομμάτων υπάρχουν και διατυπώνονται με ποικίλους τρόπους διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα πολιτικά προβλήματα που ανακύπτουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό και διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού και στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή θα εκμεταλλευτεί το momentum του Αυγούστου του 2018;

Προσωπικά, δεν εμπλέκομαι στο παιγνίδι των προβλέψεων που εξυπηρετεί διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες εκατέρωθεν, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματά τους.
Το θέμα της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, δηλαδή πριν την εκπνοή των συνταγματικών προθεσμιών, αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης. Υποχρεωτική μεν όταν απολέσει τη δεδηλωμένη, σκόπιμη δε με διάφορα προσχήματα, εάν κρίνει ότι η συγκυρία προσφέρει σοβαρές πιθανότητες εκλογικής νίκης. Κατά κανόνα, καμιά κυβέρνηση δεν προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει, μολονότι η στάθμιση των πιθανοτήτων δεν είναι ποτέ απολύτως ασφαλής.
Στην περίπτωσή μας, θα πρέπει επίσης να πάρει κανείς υπόψη του ότι ο δεξιός εταίρος της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει το χαλί, για τους δικούς του λόγους. Διότι, στην πραγματικότητα η επιλογή του Π.Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτομάτως, από την πρώτη στιγμή, όμηρο. Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένος να τα καταπίνει όλα και μάλιστα αμάσητα εφόσον, επί του παρόντος ή στο προσεχές μέλλον, επιθυμεί να αποφύγει το πικρό ποτήριον των εκλογών.
Όσο για το momentum που αναφέρεται, ας περιμένουμε να το δούμε. Μια εβδομάδα στην πολιτική είναι μακρύς χρόνος, για να επικαλεστώ μια γνωστή αγγλική ρήση σχετικά με τον πολιτικό χρόνο.

Δημοσιεύθηκε στο amna.gr

στις  3/12/2017

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK