Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Αλλαγή εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση; Μια πρώτη απάντηση

Του Σπύρου Λυκούδη

Ο εκλογικός νόμος είναι ένα κατ' εξοχήν εργαλείο άσκησης πολιτικής. Αποτυπώνει τους κοινωνικούς συσχετισμούς και επηρεάζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Άρα δεν μπορεί να υπηρετεί πρόσκαιρες κομματικές σκοπιμότητες.
Πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι η απλή αναλογική. Ιδίως σήμερα, που καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξέθεσε προ ημερών τις σκέψεις του – και του Πρωθυπουργού - για αλλαγή εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Προτείνουν εκλογή Δημάρχου στον πρώτο γύρο με το 42% των ψήφων. Ενιαία λίστα επιλογής δημοτικών συμβούλων και εκλογή τους την πρώτη Κυριακή.
Κατά τον υπουργό, οι προτεινόμενες αλλαγές υπηρετούν δύο στόχους: τον απογαλακτισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και την εκλογή των αρίστων από κάθε συνδυασμό. Στον πρώτο στόχο συμπίπτουμε. Η ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της Ανανεωτικής Αριστεράς και προσδιορίζει τις επιλογές υποψηφίων που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.
Με την προτεινόμενη μέθοδο ωστόσο διαφωνούμε. Είναι επικίνδυνη, γιατί είναι μισή. Δεν διασφαλίζει θεσμικά τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων αν η παράταξη του δημάρχου δεν πλειοψηφεί. Και, όπως όλες οι μισές θεσμικές δουλειές, δεν θα καταλήξει απλώς σε αστοχία. Θα προκαλέσει περαιτέρω αναξιοπιστία των θεσμών και αποδυνάμωση της ΤΑ. Επίσης η εκλογή δημάρχου με 42% προφανώς στερείται της αναγκαίας δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Αν θεωρούμε, ως πολιτικό σύστημα, ότι κατακτήσαμε τέτοιο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας και κουλτούρας συνεργασιών, ώστε και χωρίς πλειοψηφία θα παράγουν έργο τα δημοτικά συμβούλια των αρίστων, τότε βρισκόμαστε εκτός τόπου και χρόνου.
Όσους «αρίστους» (προεπιλεγμένους από κομματικές ηγεσίες, συχνά με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα) κι αν αθροίσεις, η αναξιοπιστία είναι βέβαιη, και οι δυσλειτουργίες επίσης, αν το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Δημοσιεύθηκε στην Ημερησία

07/09/2013

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK