Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Με δεδομένες τις διαφορές μας

Χαιρετισμός στο 9ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας_Αθήνα_28.6.2013

Κύριε Πρωθυπουργέ, φίλοι και φίλες της Νέας Δημοκρατίας,

Μεταφέρω στο συνέδριό σας τους θερμούς χαιρετισμούς του κόμματός μου, της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, όλοι, όσοι διαμορφώνουμε και ασκούμε πολιτικές, ξέρουμε πως γενικώς, η πρόοδος είναι ένα φωτεινό σημείο στο χάρτη κάθε κοινωνίας, το οποίο όλοι σχεδόν αποδέχονται ως φυσικό προορισμό τους. Και είμαι βέβαιος πως και το συνέδριό σας θα αναζητήσει τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις για την πρόοδο του κόμματός σας και της χώρας.
Είναι όμως επίσης αληθές ότι ακόμη κι όταν οι πάντες συμφωνούν στην έννοια της προόδου, δεν συμπίπτουν απαραίτητα και στο περιεχόμενο, στο νόημα που της αποδίδουν.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, η ΔΗΜΑΡ, η ανανεωτική Αριστερά, δια του προέδρου της Φώτη Κουβέλη και με βάση την με συντριπτική πλειοψηφία απόφασή της ένα χρόνο πριν, συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην από κοινού στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ξέραμε τότε, κι εμείς κι εσείς, τις διαφορές μας, την ιστορική μας διαδρομή, το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο του καθενός μας, ακόμη και το μερίδιο ευθύνης όλων μας για ένα παρελθόν ιστορικά ελέγξιμο.
Υπερβήκαμε όμως αυτές τις διαφορές στο όνομα της συντεταγμένης πορείας της χώρας προς την πρόοδο. Και είμαι σίγουρος πως ήμασταν υπερήφανοι, κι εμείς κι εσείς, γι΄ αυτήν την υπέρβαση προς τον κοινό στόχο: να εξέλθουμε δημοκρατικά από την ασφυξία της οικονομικής επιτροπείας και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο γενικής κατάρρευσης, χρεωκοπίας της χώρας μας.

Πρέπει να σας πω, με ειλικρίνεια, πως για μας, με βάση τον πολιτικό πολιτισμό και τις στρατηγικές επιλογές μας, οι προωθητικοί συμβιβασμοί δεν έχουν ενοχές, γιατί η δημιουργική συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι κομβικής σημασίας ζήτημα.
Διότι μόνο η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συναίνεση. Και τα δυο αυτά μαζί συνιστούν προαπαιτούμενα κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας. Και τα δυο υπηρετούν απολύτως την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σ΄ αυτό το πεδίο, της συνεργασίας, η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε πολλές φορές από λάθη και παραλείψεις- δε λέω μόνο δικά σας, όλων μας- και οδήγησε προ ημερών στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση.

Ο προορισμός μας όμως, ο στόχος, παραμένει ίδιος: η σημερινή βασανιστική πορεία της πατρίδας μας να έχει αίσιο τέλος.
Και σ΄ αυτήν την πορεία θα βρεθούν και πάλι σημεία σύγκλισης και ευκαιρίες να αποδείξουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας.
Διότι η τρόικα και η επιτροπεία, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν μετριάζουν, αντίθετα, επιβάλλουν την υποχρέωση όλων μας να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και να το υλοποιήσουμε με συναίνεση της κοινωνίας. Δεν φτάνει να εξασφαλίζουμε τη δόση των δανεικών, δεν φτάνει καν η μείωση του χρέους.

Περιεχόμενο λοιπόν στην έννοια της προόδου της ελληνικής κοινωνίας θα δώσουμε, όταν απαντήσουμε λειτουργικά και κοιτώντας το μέλλον στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και της εκπαίδευσης, στο σχεδιασμό ενός σταθερού, δίκαιου και αποδοτικού φορολογικού συστήματος και μηχανισμών ελέγχου, αν παρέμβουμε με ολοκληρωμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.
Πιστεύω πως ο αγώνας ο καλός συνεχίζεται. Από όλους μας. Με δεδομένες τις διαφορές μας.
Εύχομαι καλή δουλειά στην νέα Κυβέρνηση και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας!

Το κείμενο αποτελεί τον χαιρετισμό του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στο 9ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας_Αθήνα_28.6.2013

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK