Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η κυβέρνηση θα δεχτεί ότι της προταθεί

Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία

Κύριε Λυκούδη η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «στο προσεχές Eurogroup, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για αναγκαία συμφωνία» και πως οι εταίροι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα. Εσείς που αποδίδετε την μέχρι τώρα δυστοκία; Στους χειρισμούς της κυβέρνησης ή στις διαφορές ΔΝΤ – Σόιμπλε;


Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Συνεχίζει να να απατά ή να αυταπατάται. Η επίρριψη ευθυνών σε «άλλους» είναι το μόνιμο άλλοθί της. Η ίδια έχει την ευθύνη των χειρισμών, των αποφάσεων και των υπογραφών της. Καθυστέρησε την αξιολόγηση προφανώς για εσωκομματικούς λόγους, φορτώνοντας τη χώρα και την κοινωνία με νέα βάρη. Διαμόρφωσε νέα αδιέξοδα. Γερμανία, ΔΝΤ, άλλες χώρες και θεσμοί έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, ανάλογα και με τη συγκυρία. Έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι. Οι παράμετροι για τη ρύθμιση του χρέους είναι γνωστοί από τον Νοέμβριο του 2012. Απομένουν να αποφασιστούν το «μείγμα» και η χρονική τους εφαρμογή, πάντα υπό όρους, ερήμην φυσικά της κυβέρνησης.
Εκτιμώ ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση για εκταμίευση της δόσης. Εάν η διαφαινόμενη λύση είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση, «διακινδυνεύω» την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα τη δεχτεί.

Υπάρχει λύση χωρίς ελάφρυνση του χρέους; Γιατί δεν συγκροτείται ενιαίο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων με αυτό τον στόχο; Ποια η θέση σας; Τι προτείνει το Ποτάμι;

Το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό αλλά όχι άμεσο πρόβλημα. Οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα με την ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση και την άρση της αβεβαιότητας.
Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, στην Ανάπτυξη που αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να προωθήσει.
Η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από μύθους και «βαρβάρους». Κατηγορεί και υβρίζει τα κόμματα της δημοκρατικής και φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης από τα οποία ζητά με περισσό θράσος «συνεννόηση» αναζητώντας συνενόχους για τα δικά της αδιέξοδα και λάθη. Δεν θα τους βρει.

Αν υπάρξει αδιέξοδο ή μη ικανοποιητικές απαντήσεις στην διαπραγμάτευση θα αντέξει η κυβέρνηση ή θα προσφύγει σε εκλογές;

Δεν γνωρίζω τις «ενδότερες» αντοχές της κυβέρνησης. Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί ρήγματα στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Η μόνη της επιδίωξη είναι η παραμονή στην εξουσία πάση θυσία.
Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι ένα από τα αιφνίδια και «κρυφά» χαρτιά που βρίσκονται στη διάθεση των κυβερνήσεων. Η λογική και η εμπειρία λένε ότι, κατά κανόνα, δεν προσφεύγουν σε αυτές για να τις χάσουν.

Στο τέλος του μήνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διοργανώνει συνέδριο και προτείνει νέο ενιαίο φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Κάποιοι επιμένουν πως πρόκειται για παρωδία. Τι θα πράξει η «Πολιτική Κίνηση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» αν κληθεί να πάρει μέρος στο συνέδριο και στις διεργασίες για τον ενιαίο φορέα;

Είναι προφανές ότι πρόκειται για συνέδριο της ΔΗΣΥ το οποίο θα αποφασίσει ενδεχομένως συγκεκριμένα βήματα προς τον Ενιαίο Φορέα. Θα τα σταθμίσουμε καλόπιστα. Με σοβαρότητα και ευθύνη. Διαπιστώνω, όμως, ότι ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος να διαπραχθούν τα ίδια λάθη που πριν ένα χρόνο σχεδόν οδήγησαν σε απογοητευτικό αδιέξοδο. Προτάσσεται νομίζω και πάλι η εκλογή ηγεσίας πριν από τη συγκρότηση του Φορέα.
Έχω εδώ και ένα χρόνο προτείνει και συνεχώς επαναλαμβάνω συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη.
Θεωρώ εκ των ουκ άνευ ένα χρονικό διάστημα πολιτικής όσμωσης, συνεργασίας εντός και εκτός Βουλής, σαφείς δημόσιες πολιτικές δεσμεύσεις και μεταβατικό ανώτατο πολιτικό συντονιστικό όργανο στην πορεία για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σχηματισμού.

Πως βλέπετε τη συνεργασία σας με το Ποτάμι αλλά και με άλλες κινήσεις όπως η «Ώρα Αποφάσεων» που επίσης μιλούν για ένα μεγάλο κίνημα στο χώρο του κέντρου; Υπάρχει μέλλον για το Ποτάμι;

Η συνεργασία μας με «το Ποτάμι» συνεχίζεται ομαλά και εποικοδομητικά. Έχουμε, βέβαια, ως «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», σε διάφορα θέματα διαφορετικές πολιτικές απόψεις και προσεγγίσεις. Διατηρούμε την αυτονομία μας, τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα.
Τονίζαμε και τονίζουμε εμφατικά ότι στον ευρύτερο Δημοκρατικό χώρο, μόνος του κανείς δεν πρόκειται να πείσει. Λυπάμαι, αλλά οι αυταπάτες έχουν βαρύτατο τίμημα. Ενώ, Όλοι Μαζί μπορούμε Πάρα Πολλά. Γι αυτό επιμένω ότι χρειάζονται συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις.
«Το Ποτάμι» ασφαλώς κι έχει μέλλον ιδιαίτερα ως ισχυρό μέρος μια Ενιαίας Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης στην οποία θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά με τη δική του σύγχρονη μεταρρυθμιστική σφραγίδα.

Γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κόσμος στρέφεται προς τη ΝΔ η οποία εμφανίζεται να διεκδικεί την αυτοδυναμία και όχι προς τον μεταρρυθμιστικό χώρο ενώ όλοι, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, μιλούν για μεταρρυθμίσεις;

Ενόσω ο προοδευτικός μεσαίος χώρος, ο πολιτικός χώρος της Κεντροαριστεράς, παραμένει κατάκερματισμένος επόμενο είναι η Ν. Δ. να αποτελεί για κάποιους μια επιλογή. Ιδιαίτερα, όταν το αίσθημα για απαλλαγή από μια εθνολαϊκιστική κυβέρνηση, συνεχώς ενισχύεται. Όμως, καμιά υποθετική αυτοδυναμία της Ν.Δ. δεν πρόκειται να αποτελέσει λύση. Καθοριστικό και αναγκαίο παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας αποτελεί μόνο μια Ισχυρή και Ενιαία Κεντροαριστερά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

11/06/2017

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK