Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Ομιλία Σπ.Λυκούδη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, 

Όσοι ασχολούνται συνέχεια με το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να ζουν στο παρελθόν. 

Διότι, παρελθόν δεν έχουν μόνο οι πολιτικές παρατάξεις που κυβέρνησαν τη Χώρα και που βαρύνονται για διαφθορά, για σκάνδαλα ή για διαπλοκή. Παρελθόν,  έστω χρονικά μικρό, έχει και η σημερινή κυβέρνηση της οποίας δεν κρύβεται η προσπάθεια να συγκαλύψει την ένδεια πολιτικών προτάσεων και πολιτικής με συνεχή προσφυγή σε μια ακατάσχετη και υποκριτική ηθικολογία.

Ασφαλώς η Βουλή οφείλει και πρέπει να αποκαλύπτει και να συζητά σοβαρά θέματα σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής.

Ασφαλώς στην αίθουσα αυτή πρέπει να συζητάμε θέματα που έχουν σχέση με το ήθος της πολιτικής.

Ασφαλώς είναι καθήκον μας όχι μόνο να στιγματίζουμε πολιτικά αλλά και να παραπέμπουμε στη Δικαιοσύνη περιπτώσεις που εμπίπτουν σε ποινικώς κολάσιμα αδικήματα.

Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την αίθουσα αυτή σε ένα απέραντο Ηθικό Δικαστήριο όπου επικρατούν ο αχαλίνωτος και άναρθρος λόγος της καταγγελίας κατά δικαίων και αδίκων, η ηθική υποκρισία, η ενοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων.

Δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η αίθουσα αυτή των εκλεγμένων αντιπροσώπων αποτελεί συλλήβδην άντρο ανηθικότητας και διαφθοράς. Διότι δεν είναι αλήθεια.

Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με έναν διχαστικό και εξοντωτικό λόγο, όπου από τη μια μεριά συντάσσονται οι δήθεν πατριώτες και ενάρετοι και από την άλλη οι «προδότες» και «διεφθαρμένοι».

Σας καλώ να αναλογιστούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου διχασμού. Οι πολιτικές διαδικασίες, η σοβαρή πολιτική επιχειρηματολογία και οι εκλογικές διαδικασίες λύνουν τα προβλήματα της πολιτικής ευθύνης κατά τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται των θεμάτων που χρήζουν ή συνεπάγονται ποινικές Κυρώσεις.

Η Βουλή δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα διαρκές βήμα συκοφαντιών, αντιπαράθεσης άνευ αρχών και σκανδαλολογίας, σε ένα οιωνεί διαρκές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για νοσηρή και επικίνδυνη κατεύθυνση, άθλιο υποκατάστατο του πολιτικού διαλόγου και της σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης που τόσο έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα η χώρα μας.

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών.

Να αποδοθούν βαριές οι ευθύνες εκεί όπου θα αποδειχτεί ότι υπάρχουν.

Πρέπει όμως να μας διακρίνει η αίσθηση σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Διότι, κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαφθορά υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. Είναι συνυφασμένη με την άσκηση και κατάχρηση της εξουσίας. Η εξουσία φθείρει και η απόλυτη εξουσία φθείρει απόλυτα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα αυτό. 

Η διαφθορά ενισχύεται μάλιστα από τις κρατικίστικες πρακτικές, την απέραντη γραφειοκρατία, τη δαιδαλώδη πολυνομία. Όπως έλεγε ο Τάκιτος «όσο πιο διαφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν».

Και η διαπλοκή υπήρχε. Υπάρχει και θα υπάρχει. Υπό νέες μορφές. Είναι αφελές να πιστεύεται ότι τα οργανωμένα συμφέροντα θα πάψουν να επιχειρούν να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Πουθενά στις σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Αυτό που απαιτείται είναι διαύγεια και διαφάνεια. Μηχανισμοί ελέγχου και διαφάνειας για να περιοριστεί το φαινόμενο. Για να περιοριστούν οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, στο σκότος ή σε μυστικές συναντήσεις με ή χωρίς την παρουσία γάτας των Ιμαλαίων ή άλλης ράτσας.

Διότι, είναι και πάλι αφελές να πιστεύεται ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που στην ουσία αποτελούν το νευρικό σύστημα της δημοκρατίας, θα πάψουν να ασκούν επιρροή. Οι πολίτες με τις επιλογές τους κρίνουν την αξιοπιστία τους σε μια ελεύθερη κοινωνία. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης.

Ούτε βέβαια των συνδικαλιστικών τους οργάνων των φιλικών προς την Κυβέρνηση. Η επιδιωκόμενη διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ μη αρεστών πολιτικά δημοσιογράφων είναι πρωτοφανής, απίστευτη.

Ούτε η αλλαγή ιδιοκτησίας ή μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να επιφέρει κάποια «κάθαρση». Στην ουσία, οι νέες ρυθμίσεις στο χώρο προοιωνίζουν τις δυνατότητες νέων διαπλοκών.

Είναι αφελές να πιστεύεται ότι φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες, η απευθείας ανάθεση άνευ διαγωνισμών δημόσιων έργων, το κουρέλιασμα της «Διαύγειας», ο ακρωτηριασμός των Ανεξάρτητων Αρχών, ο κομματισμός και ο νεποτισμός, για να δώσω ορισμένα μόνο χτυπητά παραδείγματα, δεν συνιστούν κραυγαλέες περιπτώσεις ηθικής πολιτικής κατάπτωσης και κάθε άλλο παρά ενάρετης πολιτικής συμπεριφοράς, προσφέροντας ένα κακό, κάκιστο παράδειγμα στην κοινωνία και τους πολίτες.

Διαπλοκή δεν είναι μόνο η διαπλοκή των άλλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών ΜΜΕ, αλλά δεν έχουμε καμιά διάθεση να μείνουμε στο παρελθόν. Ο υπέρογκος δανεισμός, η υπερχρέωση των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα στη Μεταπολίτευση, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν αποτελεί παρά σύμπτωμα και παρακολούθημα του τρόπου διαχείρισης του κρατικού χρήματος, του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα δάνεια των κομμάτων πρέπει να χορηγούνται με διαφανείς κανόνες και να αποπληρώνονται με τους ίδιους κανόνες και ρυθμίσεις που ισχύουν για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Από την Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να συναχθούν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία πρέπει να οδηγήσουν στη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας ούτως ώστε και το κόστος της χρηματοδότησης των κομμάτων για τους φορολογούμενους να είναι λογικό και κατανοητό και οι κανόνες χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, όπως και αυτοί απολογισμού και ελέγχου σαφείς και διαφανείς..

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με μεγάλη μου χαρά διάβασα επίσης την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη των 4άρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας με τιμή εκκίνησης 3εκ. ευρώ, κατόπιν μελέτης ιδιωτικής εταιρείας.

Επιτέλους, να η πάταξη της διαπλοκής! Θριαμβεύει η διαφάνεια και η προσήλωση των εθνικών μας προστατών στην ορθή ενημέρωση των πολιτών.

Όσο για τα προσδοκώμενα έσοδα από το «εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο», που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας η κακόμοιρη Ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εδώ είμαστε να το διαπιστώσουμε.


Διότι, σε ένα κείμενο του «ανόητου», κατά τον κ. Τσίπρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2015, που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις» προορισμένο για τους αφελείς εταίρους μας, αναφέρεται το κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό για τον κρατικό κορβανά των 350-380 εκ. ευρώ. Μεγάλη προβλεπτικότητα. Αληθής αποτύπωση της χρυσοτόκου τηλεοπτικής χήνας, όπως και η άλλη στο ίδιο κείμενο για έσοδα από την διατυμπανισμένη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών ύψους 400 εκ. ευρώ. Προφανώς, μόνο ως αποκύημα της οργιώδους φαντασίας του συντάκτη.

Ελπίζω οι νέες τηλεοπτικές επιχειρήσεις να είναι υγιείς οικονομικά και να μην έχουν υπεράριθμο προσωπικό, όπως η ΕΡΤ. Όπως κατάπληκτοι ακούσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό να παραδέχεται προχθές. Και ελπίζω, αυτή τη φορά, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους νέους καναλάρχες να γίνονται στο φως της ημέρας, χωρίς την παρουσία γάτας.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK