Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Δεν ξέρω πόσοι θα χάψουν αυτή τη φορά το παραμύθι του κ. Τσίπρα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Karfitsa.gr και στο δημοσιογράφο Β. Στολάκη

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν αξιωματούχους της ΕΕ να απειλούν με χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούνιο. Φοβάστε ότι θα ζήσουμε ότι και πέρσι το καλοκαίρι;


Δεν βλέπω να μας απειλεί κανένας. Περί διαπραγμάτευσης πρόκειται. Οι εταίροι με τη σκληρότητα που έχουν και άλλες φορές επιδείξει απαιτούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που έχει υπογράψει. Να πάρει δηλαδή μέτρα για να πετύχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Κατά τα άλλα πρόκειται σαφώς για επανάληψη της ίδιας διαβόητης «σκληρής διαπραγμάτευσης» που οδήγησε τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τελικά το 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο, πέφτοντας «ηρωικά μαχόμενος» έναντι υπέρτερων δυνάμεων. Δεν ξέρω πόσοι αυτή τη φορά θα «χάψουν» το ίδιο παραμύθι. Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει τον περασμένο Νοέμβριο το αργότερο. Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Χρονοτριβεί και αυτο-στραγγαλίζεται και πάλι. Δεν ξέρει τι θέλει. Ταλαντεύεται. Εναλλάσσει «εχθρούς». Επιρρίπτοντας την ευθύνη πάντα στους άλλους. Γνωστή η συνταγή. Εκτιμώ, όμως, ότι αυτή τη φορά η εκτέλεσή της δεν θα είναι και τόσο επιτυχημένη. Οι πρόθυμοι να εξαπατηθούν είναι εκδήλως λιγότεροι πλέον.

«Βλέπετε» εκλογές  και εάν ναι πότε; Στο «Ποτάμι» θέλετε εκλογές;

Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Παρακολουθούμε μια κακή παράσταση με κακή σκηνοθεσία και κάκιστους ηθοποιούς. Δεν «βλέπεται» η παράσταση και βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Το θέμα δεν είναι τι θέλει το ΠΟΤΑΜΙ. Το θέμα είναι τι ανάγκες έχει η χώρα. Είναι φανερό ότι η αριστερο-δεξιά εθνολαϊκιστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκτός των άλλων, δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία. Είναι γλυκιά σαν το μέλι και… τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Με άλλα λόγια, το πρώτο κόμμα στη Βουλή έχει και τον πρώτο λόγο για τις πολιτικές εξελίξεις.

Πως σχολιάζετε την φημολογούμενη επιστροφή του Φώτη Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξή του δήλωσε έτοιμος…

Δεν σχολιάζω δηλώσεις ή πολιτικές κινήσεις του Φώτη Κουβέλη. Οι πολίτες τις κρίνουν. Η τραγική κατάληξη της ΔΗΜΑΡ λέει πολλά.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του «Ποταμιού» για τη συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Το «Ποτάμι» πρέπει να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση;

Το ΠΟΤΑΜΙ και εγώ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει δεν έχει παρά να έρθει στη Βουλή να μας το πει. Σε αυτήν την περίπτωση εμείς προκρίνουμε κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών κομμάτων από την παρούσα Βουλή, σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες και υπό τον όρο φυσικά της συναίνεσης όλων.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι υπεύθυνη εθνική πολιτική δύναμη και το έχει αποδείξει, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Επομένως, εάν και όταν προκύψουν τέτοια ενδεχόμενα έχει ένα ασφαλές και πατριωτικό κριτήριο για να κρίνει και να αποφασίσει. Όλα τα άλλα είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Εικασίες.

Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά. Εκφραστήκατε θετικά για την πρώτη αυτή συνάντηση στην προσπάθεια σύγκλησης των δυνάμεων του κεντρώου χώρου, του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Πως φαντάζεστε εσείς τη συνεργασία; Ίδρυση νέου κόμματος; Συνασπισμός κομμάτων του κέντρου και ταυτόχρονα διατήρηση της αυτονομίας του κάθε χώρου; Εκλογική συνεργασία;  Σε πόσο χρόνο και πως πρέπει να προκύψει ο νέος πρόεδρος αυτού του χώρου;

Ασφαλώς και εκφράστηκα θετικά. Ήταν φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας που κάνουμε εγώ και οι φίλοι μου ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς. Αυτή την κατεύθυνση  συστηματικά υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους. Η χώρα έχει ανάγκη από μια Νέα, Μεγάλη και Ενιαία Προοδευτική και Μεταρρυθμιστική Παράταξη στο μεσαίο χώρο, ως άξονα σταθερότητας, προοδευτικής διακυβέρνησης, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής. Αυτή είναι η δική μου θέση. Γι αυτό αναφέρομαι στην «Κεντρο-αριστερά», όρος που πιστεύω ότι εκφράζει συμπυκνωμένα και λιτά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του χώρου, οργανωμένες και μη. Όμως, το τι μορφή θα πάρει τελικά η ενδεχόμενη σύγκλιση όλων των δυνάμεων και πόσος χρόνος θα χρειαστεί δεν μπορεί εκ των προτέρων να καθοριστεί. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως, συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν για ευνόητους λόγους, κυρίως για να δοθεί στους πολίτες ρεαλιστική Ελπίδα και Προοπτική, διότι η χώρα βυθίζεται στο τέλμα και στην παρακμή.

Εάν τελικά ο κ. Θεοδωράκης αποφασίσει να στρέψει το ενδιαφέρον του στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη εσείς τι θα κάνετε;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση μια μεγάλης προοδευτικής και ριζοσπαστικής παράταξης στο μεσαίο χώρο. Κι εγώ, όπως γνωρίζετε, έχω προ πολλού στρατεύσει τις δυνάμεις μου στην επιδίωξη του στόχου αυτού. Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε τίποτα άλλο.

Ντρέπεστε για την σημερινή εικόνα της Βουλής, για παράδειγμα της πρόσφατης συνεδρίασης στην Ολομέλεια για τα θέματα Δικαιοσύνης; Τι προτείνετε για τη διατήρηση του δημόσιου διαλόγου και ειδικότερα μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας σε ένα επίπεδο;

Μολονότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ θα έλεγα ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη, παρουσία στη Βουλή - και δεν είμαστε φυσικά οι μόνοι - οι εικόνες και η συμπεριφορά που βλέπουμε πολλές φορές δεν τιμούν κανέναν. Ξέρετε, δεν μπορεί κανείς να κάνει και πολλά πράγματα γι αυτό. Είναι θέμα παιδείας και πολιτικής κουλτούρας. Λυπάμαι, αλλά το επίπεδο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς ή αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις. Φυσικά, ο εμπρηστικός, λαϊκιστικός και διχαστικός λόγος, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο,  ρίχνει λάδι στη φωτιά και φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάπτωση του δημόσιου διαλόγου και εντός της Βουλής.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK