Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Χαιρετισμός Σπ. Λυκούδη στη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Χαιρετισμός Σπ. Λυκούδη στη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να χαιρετίσω την Πανελλαδική σας Συνδιάσκεψη.

Με τιμά ιδιαίτερα.

Είμαι εδώ ως φίλος και σύντροφος που συμμερίζεται μαζί σαςκοινές αρχές, ιδέες και αξίες. Τις ιδέες και τις αξίες της ευρωπαϊκής Κεντρο-αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας. Τις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές ιδέες των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας και της Ευρώπης.


Είμαι εδώ ως φίλος αλλά και ως Συνοδοιπόρος στη Μεγάλη Πορεία,στο δύσκολο, αλλά πιστεύω καθόλα εφικτό,ας το επαναλάβω και εμφατικά να το υπογραμμίσω, καθόλα εφικτό Δρόμο που μας οδηγεί σε μια Μεγάλη Συνάντηση, της Μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής και Μεταρρυθμιστικής Παράταξηςστη χώρα μας.


Για να πορευθούμε όλοι μαζί,

Για να συναντηθούμε όλοι μαζί.

Ο Δρόμος αυτός είναι πιο εφικτός σήμερα με τη θαρραλέα πρωτοβουλία του Σταύρου και της Φώφης.

Αξίζει να το τονίσουμε.

Αξίζει να το χειροκροτήσουμε.

Συνεχίζουμε με την Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου. Καλή επιτυχία

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε

Από τη μια μεριά

Μια κυβέρνηση που βυθίζει τη χώρα στο τέλμα και την παρακμή. Διαβρώνει τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου. Μέλη της εκχυδαίζουν τη δημόσια σφαίρα με τον αποκρουστικό λόγο τους. Μια κυβέρνηση Ανίκανη και αναξιόπιστη. Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Εσωτερικά διχασμένη. Διεθνώς αδύναμη.

Έχει καταβαραθρώσει, και ευτελίσει κάθε προοδευτική και αριστερή ιδέα, αρχή και αξία. Στερείται πολιτικής αρετής. Δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αμφιβάλλω αν έχει υπάρξει περισσότερο προβληματική  κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση.

Έχοντας προσωπικά διανύσει στον πολιτικό μου βίο μια πορεία, μαζί μα πολλούς άλλους αγαπημένους συντρόφους και φίλους, που πιστεύω ότι χαρακτηρίστηκε από τον διαρκή αγώνα για την εμπέδωση των αρχών, των αξιών και των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, ειλικρινά θλίβομαι για την κατάντια και την κακοποίησή τους. Πρόκειται για μια παρωχημένη και εξουσιομανή «Αριστερά».

Αυτή η «Αριστερά» έχει οικτρά αποτύχει. Έχει οικτρά διαψεύσει.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Αριστερά, ως συστατικό κομμάτι μιας ευρύτερης Κεντρο-αριστερής Παράταξης, ενός  Δημοκρατικού, Μεταρρυθμιστικού και Προοδευτικού πολιτικού φορέα.

Από την άλλη μεριά

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τη Συντηρητική Παράταξη της Ν.Δ., μια Δεξιά  που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Να καλύψει τις αδυναμίες της. Να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της. Να αναδιατάξει τις εσωτερικές ιδεολογικές, πολιτικές και κομματικές ισορροπίες της.  Να εμφανιστεί ως η μόνη και αναπόφευκτη εναλλακτική κυβερνητική λύση. Βλέπετε να τα πετυχαίνει;

Πιστεύω πως όχι.

Καλώ πολλούς ευκολόπιστους να κρατήσουν μικρό καλάθι.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση και δυσπιστία των πολιτών του δικού μας χώρου, αλλά και ευρύτερων δυνάμεων που δεν βλέπουν πλέον από πουθενά φως. Δεν έχουν από πού να κρατηθούν.

Εναπόκειται σε εμάς να κερδίσουμε το νου και την καρδιά των πολιτών αυτών.

Να τους συνεγείρουμε.

Γι αυτό χρειαζόμαστε την πορεία προς τους πολίτες. Είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση δική τους. Μόνο με αυτούς μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κρίσιμης εκείνης Μάζας που οικοδομεί την κοινωνική συναίνεση.

Είμαι πεπεισμένος ότι Δεν θα πετύχουμε εάν η όλη προσπάθειά μας εκληφθεί ως απόπειρα κάποιας πολιτικής διάσωσης ατόμων και φορέων, εν όψει μιας πολύπλευρης πολιτικής πίεσης.

Θα πετύχουμε εάν παρακινήσουμε και πείσουμε τους πολίτες ότι ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς δεσμεύσεις. Με αυτοκριτική αλλά και αυτογνωσία. Με όπλα την αλήθεια και την εμπιστοσύνη.

Με απόλυτη αυτονομία και αυτοπροσδιορισμό. Με σαφή καθορισμό της πολιτικής μας ταυτότητας. Των πολιτικών μας στόχων. Για την κοινωνία και την Ελλάδα.

Με ξεκάθαρους και εφικτούς στόχους. Με νέες ιδέες. Με φρέσκα μυαλά. Με νέα διάθεση. Με νέο πάθος.

Να γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία το Σχέδιο των ριζοσπαστικών και Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων.

Θα είναι το δικό μας Πολιτικό και Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους πολίτες.

Εμείς οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, θέσαμε από την αρχή ως στρατηγική μας επιδίωξη τη συνάντηση όλων των δυνάμεων του μεσαίου χώρου.

Πορευόμαστε μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ. Μας τίμησε και το τιμήσαμε. Ο Σταύρος και όλοι μας προσπαθήσαμε να δώσουμε μια νέα, φρέσκια μεταρρυθμιστική πνοή στο χώρο.

Με την παρουσία μας στη Βουλή, αλλά και εκτός αυτής. Στην κοινωνία. Στους πολίτες. Και πιστεύω ότι η συμβολή του Σταύρου, η δική μας, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δηλαδή,  ήταν ουσιαστική για τον προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το Πρώτο Βήμα είναι μεν αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την ανασυγκρότησή μας. Για εμάς είναι σαφές ότι δεν είναι το τέρμα μιας πορείας σύγκλισης, αλλά η απαρχή ενός μεγαλύτερου και πιο φιλόδοξου Στόχου.

Χρειάζεται να προχωρήσουμε.

Χρειάζεται να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε πέρα από το Πρόγραμμα οι πολίτες να μπορούν να εμπιστευθούν και να εναποθέσουν τις φιλοδοξίες για την εφαρμογή του, για να πάρει δηλαδή σάρκα και οστά, σε μορφές Ενιαίας Πολιτικής Έκφρασης των δυνάμεων του χώρου.

Διότι, τότε μόνο θα δημιουργηθεί η αναγκαία πολιτική δυναμική και συσπείρωση.

Διότι, τότε μόνο μπορεί να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος άξονας πολιτικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις δυσκολίες. Δεν θα πρέπει να εκβιάσουμε τα πράγματα εκεί όπου δεν θα είναι ώριμα.

Θα πρέπει προχωρήσουμε βήμα-βήμα, αλλά με γρήγορο βηματισμό.

Να προετοιμαστούμε σοβαρά για όλα τα ενδεχόμενα που οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν. Να είμαστε έτοιμοι σαν από καιρό.

Αλλά χρειαζόμαστε και την τελική υπέρβαση. Προσωπική και πολιτική.

Μπορούμε. Πρέπει να την τολμήσουμε. Το απαιτούν οι συνθήκες. Το απαιτούν οι Πολίτες. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Να στοχεύσουμε ψηλά.

Εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK