Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Ομιλία Σπ.Λυκούδη στην Β' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αγαπητοί φίλοι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς,

Καλωσορίζω όλες και όλους τους Συνέδρους στη Β’ Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Ιδιαίτερα όσους έκαναν το κόπο και το ταξίδι από πολλές γωνιές της χώρας για να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν σήμερα στις εργασίες μας. Μας τιμούν ιδιαίτερα με την παρουσία τους. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Πέρασαν πάνω από δυόμιση χρόνια από τότε που όλοι μαζί πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε την Πολιτική Κίνηση των Μεταρρυθμιστών, των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.

Είχαμε τις δικές μας ρίζες, την ιστορία των δικών μας αγώνων. Και το βαρύ φορτίο, να συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό αξιοποιώντας τις καλύτερες παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Ήμαστε μαζί με άλλους πολλούς συνεχιστές της μεγάλης αυτής παράδοσης της Ελληνικής Αριστεράς που άφησε ανεξίτηλα αποτυπώματα στην πολιτική και πνευματική ζωή της χώρας, με την ενωτική της πολιτική, τον πολιτικό της πολιτισμό, τις νέες ιδέες της, την πνευματική της εντιμότητα, τις δημοκρατικές αξίες της, το σοβαρό, υπεύθυνο, εκσυγχρονιστικό και πατριωτικό πολιτικό της λόγο, το ήθος και τη συμπεριφορά της.

Πρέπει να ήμαστε όλοι περήφανοι γι αυτό.

Και πρέπει ακόμα να ήμαστε περήφανοι διότι σηκώνουμε το φορτίο αυτό με τιμή, σεμνότητα και ευθύνη και καταφέραμε, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που λειτουργούμε, κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και με μέσα πενιχρά, να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Να ήμαστε σήμερα μια αξιόλογη και υπολογίσιμη Πολιτική Κίνηση, που έχει επιρροή, σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Που αναγνωρίζεται και χαίρει σεβασμού από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Το γνωρίζετε όλοι σας. Αλλά το έχουμε πετύχει.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν επαρκούν εάν θέλουμε η Κίνησή μας να παίξει τον πολιτικό ρόλο που επιθυμούμε και που μπορούμε. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό.

Γι αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ όχι μόνο για να συζητήσουμε τα πολιτικά θέματα. Συγκεντρωθήκαμε επίσης για να συζητήσουμε και τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους όλοι μας μπορούμε να δυναμώσουμε την Κίνησή μας. Να την εξοπλίσουμε καλύτερα πολιτικά και οργανωτικά για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Πρέπει να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρεται για δράσεις και δημόσια παρουσία μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η δική σας συμβολή, οι σκέψεις, οι ιδέες, οι προτάσεις σας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η προσπάθεια μας εκδηλώνεται σε ένα νέο διεθνές και εσωτερικό πλαίσιο.

Δε θα ήθελα να σας κουράσω. Οι απόψεις μας είναι διατυπωμένες στο κείμενο των Πολιτικών Θέσεων που έχετε μπροστά σας. Εμπλουτίζονται κάθε φορά με τις εσωτερικές συζητήσεις αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις των Μεταρρυθμιστών καθώς και με τις δικές μου τοποθετήσεις, εντός και εκτός Βουλής.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ευρώπη, διέρχεται περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Παρακολουθούμε την πολιτική του Τραμπ και του Πούτιν. Είναι σαφές ότι αποσκοπούν στην αποδυνάμωσή της Ένωσης.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη μετά από χρόνια κρίσης είναι σχετικά ορατή. Η εκλογή του Μακρόν στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας έκλεισε ένα κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων που αναχαίτισαν με επιτυχία τις δυνάμεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού. Ο πόλεμος όμως δεν έχει ακόμα κερδηθεί.

Η πιθανή αναζωογόνηση του γαλλο-γερμανικού άξονα σε ισότιμη βάση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αν φυσικά όλοι κινηθούν για να λύσουν τα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα που ωθούν τους πολίτες στα άκρα, εύκολα θύματα των λαϊκιστών, αυτών με τη ράβδο των μαγικών λύσεων.

Δε χρειάζεται να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Να παρακολουθήσει όσο μπορεί το βηματισμό της. Αυτό επιτάσσει το εθνικό της συμφέρον. Αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας της χώρας. Έξω από τον κύκλο αυτό, μόνη και απομονωμένη την περιμένει η περιθωριοποίηση, η εξαθλίωση και βάρβαρες τριτοκοσμικές συνθήκες.

Δυστυχώς, ο αριστεροδεξιός εθνολαϊκισμός, ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, έχει υπονομεύσει τη θέση ης χώρας στην ΕΕ κι έχει συντελέσει στη δημιουργία ενός επικίνδυνου αντι-δυτικού και αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος. Σε αυτό το ρεύμα προσπαθεί ανεύθυνα να αλιεύσει ακόμα και σήμερα.

Εναπόκειται στις δημοκρατικές φιλο-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που την έσωσαν το καλοκαίρι του 2015 από το χείλος της αβύσσου στην οποία την είχε φέρει η καταστροφική πολιτική της αλλοπρόσαλλης συγκυβέρνησης, να δώσουν σθεναρά και αποφασιστικά σκληρές ιδεολογικές και πολιτικές μάχες για να ξανακερδίσουν την κοινή γνώμη σε μια γνήσια, αληθινή και χωρίς παρωπίδες ευρωπαϊκή βάση.

Συνάμα, είναι απολύτως αναγκαίο ένα κοινό εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η επιρροή της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. που δηλητηριάζει με τη βία και τη συμπεριφορά της το δημόσιο βίο.

Αγαπητοί φίλοι,

Στο εσωτερικό μέτωπο, ψηφίστηκαν προ ημερών από την κυβερνητική πλειοψηφία τα νέα επαχθή μέτρα. Με δυσβάσταχτα πλεονάσματα που γονάτισαν την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Ψηφίστηκαν μαζί με τα λεγόμενα «αντίμετρα». Ένας άλλος εμπαιγμός των πολιτών. Ένα άλλο αναισθητικό για εσωκομματική κατανάλωση. Χωρίς ίχνος ντροπής ή συγνώμης. Με απίστευτο αμοραλισμό και απάθεια από τους πάλαι ποτέ διαπρύσιους «αντι-μνημονιακούς» κήρυκες του διχασμού και του μίσους εναντίον του «συστήματος», του οποίου σήμερα αποτελούν λαμπρό και αναπόσπαστο μέρος.

Και πήγαν με απίστευτη ελαφρότητα και με διαβεβαιώσεις ότι ετοιμάζονται να «φορέσουν γραβάτα» στο Eurogroup προχθές για να εισπράξουν αξιολόγηση, εκταμίευση της δόσης και ελάφρυνση του χρέους και επέστρεψαν έχοντας εισπράξει απόλυτες διαψεύσεις.

Απέτυχε οικτρά ακόμα μια «σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση». Με τεράστιο κόστος για την κοινωνία. Και τους ίδιους να οδύρονται υποκριτικά για τις θυσίες που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει βλάψει σοβαρά και εξακολουθεί να βλάπτει τη χώρα.

Το κόστος της νέας, τριετούς σχεδόν ύφεσης, για να επανέλθουμε απλώς από πολύ πιο χαμηλή βάση, εκεί όπου βρισκόμασταν στα τέλη του 2014 υπό καλύτερες συνθήκες, είναι απίστευτα υψηλό εάν συνυπολογίσουμε τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που είναι διηνεκείς, τώρα και στο μέλλον. Ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη πολλών δεκάδων δις. Οι πολίτες και οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν ακριβά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό συγκαλύπτεται με αχαλίνωτη προπαγάνδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δεν μπορούν όμως να σβήσουν από τη μνήμη των πολιτών όλα όσα βιώνουν. Θα έρθει η στιγμή της κάλπης και θα λογοδοτήσουν γι αυτήν την απίστευτη καταστροφή που επέφεραν απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα τους για εξουσία και να δοκιμάσουν με πειραματόζωο την κοινωνία και τη χώρα ιδέες και ιδεοληψίες μιας παρωχημένης και ιστορικά χρεοκοπημένης «αριστεράς».

Η ωμή αλήθεια της σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας θα πάρει την εκδίκησή της.

Αγαπητοί φίλοι,

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση. Η οικονομία έδειξε να έχει ορισμένες αντοχές σε συνθήκες σχετικής σταθερότητας και στοιχειώδους προβλεψιμότητας. Δεν αποκλείεται να σημειωθεί εφέτος και του χρόνου κάποια μικρή οικονομική μεγέθυνση πόρρω φυσικά απέχουσα από μια σταθερή, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, σε σταθερό φορολογικό, θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον για τις αναγκαίες επενδύσεις, όπου κατέχουμε την αξιοζήλευτη τελευταία θέση στην ΕΕ. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης. Η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, αν υπάρξει, η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων παραμέτρων για το χρέος, ο τουρισμός καθώς και η προώθηση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσαν να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση αν ήταν όλα ενταγμένα σε ένα σαφές σχέδιο προοπτικής μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Τίποτα εξ αυτών δεν υπάρχει δυστυχώς στον ορίζοντα.

Έτσι κι αλλιώς οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τις καλύτερες θέσεις για τη μάχη των εκλογών όταν διεξαχθούν. Θέσεις κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Να είναι όμως σαφές ότι όσο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή παραμένει συμπαγής οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Επομένως, το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές μπορεί μεν να έχει πολιτική, συμβολική σημασία, αλλά δεν έχει πρακτική και συνεχώς επαναλαμβανόμενο άνευ πρακτικού αποτελέσματος, χάνει και το νόημά του.

Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι λυσσώδης, σκληρή, αδυσώπητη, διχαστική, ακραία πολωτική. Χωρίς όρια, φραγμούς και ενδοιασμούς. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει. Η εκλογική του απάτη αποκαλύφτηκε πλήρως. Η παταγώδης διάψευση της λαϊκιστικής του επαγγελίας έχει οδηγήσει αυτούς που τον πίστεψαν και τον ψήφισαν σε βαθειά απόγνωση, οργή, αποχή, δυσπιστία και αποστασιοποίηση. Παλαιοκομματικοί μέθοδοι, εποικισμός και κομματισμός του κράτους, ολοκληρωτική προπαγάνδα, έλεγχος των ΜΜΕ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου κατέχουμε την «αξιοζήλευτη» 89η θέση. Νέοι εργολάβοι και διαπλεκόμενοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να δημιουργούν στους πολίτες αίσθημα απέχθειας και αδιαφορίας – το κουτόχορτο έχει περιορισμένη θρεπτική αξία – να δημιουργούν την εντύπωση ότι η πολιτική και οι πολιτικοί είναι άνευ ήθους και ηθικής, φραγμών και θεσμικών περιορισμών.

Πρόκειται για μέγιστο κίνδυνο για τη δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα.

Τα λάφυρα της εξουσίας είναι η μόνη συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας εκ των πραγμάτων κυριολεκτικά χάσει το αντι-μνημονιακό του αφήγημα αναζητεί τους νέους μύθους στη «δίκαιη» ανάπτυξη και στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαρνηθεί τον εαυτό του. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει το λαϊκισμό του. Η αφετηρία και η πορεία του δεν έχει το απαιτούμενο αξιακό και ιδεολογικό υπόστρωμα για να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, σε έναν γνήσιο, σύγχρονο, φέρειν ειπείν, ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό «κεντροαριστερής» απόχρωσης, έστω ελληνικής ιδιοσυστασίας, όπως ορισμένοι αφελείς πιστεύουν.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα διστάσει να κινηθεί προς το μεσαίο χώρο. Διότι, δεν έχει εφεδρείες και στρατηγικό βάθος. Οι κοινωνικές του συμμαχίες έχουν διαλυθεί. Οι πολιτικές του εξαντλούνται στους ΑΝΕΛ. Δεν αποκλείεται να φορέσει κάποιο νέο «κεντροαριστερό» προσωπείο για να εξαπατήσει ξανά τους εύπιστους προοδευτικούς πολίτες και να κατακτήσει έγκαιρα ηγεμονική θέση, για το σήμερα και για το αύριο. Να προσεταιριστεί άτομα και κομμάτια του ως χρήσιμα συμπληρώματα. Δεν έχει άλλη επιλογή πολιτικής επιβίωσης. Αυταπόδεικτο είναι ότι όσο ο χώρος της κεντροαριστεράς παραμένει διασπασμένος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας τέτοιων ενδεχόμενων κινήσεων.

Στον άλλο πόλο, η Νέα Δημοκρατία, η συντηρητική παράταξη έχει νέα ηγεσία. Ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και προσπαθεί να προσεγγίσει μετριοπαθή τμήματα του μεσαίου χώρου χωρίς μεγάλη επιτυχία προς το παρόν. Οι προγραμματικές προτάσεις της Ν.Δ. είναι ακόμα αποσπασματικές. Δεν συγκροτούν ένα συνεκτικό και πειστικό και αξιόπιστο σύνολο έστω εντός των δικών της ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών παραδοχών, έστω εντός των υπαρκτών αντικειμενικών περιορισμών. Γι αυτό, μολονότι τα δημοσκοπικά ευρήματα της δίνουν σήμερα σημαντικό προβάδισμα και ισχυρή συσπείρωση, δε φαίνεται προς το παρόν να έχει ιδιαίτερη δυναμική. Εξαντλείται στο συνεχές αίτημα της προσφυγής στις κάλπες. Στερείται κι αυτή ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Όμως, εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν άσχημες, ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση και ο χώρος της Κεντροαριστεράς παραμείνει ως έχει δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον κύριο υποδοχέα της αρνητικής ψήφου, ως η μη χείρων επιλογή.

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας, στην πολύπαθη Κεντροαριστερά, τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που παραμένει κατακερματισμένη.

Γνωρίζετε όλοι σας τις δικές μας προσπάθειες. Καταγράφονται κι αυτές συνοπτικά στο κείμενο των Πολιτικών Θέσεων που έχετε μπροστά σας.

Προτείναμε εγκαίρως έναν πλήρη Οδικό Χάρτη για να φτάσουμε στο στόχο ενός Νέου και Ενιαίου Πολιτικού Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς.

Επιμένουμε ότι όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τις αναγκαίες συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις. Το τίμημα της ολιγωρίας είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε τις δικές μας προσπάθειες σε συνεργασία και συντονισμό με όλες εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στην ίδια λογική.

Ο χώρος διατρέχει άμεσο κίνδυνο να εποικιστεί και να λεηλατηθεί πολιτικά και εκλογικά από τον ανερχόμενο και καταστροφικό δικομματικό διπολισμό. Από παρείσακτους και αυτόκλητους επισκέπτες και διεκδικητές.

Έχω κουραστεί τόσο καιρό να το τονίζω. Εκπλήσσομαι για την επί πολύ καιρό ολιγωρία και την όψιμη προσχώρηση, όλων πλέον σήμερα, στην εκτίμηση αυτή, λες και ανακαλύπτουν τον τροχό. Δε χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη πολιτική ευφυΐα. Απλή λογική. Φαίνεται ότι απουσίαζε. Δεν πειράζει, όμως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αρκεί να σημάνει συναγερμός και να γίνουν τα σωστά βήματα προς τον τελικό στόχο.

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Συνεργαστήκαμε εκλογικά με επιτυχία δυο φορές με «Το Ποτάμι». Συνεχίζουμε αρμονικά και φιλικά την ισότιμη πολιτική μας συνεργασία, πάντα με ευθύ, ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την πολιτική μας αυτονομία, την κριτική μας στάση και την ελεύθερη δημόσια έκφραση των δικών μας απόψεων ως Πολιτική Κίνηση.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στη συγκρότηση μιας ισχυρής, σύγχρονης, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, μεταρρυθμιστικής, κοινωνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς που χρειάζεται η χώρα. Ως συστατικό, απαραίτητο στοιχείο της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Όσο πιο ισχυρή γίνει η φωνή και η δημόσια δράση και παρουσία μας τόσο πιο αποφασιστική θα είναι η δική μας συμβολή και στην ενότητα της Προοδευτικής Παράταξης και την καθοριστική ιδεολογική και πολιτική ήττα του εθνολαϊκισμού.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε κι εμείς να βάλλουμε το δικό μας λίθο για την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής Ελλάδας. Με την αναγκαία αυτογνωσία. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις.

Χρειαζόμαστε βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές παντού. Πρωτίστως στο πολιτικό σύστημα και το κράτος.

Ως Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς κεντρικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να πλησιάσουμε το όραμά μας για μια Ελλάδα δημοκρατική, σύγχρονη, πραγματικά Ευρωπαϊκή, κοινωνικά δίκαιη.

Χρειαζόμαστε μια πραγματική Επανάσταση στην πολιτική μας κουλτούρα, σε κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές που κρατούν τη χώρα δέσμια φαντασιώσεων και προκαταλήψεων.

Η μάχη για την Αναγέννηση της χώρας είναι και δική μας μάχη. Αξίζει να τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες της σημερινής μας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα είναι γόνιμες και αποδοτικές κι ότι θα αποτελέσουν την αφετηρία για νέες προσπάθειες.

Καλή δουλειά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK