Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα της ευρύτερης δημοκρατικής αριστεράς

Συνέντευξη στο Liberal.gr και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σιδέρη και Απόστολο Χονδρόπουλο

Θεωρείτε ότι η εκλογή Μητσοτάκη αναδιάταξε όντως το πολιτικό σκηνικό;


Προφανώς. Η αλλαγή της ηγεσίας σε κάθε κόμμα αλλά κυρίως σε ένα κόμμα με μακρά παράδοση πρωταγωνιστική στις εξελίξεις όπως είναι η Ν.Δ., δημιουργεί ευρύτερο ενδιαφέρον και οδηγεί έτσι και αλλιώς σε αναδιατυπώσεις της πολιτικής και των στοχεύσεων και των υπολοίπων κομμάτων.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό, με βάση βεβαίως τις ενδείξεις των πρώτων δημοσκοπήσεων, η εικόνα άλλης εναλλακτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικής λύσης, με ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό από μόνο του αναδιατάσσει το σκηνικό.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ως ιδεολογική συγκρότηση καλύπτει τον χώρο του «Ποταμιού».

Πολύ πρόχειρη εκτίμηση και παντελώς αστήρικτη. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε και κέρδισε την ηγεσία του παραδοσιακού κόμματος της Δεξιάς στην Ελλάδα. Βεβαίως ουδείς αμφισβητεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε ένα εκσυγχρονιστικό προφίλ, μίλησε για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και εξήγγειλε μια στροφή προς περισσότερο κεντρώα κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν και πόσο όλα αυτά θα υλοποιηθούν και κατά δεύτερον, ακόμα και αν γίνουν κάποια τέτοια βήματα η ΝΔ δεν μπορεί για πολλούς λόγους να αλλάξει την πολιτική της ταυτότητα ως ένα κόμμα της Δεξιάς.

Εγώ νομίζω ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα του μεσαίου χώρου πέραν και μακράν της συντηρητικής παράταξης.

Συμφωνείτε με τον συνάδελφό σας κ. Φωτήλα για συνεργασία με τη ΝΔ;

Όχι. Νομίζω πως οι συνεργασίες των κομμάτων, όταν πρόκειται βεβαίως να διατυπώσουν κοινό πολιτικό λόγο και κυβερνητική λύση και όχι όταν καλούνται να συναντηθούν για άλλους ευρύτερου Εθνικού ζητήματος λόγους, στηρίζονται σε κοινές προγραμματικές προτάσεις και επιλογές. Δεν νομίζω πως είναι εύκολη μια τέτοια συνεργασία ΝΔ και Ποταμιού.

Το Ποτάμι προσανατολίζεται να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κας Γεννηματά για την δημιουργία ενός χώρου τύπου «Ελιάς». Προσωπικά συμφωνείτε;

Η κ. Φ. Γεννηματά έκανε μια νέα πρόταση που έχει ενδιαφέρον, γιατί με ρεαλισμό αναγνωρίζει ότι αυτό που έχει συγκροτήσει ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη», απαντώντας στο αίτημα για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν έπειθε. Το Ποτάμι ορθώς είχε απαντήσει αρνητικά στο κάλεσμα της συμμετοχής του σε αυτήν την «Συμπαράταξη» γιατί έκρινε, και νομίζω δικαίως, ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια – θεμιτή βεβαίως- διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η νέα πρόταση έχει επίσης τις γνωστές ακαθόριστες πλευρές που έχουμε συνηθίσει και που δεν οδηγούν με τόλμη στην μεγάλη συνάντηση. Το Ποτάμι έχει σε 4 εβδομάδες το συνέδριό του. Εκεί θα χαράξει την πολιτική του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη φιλοδοξία να αποτελέσει την ηγετική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εσείς γνωρίζετε καλά αυτό τον πολιτικό χώρο. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το πετύχει; Δηλαδή έχει εκείνη την πολιτική Παιδεία που θα μπορούσε να τον κάνει αποδεκτό στον χώρο αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστική μετεξέλιξη του σε ένα κόμμα της ευρείας δημοκρατικής αριστεράς και κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ότι είναι κόμμα της Ριζοσπαστικής Αντισυστημικής(;) Αριστεράς.

Κάθε σκέψη του για έφοδο στον μεσαίο χώρο είναι στηριγμένη στην πολιτική του πείνα για την εξουσία και την παραμονή του σ’ αυτήν. Ο δρόμος για συμμαχίες προς τ’ αριστερά έχει κλείσει για τον ΣΥΡΙΖΑ επομένως το βλέμμα είναι στραμμένο στο Κέντρο. Δεν μπορεί να πείσει όμως το οποιοδήποτε άνοιγμα σκοπιμότητας και αν επιχειρήσει. Για να είμαι βεβαίως ακριβής, πάντα με τα σημερινά δεδομένα.

Με δεδομένες τις αμφίπλευρες πιέσεις που δέχεται το Ποτάμι, κατά την άποψή σας η δική του απάντηση ποια πρέπει να είναι;

Εννοείτε υποθέτω αμφίπλευρες πιέσεις, τις εκ δεξιών και εξ αριστερών. Το Ποτάμι θα έχει πολύ εύκολες απαντήσεις σ’ αυτές τις πιέσεις αν προσδιορίσει ακριβώς την πολιτική του ταυτότητα και την στρατηγική του. Αυτός ο προσδιορισμός θα δίνει ευθέως την απάντηση.

Μήπως τελικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς θα έπρεπε να ξεκινήσει κάτι νέο, από μηδενική βάση;

Αναπτύσσεται από καιρό ένας ενδιαφέρων προβληματισμός γύρω από το ζήτημα της ανασυγκρότησης της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς. Περιλαμβάνει πολλές εκδοχές. Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει σημασία είναι να υπάρξει η μεγάλη συνάντηση. Την έχει ανάγκη ο τόπος και νομίζω ο δημοκρατικός κόσμος. Αν υπάρξει κοινή βούληση και εκδηλωθεί (καιροί ου μενετοί) όλα τα άλλα θα βρεθούν.

Που λαθέψατε κατά την γνώμη σας και το Ποτάμι, από λαμπερή δύναμη αρχικά, άρχισε να χάνει κόσμο και τώρα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε διαρκή φθίνουσα πορεία;

Το Ποτάμι υπήρξε η τολμηρή και με φρεσκάδα απάντηση σε μια φάση όπου η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων έπιανε κόκκινο. Έκανε σημαία του – και ορθώς – να μείνει πίσω το παλιό και να κυριαρχήσει το νέο στην πολιτική. Νομίζω όμως ότι υποτίμησε την ανάγκη αυτή η έκρηξη του νέου να αποκτήσει και σταθερά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ταυτότητα και στρατηγική. Χωρίς αυτά την σκληρότητα της πολιτικής δεν την αντέχεις.

Στο προσφυγικό συνέβαλε η κυβέρνηση με την πολιτική της στην διόγκωση του προβλήματος; Όπως κατήγγειλε ο Γ. Πανούσης προειδοποιούσε για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και του έλεγαν «σύνορα ανοιχτά».

Το προσφυγικό δοκιμάζει σήμερα το πρόσωπο της δημοκρατικής Ευρώπης και του Πολιτισμού της. Δεν είναι θέμα Ελληνικό είναι Ευρωπαϊκό, είναι διεθνές. Η Ελλάδα είναι η πόρτα προς τη ζωή και την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων κολασμένων, πεινασμένων κυνηγημένων. Είναι υποχρεωμένη αυτή την πόρτα να μην την κλείσει. Αλλά δεν αντέχει μόνη της. Δεν πυροβολώ σ’ αυτό το θέμα την Κυβέρνηση. Έκανε πολλά λάθη, είχε πολλές αστοχίες. Οι πολιτικές της μπορεί να διόγκωσαν το πρόβλημα αλλά οφείλουμε να συμπάσχουμε όλοι.

Δημοσιεύθηκε στο Liberal.gr

03/02/2016

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK