Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Από τη Διάψευση στην Ελπίδα

Από τη Διάψευση στην Ελπίδα

Σημεία ομιλίας Σπ.Λυκούδη

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει το τρένο. Μπορούν να ανασυνταχτούν. Διαφορετικά η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το τίμημα της αργοπορημένης αφύπνισης από την πολιτική απάτη των λαϊκιστών ήταν βαρύτατο, με εκατόμβες θυμάτων καιποταμούς αίματος. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Το μέλλον ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις εάν το προετοιμάσουν με προσοχή κι αν παλέψουν γι αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις και Όραμα για το μέλλον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Για την κατάσταση της χώρας

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων. Πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Πάλι ενώπιον του φάσματος του Grexit και της οριστικής χρεοκοπίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακινήθηκε και το θέμα της δραχμής, που δήθεν δεν έχουμε συζητήσει. Δεν είναι τυχαίο. Το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 50% των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δεν γνωρίζουν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της παραφροσύνης ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ασφάλεια, προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας εκτός του ευρώ και της Ευρώπης; Το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θύματα θα είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Είναι ανόητες οι ιστορικές αναλογίες. Ας μην παίζουν με την τύχη της χώρας. Η καταστροφή της θα έχει την υπογραφή τους. Και οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο ορθολογικός μας λόγος δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να διασπάσει το σκληρό περίβλημα του λαϊκισμού. Εάν δεν καταφέρουμε οι αξίες και οι ιδέες της Προοδευτικής Παράταξης να κατακτήσουν το νου και την καρδιά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, της διανόησης και των νέων γενιών δεν βλέπω κανένα Μέλλον ούτε για την Παράταξη ούτε για τη χώρα μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα νέο ηγεμονικό συνασπισμό εξουσίας.
Εμείς, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» είχαμε θέσει εξαρχής ως έναν από τους βασικούς πολιτικούς στρατηγικούς μας στόχους την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Τη δημιουργία ενός νέου και Ενιαίου πολυτασικού πολιτικού φορέα που να ενώσει και να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις.Χωρίς προκαταλήψεις. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός αλλά υπό τον απαράβατο όριο της δέσμευσης για κοινή πορεία. Βεβαίως χωρίς να εκβιάζουμε τα πράγματα, αλλά με δέσμευση ότι προχωράμε. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους συναγωνιστές με ή χωρίς πολιτική στέγη, που υπάρχουν στο χώρο. Πρέπει όμως να πούμε στους δημοκρατικούς πολίτες ότι τα πολιτικά σχήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που υπάρχουν στον χώρο δεν έχουν μέλλον στη μοναξιάτους. Είναι καταδικασμένα σύντομα να γίνουν εύκολη λεία και βορά του διπολισμού. Με δική τους μάλιστα ευθύνη. Χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Διότι, η συνταγή του δικομματικού διπολισμού και της ακραίας πόλωσης είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.

Τα βασικά σημεία της πρότασής μας

1. Δημόσια πολιτική δήλωση όλων για την στόχευση συγκρότησης νέου και ενιαίου φορέα.
2. Προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των επικεφαλής κομμάτων, κινήσεων, στελεχών του χώρου κτλ. Δεν συγκροτείται στη βάση συσχετισμών πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί δεν είναι όργανο αποφάσεων πολιτικών. Είναι κίνηση συμβολική μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικής πολιτικής σημασίας.
3. Πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές συγκεντρώσεις για να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.
4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμπεφωνημένες διαδικασίες και με τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα συμμετάσχουν στο Νέο Φορέα.
5. Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα, Καταστατικό, έγκριση Κυβερνητικού Προγράμματος και τα συναφή.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας για την αποψινή προσέλευση στην κοινή μας εκδήλωση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» με τις «Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»
Συμμεριζόμαστε κοινές ιδέες και αξίες που χαρακτηρίζουν ένα πολύ σημαντικό τμήμα και της δικής μας πολιτικής παράδοσης, της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Έχουμε κοινές εκτιμήσεις για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις.
Επιδιώκουμε κοινούς στόχους για τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Συζητάμε δημόσια μαζί με τους φίλους μας τους κοινούς μας προβληματισμούς και τις κοινές μας αγωνίες.
Α. Το Διεθνές Περιβάλλον
Αγαπητοί φίλοι,
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με πολύπλοκες αναλύσεις για το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα μας καλείται να κινηθεί σε μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά. Δυο λόγια ήθελα να πω.
Βλέπουμε όλοι τον σκοτεινό ορίζοντα. Τα μαύρα σύννεφα.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα το εύρος των στρατηγικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων που καθώς φαίνεται θα προκαλέσει η εκλογή του κ. Τραμπ. Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες σφαίρες επιρροής και συμφερόντων.
Ήδη, όμως, έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση επιθετικότητας με πολιορκητικό κριό τη Βρετανία και με στόχο τη διάλυσή του ευρώ, της ΕΕ και την υπονόμευση της σημερινής θέσης της Γερμανίας. Σε συνδυασμό με τις φυγόκεντρες και διαλυτικές δυνάμεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού η απειλή είναι θανάσιμη.
Πρόκειται για συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός καθόσον η Αμερική παρενέβη σε 2 παγκοσμίους πολέμους και συντέλεσε καθοριστικά στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.
Αντιμετωπίζουμε συνθήκες χαοτικής αβεβαιότητας.
Βρισκόμαστε άραγε στο τέλος μιας εποχής, όπου διακυβεύονται πλέον όλες οι τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταπολεμικές κατακτήσεις, ιδιαίτερα της Ευρώπης; Θα υπάρξει συσπείρωση και μαχητική διάθεση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, διακρατική θέληση για περαιτέρω πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης;
Σύνθετα και αγωνιώδη ερωτήματα.
Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει το τρένο. Μπορούν να ανασυνταχτούν. Αρκεί να σκύψουν με προσοχή στα νέα και σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί σε πολλά κοινωνικά στρώματα η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογική πρόοδος, τα μεταναστευτικά ρεύματα. Προβλήματα ανάπτυξης, ανεργίας, τεράστιας ανισότητας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, ανασφάλειας αλλά και ταυτότητας. Τα προβλήματα που οι διάφοροι τυχοδιώκτες λαϊκιστές εκμεταλλεύονται είναι υπαρκτά, αλλά οι λύσεις που προτείνουν είναι στην ουσία φαντασιακές, αντι-λαϊκές και αντιδημοκρατικές. Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το λογαριασμό παντού όπου λαϊκιστές πολιτικοί δήθεν εναντίον του «συστήματος» και των «ελίτ» δεν εκπροσωπούν παρά τις ελίτ των δισεκατομμυριούχων.
Η ιστορία, όμως, είναι γεμάτη από παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το τίμημα της αργοπορημένης αφύπνισης από την πολιτική απάτη των λαϊκιστών ήταν βαρύτατο, με εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος.
Τίποτα δεν έχει χαθεί. Το μέλλον ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις εάν το προετοιμάσουν με προσοχή κι αν παλέψουν γι αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις και Όραμα για το μέλλον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.
Β. Το Εσωτερικό Μέτωπο
Αγαπητοί φίλοι,
Εμείς εδώ, αργούμε συνήθως να αντιληφθούμε τις συνταρακτικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Έξω και μέσα.
Η ιστορική διαμόρφωση της πολιτικής μας κουλτούρας, οι ιδεολογικές προσλήψεις της εθνικής μας ταυτότητας, οι αντιλήψεις περί αγνού και ανάδελφου έθνους, αιώνιο θύμα της επιβουλής των ξένων, οι ιδεολογικές μας παρωπίδες και τα συναφή σύνδρομα μας οδήγησαν σε εθνικές συμφορές, ωσάν ένα μοιραίο αυτοκαταστροφικό σύνδρομο.
Είναι επείγουσα ανάγκη να σπάσουμε το περιοριστικό αυτό ιδεολογικό και πολιτιστικό κέλυφος και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα σημερινά προβλήματα με μια προοπτική. Να κοιτάξουμε μπροστά. Να γυρίσουμε σελίδα. Να μη γονατίσουμε μπροστά στις δυσκολίες. Να μην επιτρέψουμε τη δημαγωγία, το ψέμα και την πολιτική απάτη να βυθίσουν τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα της παρακμής, της μιζέριας, της απογοήτευσης και της απελπισίας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η απότομη πτώση της χώρας, η περίοδος της αντι-μνημονιακής παραφροσύνης, η παταγώδης διάψευση της αριστερής εθνολαϊκιστικής επαγγελίας, ο συνεχιζόμενος διχαστικός πολιτικός λόγος στα όρια εμφυλιοπολεμικής σύρραξης έχουν βαθύτατα τραυματίσει το κοινωνικό σώμα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την πλήρη έκταση της ψυχικής αυτής βλάβης. Δεν έχουμε σταθμίσει τις σκοτεινές πολιτικές ατραπούς που μπορεί να οδηγήσει η απογοήτευση, ο κυνισμός και η απόρριψη της πολιτικής, του κοινοβουλευτισμού, της Δημοκρατίας.
Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων. Πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Πάλι ενώπιον του φάσματος του Grexit και της οριστικής χρεοκοπίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακινήθηκε και το θέμα της δραχμής, που δήθεν δεν έχουμε συζητήσει. Δεν είναι τυχαίο. Το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 50% των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δεν γνωρίζουν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της παραφροσύνης ότι δεν υπάρχει δημοκρατική σταθερότητα, ασφάλεια, προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας εκτός του ευρώ και της Ευρώπης; Το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θύματα θα είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Είναι ανόητες οι ιστορικές αναλογίες. Ας μην παίζουν με την τύχη της χώρας. Η καταστροφή της θα έχει την υπογραφή τους. Και οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.
Έπαθαν αλλά δεν έμαθαν. Δεν θέλουν να μάθουν. Ποδοπάτησαν βάναυσα και καταρράκωσαν στο βωμό της νομής της εξουσίας, όλο το αξιακό απόθεμα της Ανανεωτικής και Υπεύθυνης Αριστεράς. Έχουν, μάλιστα το θράσος να διατείνονται ότι και «οι άλλοι» τα ίδια έκαναν. Αυτός είναι ο έσχατος και μόνος «τίτλος τιμής» που τους έχει απομείνει. Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τραγικό.
Πρέπει να θέσουμε οριστικό τέρμα στον εμπαιγμό των πολιτών. Στην καθ’ έξη και κατ’ εξακολούθηση πολιτική απάτη.
Γ. Ήττα του Λαϊκισμού
Αγαπητοί φίλοι,
Ο πολιτικός μας χώρος διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες. Υπάρχουν εξαιρετικές, σοβαρές και λεπτομερείς μελέτες, επεξεργασίες και προτάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Διαθέτουμε εμπεριστατωμένο Πρόγραμμα Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι δύσκολο όλα αυτά να εξειδικευτούν σε ένα καλά επεξεργασμένο και ρεαλιστικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Ξέρουμε ποια Ελλάδα θέλουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε. Και μπορούμε να συνδέσουμε το ευρωπαϊκό Όραμα με τις δικές μας προσδοκίες για το Μέλλον. Δεν είναι εκεί το πρόβλημά μας.
Απλώς, τα καλύτερα προγράμματα, οι καλύτερες ορθολογικές προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είναι αναγκαίες αλλά δεν αρκούν.
Πρέπει να μεταφραστούν σε συνεκτικό, εύληπτο και λαϊκό πολιτικό Πρόγραμμα, και να αναζητηθούνοι πολιτικές δυνάμεις που θα το στηρίξουν.
Πρέπει να κερδίσουμε τη Μάχη των Ιδεών και της Ηθικής. Είναι καθοριστικής σημασίας για να κατανικήσουμε τον αριστερό και δεξιό εθνολαϊκισμό.
Διότι, ο λαϊκισμός δεν είναι απλώς η δημαγωγία, η κολακεία και η θωπεία του «λαού». Ανασύρει από το συλλογικό ασυνείδητο φαντασιώσεις, αποκρυσταλλωμένα στερεότυπα, προκαταλήψεις, εθνικούς μύθους, συνομωσίες. Ισχυρά συναισθήματα. Μια θολή, ρευστή, εύπλαστη, ευμετάβολη, μετακινούμενη και ακαθόριστη έννοια του «λαού», αγνού και πάντα προδομένου, υπεράνω κριτικής, ενάντια σε διεφθαρμένες «ελίτ», το «σύστημα» και το «κατεστημένο», φτωχοί εναντίον πλουσίων, ολιγαρχίας, διαφθοράς, διαπλοκής. Το Καλό εναντίον του Κακού.
Ο λαϊκισμός δεν έχει αντιπάλους. Έχει μόνο «εχθρούς» τους οποίους και κατασκευάζει με μεγάλη άνεση. Διαφορετικούς, ανάλογα με τις περιστάσεις. Τρέφεται από το διχασμό και το μίσος με κάποια ταξική επίστρωση. Η πολιτισμένη πολιτική διαπάλη μετατρέπεται σε ζούγκλα. Οι πολίτες παγιδευμένοι σε ένα παρανοϊκό περιβάλλον, υπνωτισμένοι από τις δήθεν μαγικές ικανότητες του χαρισματικού «ηγέτη», παραδίδουν τον έλλογο τρόπο σκέψης, την ορθή κρίση και ελευθερία τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η διαστροφή των νοημάτων είναι πλήρης. Έτσι, η περικοπή των συντάξεων μετατρέπεται σε «αναπλαισίωση», η τρόικα σε θεσμούς και τα άλλα γνωστά, για μας ευτράπελα, για άλλους αποδεκτά. Σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο ψευδαισθήσεων, «εναλλακτικής πραγματικότητας», δεν φαλκιδεύεται μόνο η κριτική σκέψη αλλά και λειτουργεί και ως Καθαρτήριο ενοχών με μετάθεση ευθυνών. Εισπνέεται το δηλητήριο του λαϊκισμού όχι η αύρα του ορθολογισμού. Εκμηδενίζονται οι δυνατότητες αυτοκριτικής και αυτογνωσίας. Η ιστορία είναι γεμάτη από καταστροφικούς ανορθολογισμούς.
Λαοί πιστεύουν ότι οδηγούνται στη Σωτηρία ενώ στην πραγματικότητα οδηγούνται στη μαζική αυτοκτονία.
Ο λαϊκισμός είναι στην ουσία το όπιο του λαού.
Αγαπητοί φίλοι,
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο ορθολογικός μας λόγος δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να διασπάσει το σκληρό περίβλημα του λαϊκισμού. Χρειάζεται να τον αποδομήσουμε λειτουργώντας και στο επίπεδο των οραμάτων και των συναισθημάτων. Χρειαζόμαστε την αμεσότητα της επαφής και της επικοινωνίας με τα κοινωνικά στρώματα που είναι η βάση μας, οι σύμμαχοί μας.
Εάν δεν καταφέρουμε οι αξίες και οι ιδέες της Προοδευτικής Παράταξης να κατακτήσουν το νου και την καρδιά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, της διανόησης και των νέων γενιών δεν βλέπω κανένα Μέλλον ούτε για την Παράταξη ούτε για τη χώρα μας.
Αυτό είναι το Πρόγραμμα που μας λείπει.
Αυτό σημαίνει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα νέο ηγεμονικό συνασπισμό εξουσίας. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος, εμμονή, μεγάλη προσπάθεια.
Δ. Η Προοδευτική παράταξη. Ο Ενιαίος Φορέας.
Αγαπητοί φίλοι,
Πως θα ανασυγκροτήσουμε πρακτικά την Κεντροαριστερά, τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη;
Ποιος είναι ο κατάλληλος Οδικός Χάρτης;
Εμείς, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» είχαμε θέσει εξαρχής ως έναν από τους βασικούς πολιτικούς στρατηγικούς μας στόχους την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.
Τη δημιουργία ενός νέου και Ενιαίου πολυτασικού πολιτικού φορέα που να ενώσει και να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις.
Διότι, Αυτός είναι ο φυσικός μας πολιτικός χώρος. Εδώ αισθανόμαστε άνετα από πολιτική, πνευματική και αισθητική άποψη. Εδώ μπορούμε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον όπου δεν επικρατεί ο πολιτικός Κανιβαλισμός και η χυδαιότητα.
Τον περασμένο Ιούλιο πρότεινα μετά λόγου γνώσεως μια αλληλουχία συγκεκριμένων βημάτων για να προχωρήσουμε συντεταγμένα προς τον τελικό στόχο. Προέταξα την ανάγκη κάποιας λογικής περιόδου όσμωσης, συνύπαρξης και συνεργασίας, εντός και εκτός Βουλής, μια δέσμη μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης τρόπον τινά, πριν από την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.
Δυστυχώς, η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιορίστηκε σε «αρχηγική» διαμάχη, για να δοθεί έτσι η εσφαλμένη εντύπωση κάποιας μονομαχίας. Αναπόφευκτα κατέληξε σε αποτυχία.
Εμείς δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια διότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε μικρόψυχοι και μεμψίμοιροι. Δεν χαρίσαμε τη μεγάλη αυτή υπόθεση της Κεντροαριστεράς σε κανένα.

Συνεχίσαμε. Έτοιμοι πάντα να συμβάλλουμε, σε πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας. Η παρότρυνσή μας προς όλους να συμβάλλουν στην εξεύρεση έστω μεταβατικών και ενδιάμεσων λύσεων εξακολουθεί να ισχύει και να αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα. Χωρίς προκαταλήψεις. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός αλλά υπό τον απαράβατο όριο της δέσμευσης για κοινή πορεία. Βεβαίως χωρίς να εκβιάζουμε τα πράγματα, αλλά με δέσμευση ότι προχωράμε.
Αγαπητοί φίλοι,
Εμείς σεβόμαστε πλήρως τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους συναγωνιστές με ή χωρίς πολιτική στέγη, που υπάρχουν στο χώρο. Δεν διαγράφουμε ούτε μηδενίζουμε την πολιτική τους διαδρομή, μακρά ή σύντομη, ούτε βεβαίως την σημερινή πολιτική τους υπόσταση. Έχουμε όμως δικαίωμα και υποχρέωση να σταθμίσουμε τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και να πούμε με παρρησία στους δημοκρατικούς πολίτες ότι τα πολιτικά σχήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που υπάρχουν στον χώρο δεν έχουν μέλλον στη μοναξιά τους. Είναι καταδικασμένα σύντομα να γίνουν εύκολη λεία και βορά του διπολισμού. Με δική τους μάλιστα ευθύνη. Χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Διότι, η συνταγή του δικομματικού διπολισμού και της ακραίας πόλωσης είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.
Ας γυρίσουμε σελίδα λοιπόν κι ας κοιτάξουμε το μέλλον.
Θυμίζω τα βασικά σημεία της πρότασής μας.
1. Δημόσια πολιτική δήλωση όλων για την στόχευση συγκρότησης νέου και ενιαίου φορέα.
2. Προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των επικεφαλής κομμάτων, κινήσεων, στελεχών του χώρου κτλ. Δεν συγκροτείται στη βάση συσχετισμών πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί δεν είναι όργανο αποφάσεων πολιτικών. Είναι κίνηση συμβολική μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικής πολιτικής σημασίας.
3. Πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές συγκεντρώσεις για να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.
4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμπεφωνημένες διαδικασίες και με τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα συμμετάσχουν στο Νέο Φορέα.
5. Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα, Καταστατικό, έγκριση Κυβερνητικού Προγράμματος και τα συναφή.
Κάθε χρονοτριβή, πρόφαση, αναβολή, διστακτικότητα δεν αποβαίνουν μόνο σε βάρος της Παράταξης αλλά και της κοινωνίας, που αναζητεί ένα έρμα ασφάλειας, δικαιοσύνης, προοπτικής και Ελπίδας.
Δεν υπάρχουν Μεσσίες και θαυματοποιοί. Χρειαζόμαστε συλλογικότητα, υπευθυνότητα, αλληλοσεβασμό, τόλμη και αποφασιστικότητα.
Αγαπητοί φίλοι,
Ας το επαναλάβω και κλείνω μ’ αυτό.
Η Ανασυγκρότηση και Αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης αποτελεί απαίτηση των δημοκρατικών πολιτών, αναγκαίο και αναντικατάστατο παράγοντα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος και πολιτικής σταθερότητας απέναντι στον καταστροφικό δικομματικό διπολισμό.
Αποτελεί ασφαλή πυξίδα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ο δρόμος της υπεύθυνης πολιτικής πράξης είναι εξ ορισμού δύσβατος, τραχύς, γεμάτος εμπόδια, αποτυχίες και απογοητεύσεις, συλλογικές και προσωπικές, επώδυνες υπερβάσεις.
Αλλά, είναι ο μόνος δρόμος της ευθύνης. Δεν υπάρχει άλλος.
Να ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δυναμικά.
Να στήσουμε ξανά τη χώρα στα πόδια της.
Μας αξίζει μια Καλύτερη Πατρίδα
ΝΑΙ! Έχουν οι προοδευτικές δυνάμεις Μέλλον εάν κοιτάξουν μπροστά.
Μπορούμε να το πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

gazarte2

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK