Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Υγιής ανάπτυξη, λειτουργική οικονομία

Εδώ το βίντεο της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής
κι εδώ το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κυριαρχεί η αντίληψη ότι Ανάπτυξη ίσον Απασχόληση. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει χωρίς προϋποθέσεις.

Ανάπτυξη είχαμε και την τελευταία 10ετία προ της κρίσης. Αλλά είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο ανέργους, είχαμε υψηλό δανεισμό και το Global Financial Integrity (GFI), εκτιμά πως εκείνην ακριβώς τη δεκαετία χάσαμε περί τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη καταγεγραμμένες μεταφορές μέσω του ισοζυγίου πληρωμών.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι σε περιβάλλον θετικής ανάπτυξης μπήκαν οι βάσεις της καταστροφής του παραγωγικού ιστού: η αποβιομηχάνιση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή ως τρόπος πλουτισμού, η γραφειοκρατία και η παραοικονομία.

Άρα το ζήτημα, ο στόχος, δεν είναι οποιαδήποτε ανάπτυξη, αλλά η υγιής ανάπτυξη. Που οδηγεί σε λειτουργική οικονομία, δηλαδή στην παραγωγή πλούτου, στην αύξηση του ΑΕΠ με δημιουργία διατηρήσιμων θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Είναι η μεγέθυνση της παραγωγικότητας και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με σεβασμό στους πόρους –φυσικούς, δημοσιονομικούς και ανθρώπινους.

Κι αν πραγματικά θέλαμε να υπηρετήσουμε την υγιή ανάπτυξη, και αν μπορούσαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου να συμφωνήσουμε σ΄αυτά, έπρεπε ήδη να είχαμε αλλάξει, ριζικά, τέσσερα πεδία της ελληνικής πραγματικότητας και να επιτύχουμε άλλη εικόνα σε τέσσερις βασικούς τομείς.
  • Ταχεία απόδοση δικαιοσύνης
  • Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Λειτουργική γραφειοκρατία και φιλικό κράτος
  • Μηχανοργάνωση και διαφάνεια δομών και ελέγχων με αιχμή του δόρατος το Περιουσιολόγιο, το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο.
Άρα η υγιής ανάπτυξη και η λειτουργική οικονομία δεν είναι δουλειά μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Δικαιοσύνης, της Διοίκησης, της Χωροταξίας, για να μείνω στα τρια βασικά.

Όσον αφορά στη Δικαιοσύνη:

Κύριε υπουργέ, θα επενδύατε τα χρήματά σας σε μιαν οικονομία, όπου ένας εκβιαστής θα μπορούσε, ανενόχλητος, να παγώσει την επένδυσή σας με μια ανυπόστατη αγωγή που θα εκδικαστεί σε 15-20 χρόνια;

Διότι, σύμφωνα με την μελέτη Doing Business 2011 της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας αξιολογήθηκε 151η σε σύνολο 183 χωρών ως προς τον χρόνο εκδίκασης μιας αστικής υπόθεσης. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας είμαστε η πρώτη μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ στη διαφθορά.

Κύριε υπουργέ, μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η Μποτσουάνα και η ΦΥΡΟΜ μηχανοργάνωσαν τη λειτουργία των δικαστηρίων τους, ενώ εμείς, παρά τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν το κάναμε;

Κύριοι τροϊκανοί, κύριοι δανειστές,

Πείτε μας ειλικρινά τι αξιολογείτε ως πιο σημαντικό, τι, επιτέλους, βελτιστοποιεί τις πιθανότητες να πάρετε πίσω τα λεφτά σας, ένα δάνειο σε μια οικονομία με κατώτατο μισθό 500 ευρώ ή σε μια άλλη με 700 ευρώ κατώτατο μισθό που όμως διαθέτει Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και ξεκάθαρη πολιτική χρήσεων γης;

25.000 σελίδες νομικών κειμένων είναι η πολεοδομική - χωροταξική νομοθεσία μας! Δεν έχουν όλες οι πόλεις μας σχέδιο πόλης. Όσες το κατάφεραν, τους κόστισε περισσότερα από 600.οοο ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ..15 χρόνια. Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θέλουμε να πουλήσουμε, συγκρούστηκαν επτά διαφορετικά επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού. Το 10% της επιφάνειας της Ελλάδας κρίνεται στα δικαστήρια με πολύχρονους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες. Το δημόσιο από τη μια, ιδιώτες, Εκκλησία και Νομικά πρόσωπα από την άλλη. Δεν τα λέω εγώ, η προχθεσινή Έκθεση της ΕΤΕ τα αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στα Οικονομικά

Κύριε Υπουργέ, ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας, θα επενδύατε σε μια χώρα όπου η μόνη σταθερά παράμετρος του φορολογικού πλαισίου είναι η τακτική αλλαγή του, με τρόπο αυθαίρετο, άδικο και αναδρομικό;

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση

Κύριε Υπουργέ, θα δεσμεύατε ποτέ κεφάλαια, θα αναλαμβάνατε ποτέ υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που η εξυπηρέτησή τους θα εξαρτιόταν από την έγκαιρη απάντηση της πολεοδομίας, της αρχαιολογίας, της πολιτικής αεροπορίας, του Ναυτικού και άλλων 100 υπηρεσιών του δημοσίου; Και αν αυτή την πληγή την αντιμετωπίζετε –πολύ αμφιβάλλω- με το fast track, πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τους μικρομεσαίους;

Να γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη δεν στηρίζεται μόνο στην αρμονία των αριθμών, επίπλαστη πολλές φορές, αλλά, κυρίως, στις μεγάλες τομές , στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στην εξυγίανση των δομών.

Αυτή είναι η πορεία προς ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι αγχώδες κυνήγι προσαρμογών. Μπορεί να σε σταθεροποιεί αλλά μπορεί και να σε καθηλώνει στην αφετηρία.

Απευθύνομαι σε όλη την κυβέρνηση αλλά και στην τρόϊκα, που έχει και την τεχνοκρατική επάρκεια. Σε μια χώρα με δημόσια διοίκηση που υστερεί δραματικά σε μηχανοργάνωση, στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, εδώ και 6 χρόνια αποκλείουμε από την δημόσια διοίκηση την πιο δυναμική και τεχνολογικά εκπαιδευμένη γενιά, τους νέους που μεγάλωσαν με το ιντερνετ, το google και το android. Καταδικάσαμε ή όχι την καθυστερημένη δημόσια διοίκηση σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση; Ισοσκελίζει το δημοσιονομικό όφελος μια τόσο μεγάλη ζημιά προοπτικής;

Μιλάμε για την αντιαναπτυξιακή διάσταση της διαφθοράς και το προσωποποιούμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δομές του κράτους μας και των θεσμών είναι το θερμοκήπιο της διαφθοράς. Μήπως έχουμε, τελικά, τους επιχειρηματίες που αξίζουν στο κράτος που εμείς έχουμε χτίσει;

Θα το ξαναπώ.
• Το σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
• Η ταχεία απόδοση δικαιοσύνης
• Η φιλική μηχανοργανωμένη και παραγωγική δημόσια διοίκηση
• Το Περιουσιολόγιο, Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.α.,

Αυτά σηματοδοτούν το ξεκίνημα και την πολιτική βούληση της υγιούς ανάπτυξης.
Κι αυτές δεν είναι απόψεις ενός αριστερού βουλευτή που ελέγχει μια δεξιά κυβέρνηση. Διότι αυτές δεν είναι αριστερές ή δεξιές ιδέες. Είναι απλώς λογικές! Τις επιβεβαιώνει η πείρα, η Επιστήμη και η πραγματικότητα κάθε σύγχρονου ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους.

Και στους άσπονδους φίλους μας, τους τροϊκανούς, που μιλάνε για εσωτερική υποτίμηση, χαμηλά μεροκάματα και ανταγωνιστικότητα θέλω να επισημάνω ότι τα κύρια προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η αρνησιδικία. Το χιλιοειπωμένο! Στην Ελβετία που είναι ανταγωνιστική έχουν ακριβά μεροκάματα ενώ στην Βουλγαρία με τα χαμηλά μεροκάματα πατώνουν.

Και το ερώτημα προς την κυβέρνηση και την τρόϊκα είναι τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και τι σκοπεύουν να κάνουν τα επόμενα, ώστε να μετασχηματιστεί η παρασιτική οικονομία του 2007 σε μια σύγχρονη υγιή ανταγωνιστική οικονομία που θα παράγει θέσεις εργασίας και θα υποστηρίζει υψηλά μεροκάματα και υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες.

Έγιναν πολύ λίγα και δεν βλέπω την κυβέρνηση να έχει την βούληση ούτε να θέσει προτεραιότητες ούτε να επιταχύνει. Και σε αυτή της την ακινησία βρίσκει πολύτιμο σύμμαχο την αντιπολίτευση, σε όλες της τις εκφάνσεις, που νοσταλγεί την Ελλάδα του 2007 και λέει όχι σε όλα.
Και φοβούμαι ότι έρχονται τα χειρότερα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK