Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεριάδε

Κύριε Λυκούδη, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στον έναν χρόνο από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, προχώρησε με αυτή την εντολή σε μια σειρά τομών που αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας προσπάθειας με ορίζοντα τετραετίας που θα αφήσει πίσω την κρίση και την ύφεση. Πως το σχολιάζετε;   

Κατ’ αρχήν οι τομές είναι ανύπαρκτες. Εφαρμόζονται τα σκληρότατα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το 3ο Μνημόνιο.

Η αντι-μνημονιακή απάτη έχει πλήρως απογυμνωθεί. Ο μύθος της «σκληρής διαπραγμάτευσης» έχει πλήρως καταρρεύσει. Οι κίβδηλες επαγγελίες έχουν πλήρως διαψευσθεί.  Η χώρα πέρυσι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Σώθηκε μόνο χάρις στη υπεύθυνη εθνική στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ας μην το ξεχνάμε.

Φόρτωσε, όμως, η κυβέρνηση τη χώρα με νέα δυσβάστακτα βάρη τουλάχιστον 86 δις ευρώ και οδήγησε την οικονομία σε νέα ύφεση, σε κώμα. Αφού έχουμε πιάσει νέο πάτο, οιαδήποτε ανάκαμψη, εάν προκύψει, θα έχει ως βάση ένα πολύ πιο χαμηλό επίπεδο. Υπό τις καλύτερες συνθήκες θα χρειαστούμε 2 με 3 χρόνια ή και παραπάνω για να φτάσουμε στο οικονομικό επίπεδο του 2014. Δεν θα το ονόμαζε κανείς επιτυχία!

Το ερώτημα που απασχολεί του ς πολίτες παραμένει:

Γιατί έπρεπε να χάσουμε άλλη μια πενταετία; Γιατί η κοινωνία πληρώνει τόσο βαρύ τίμημα; Πειστική απάντηση δεν έχουν. Γι αυτό διακατέχονται οι πολίτες από αισθήματα απογοήτευσης και θυμού.

Η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές μέτρα για τη μείωση του χρέους και ισχυρίζεται ότι από το εσωτερικό δεν υπάρχει καμία στήριξη. Ποιος φταίει που δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για το χρέος; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ευθύνες;

Οι πιστωτές τυχαίνει να είναι οι εταίροι μας. Ο κ. Δραγασάκης νομίζω έδωσε πρόσφατα ορισμένες κρίσιμες διαστάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Βραχυπρόθεσμες και κυρίως μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις βεβαίως θα βοηθούσαν διότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αποτελούν, άλλωστε, υπόσχεση από το 2012, υπό την αίρεση φυσικά εφαρμογής των Μνημονίων. Τη βιωσιμότητα του χρέους θα εκτιμήσουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ.

Πρόκειται για θέμα που θα πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο εθνικό τραπέζι.

Σπεύδω να θυμίσω ότι από το παρελθόν ο κ. Τσίπρας όσες φορές του δόθηκε εθνική συναίνεση την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για μικροκομματικούς υπολογισμούς. Η πολιτική μας ζωή δυστυχώς τρέφεται από τον διχασμό, όχι από την εθνική συνεννόηση.

Πρόσφατα ο επικεφαλής του κόμματος σας κ. Θεοδωράκης απέκλεισε κάθε σκέψη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την δημιουργία ενός νέου κινήματος με στελέχη του μεταρρυθμιστικού χώρου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Συμφωνείτε με αυτό το "κεντροδεξιό" σενάριο;

Είναι παράδοξη η αναφορά σε τέτοια σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών όταν σήμερα η χώρα κυβερνάται από μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση και μάλιστα με κάκιστες μεθόδους παλαιοκομματισμού.

Επί του παρόντος, το μόνο σενάριο είναι οι συχνές συνεστιάσεις του κ. Λεβέντη με τον κ. Τσίπρα.

Για τις επόμενες εκλογές, το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα θα το αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους και η πολιτική αριθμητική που θα προκύψει. Τότε ο καθένας μας θα τοποθετηθεί.

Το κόμμα σας δεν καταγράφει θετικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Όλα τα πρόσφατα γκάλοπ σας δείχνουν μακριά από το όριο του 3% και... δεν ψηφίσατε και την απλή αναλογική. Κάποιοι επιμένουν ότι η αιτία είναι ότι εξελίσσεστε σε ένα νεοφιλελεύθερο μόρφωμα χωρίς σαφές στίγμα. Εσείς τι λέτε;   

Σχετικά με την απλή αναλογική θα επιμείνω ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κράτησε μια υπεύθυνη εθνική στάση απέναντι στον πρόδηλο καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ που δυο φορές εξελέγη με το εξωφρενικό bonus των 50 εδρών και εκ των υστέρων «θυμήθηκε» κάποιο σύστημα απλής αναλογικής  που δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική ανανέωση στην πολιτική ζωή της χώρας και ενδεχομένως θα οδηγήσει είτε σε κυβερνητικά εκτρώματα είτε σε ακυβερνησία.

Είναι γεγονός ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζει δημοσκοπική κάμψη. Εύχομαι προσωρινή. Εξακολουθεί, όμως, να επιμένει και να προβάλλει ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις για το καλό της κοινωνίας και της χώρας. Η προπαγάνδα που σκόπιμα μπερδεύει τον φιλελευθερισμό με μια νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία και η συναφής ετικέτα περί «νεοφιλελεύθερου μορφώματος» εκπορεύεται ακριβώς από εκείνη την πλευρά που έχει γίνει βασιλικότερη του βασιλέως  εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο νεοφιλελεύθερο «αριστερό Μνημόνιο». ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, όμως θα συμφωνήσω, δεν έχει επιτύχει τη σύνθεση εκείνη που θα του έδινε μια σαφή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.

Επιμένετε και δηλώνετε ότι "δεν θα χαρίσετε σε κανένα την υπόθεση της Κεντροαριστεράς" και "δεν θα δώσετε σε κανένα λευκή κάρτα". Πως θα αναστήσετε κάτι που κανείς πια δεν θέλει; Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΔΗΜΑΡ του... μη εκλεγμένου Θ. Θεοχαρόπουλου...

Φυσικά και δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν την υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο.Διότι, αποτελεί απαίτηση των πολιτών του μεσαίου χώρου και διότι η ίδια η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μια αυτόνομη ισχυρή Προοδευτική Παράταξη. Οι πολίτες συνθλίβονται μεταξύ δυο πόλων.

Ελπίζω ότι τελικά θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες απόψεις και σταθμίσεις. Διότι, δεν υπάρχει πολιτικό μέλλον στη μοναξιά και εικάζω ότι κανείς δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Παρά τα φαινόμενα, ενωτικές και συνεργατικές φωνές υπάρχουν παντού και κάθε άλλο παρά αδύναμες είναι. Αναμένω να παίξουν κι αυτές το ρόλο τους.

Αν τελικά δεν εισακουσθείτε και το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς ναυαγήσει οριστικά, εσείς και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές τι θα κάνετε; Θα παραμείνετε στο Ποτάμι και στο "νέο κίνημα" ή θα κάνετε κάτι καινούργιο;

Αν εκτιμούσα ότι το εγχείρημα έχει οριστικά ναυαγήσει δεν θα συνέχιζα την προσπάθεια. Πολλά πράγματα ωριμάζουν με το δικό τους ρυθμό. Ορισμένα γεγονότα δρουν με το δικό τους καταλυτικό τρόπο. Τελικά, η ίδια η πολιτική πραγματικότητα, αργά ή γρήγορα, επιβάλλει τις  επιλογές. Όσοι την αγνοούν εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε πολιτική περιθωριοποίηση.

Δημιουργήσαμε την πολιτική κίνηση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών» πριν από δυο χρόνια για να φέρουμε μια νέα πνοή στο χώρο της Αριστεράς και να συμβάλλουμε καταλυτικά στη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Όλοι μας λένε ότι με τη δράση μας και τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, εντός και εκτός Βουλής, έχουμε κατακτήσει μια χρήσιμη, διακριτή και σεβαστή θέση στο δημόσιο βίο. Το πιστεύουμε κι εμείς. Γι αυτό θα συνεχίσουμε. Η θέση μας στην πολιτική σκηνή έχει πάντα σχέση με τις απόψεις μας. Δεν αναζητούμε όχημα.

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία

25/09/2016

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK