Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

O Νέος Φορέας της Κεντροαριστεράς είναι υπόθεση όλων μας

Του Σπύρου Λυκούδη

Δυσκολεύομαι να γράψω αυτές τις γραμμές για τον Β’ γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή προς ανάδειξη ηγεσίας του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς μεταξύ των δυο υποψηφίων που επικράτησαν την περασμένη Κυριακή.

Γιατί είναι βαριά η σκιά του εθνικού πένθους που πέφτει επάνω σε όλους μας από τις φοβερές καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Δυτική Αττική, στις περιοχές Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο. Η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη. Και η σκέψη μας κοντά στις οικογένειες των θυμάτων. Η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για πλήρη αποκατάσταση. Συνάμα, θα πρέπει να γίνει και μια σοβαρή συζήτηση όχι μόνο στη Βουλή αλλά σε πολλά επίπεδα για να ληφθούν σοβαρά μέτρα ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης τέτοιων φονικών καταστροφών στο μέλλον.

Σκέφτομαι ακόμα, στην επέτειο της δολοφονικής εισβολής της στρατιωτικής χούντας στο εξεγερμένο Πολυτεχνείο το 1973, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της στρατιωτικής δικτατορίας, πόσες και πόσες θυσίες χρειάζονται από τους πολίτες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για να κατακτηθούν και να προστατευθούν τα ανεκτίμητα, αναντικατάστατα και αναπαλλοτρίωτα δημόσια αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ζούμε, όμως, στο σήμερα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του σήμερα με ρεαλιστικό Όραμα και Προοπτική για το Αύριο.

Μια τέτοια προοπτική φάνηκε να χαράζει η αθρόα προσέλευση των πολιτών την περασμένη Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ψήφος 210.000 πολιτών στις υπομονετικές ουρές αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους. Διέψευσε τους μεμψίμοιρους. Αποστόμωσε τους κυνικούς. Έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Προς αυτούς που καραδοκούσαν για να χλευάσουν το εγχείρημα. Προς εκείνους που εύχονταν την αποτυχία του για να λεηλατήσουν τα απομεινάρια. Προς όσους ανέμεναν κάποιο καχεκτικό αποτέλεσμα για να διεκδικήσουν ψευδωνύμως την πολιτική ηγεμονία στο χώρο. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρώτο βήμα προς τον τελικό στόχο που ανήκει στους πολίτες.

Αλλά, ας μου επιτραπεί να υπογραμμίσω, ότι εμείς, η Πολιτική Κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς αλλά κι εγώ προσωπικά, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και πιστεύω ότι ευλόγως μας διακατέχουν αισθήματα πλήρους δικαίωσης. Διότι, στις δύσκολες φάσεις και στιγμές που περάσαμε για να φτάσουμε έως εδώ (δεν έχει νόημα να υπεισέλθω εδώ σε λεπτομέρειες είναι άλλωστε, δημόσια καταχωρημένες) δεν καταθέσαμε τα όπλα. Επιμείναμε με πολιτικό σθένος. Προτείναμε λύσεις και διεξόδους. Χτίσαμε γέφυρες με ενωτικό πνεύμα, σταθερά και αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο της συμπόρευσης όλων. Ήμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βάλαμε κι εμείς το δικό μας λίθο στην κοινή προσπάθεια.

Χαιρέτισα όλους όσους τόλμησαν τελικά να πάρουν μέρος στο κοινό εγχείρημα. Γιατί χωρίς τη συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Καμίνη θα μιλάγαμε σήμερα για άλλα πράγματα. Η κάλπη βεβαίως απαιτεί τον σεβασμό μας.

Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής θα πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, κυρίως από την πλευρά που υπερίσχυσε. Από την σκοπιά της ευρείας οπτικής και προοπτικής του τελικού στόχου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η προσωπική επιτυχία ή αποτυχία ήταν εξ ορισμού εγγεγραμμένη στη θαρραλέα απόφαση περί συμμετοχής και στην αποδοχή των κανόνων διεξαγωγής των εκλογών.

Εκφράστηκαν διαφορετικά ρεύματα ιδεών και διαφορετικές προτάσεις, συστατικά και απαραίτητα στοιχεία του Νέου Φορέα ώστε να αποκτήσει εύρος και προοπτική που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να έχει. Η εκτίμηση αυτή έχει απόλυτο χαρακτήρα. Δεν περισσεύει κανείς. Επιβεβαιώθηκε ότι χωρίς το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, το σημερινό με τις γνωστές αδυναμίες, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Αλλά και χωρίς τις εκτός του ΠΑΣΟΚ δυνάμεις κάθε απόπειρα ανασυγκρότησης και προοπτικής του χώρου είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα, χαμηλή εκλογική πτήση και τελικά αποτυχία. Δυναμική τώρα θα προσδώσει μόνο η πειστική ώσμωση και σύνθεση, η συμπόρευση όλων μας.

Πρόκειται, λοιπόν, για τη μοναδικά ωφέλιμη για την προοπτική του Νέου Φορέα ερμηνεία του αποτελέσματος που κάθε άλλο παρά αυθαίρετη είναι. Βασίζεται στην πραγματικότητα. Η θετική διάθεση όλων να συνεχίσουν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για συλλογικές προσπάθειες, διαμόρφωση πολιτικών, ανάληψη ευθυνών.

Γι αυτό οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δεν αποτελούν «ενδο-οικογενειακή υπόθεση» κάποιων άλλων. Ψηφίζουμε τη ηγεσία του Νέου Φορέα, όχι την ηγεσία κάποιων άλλων κομματικών σχηματισμών.

Είναι εξίσου σημαντική η αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων του Α’ γύρου και στον δεύτερο. ΟΛΩΝ. Για να δοθεί ένα νέο μήνυμα Ενότητας και Προοπτικής. Λανθάνουν όσοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής θα δώσει κάποια λευκή κάρτα για στενόμυαλες κινήσεις που θα βάλουν κάποιο μικρο-κομματικό εφήμερο συμφέρον υπεράνω του γενικού συμφέροντος του Νέου Φορέα. Σε μια τέτοια περίπτωση όλα θα διαλυθούν πάραυτα εις τα εξ ων συνετέθησαν. Και θα έχουν τεράστια ιστορική ευθύνη όσοι τυχόν αποτολμήσουν τέτοιες κινήσεις.

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στις κάλπες την Κυριακή. Η υπόθεση του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας και πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Είναι ευθύνη όλων μας.

Το εγχείρημά μας μοιάζει με μια ιδιόρρυθμη σκυταλοδρομία. Τα πρώτα μέτρα, μετά από τόσες δυστοκίες και άπειρες δυσκολίες, έγιναν με μεγάλη ταχύτητα. Η πρώτη αλλαγή σκυτάλης έγινε την περασμένη Κυριακή. Η δεύτερη θα γίνει την επόμενη. Κατόπιν ο ρυθμός θα είναι διαφορετικός. Απαιτούνται σταθερά, σταδιακά και μελετημένα βήματα. Τα έχω πλειστάκις περιγράψει. Πάνω από όλα απαιτείται ενότητα, σταθερότητα στην επίτευξη του τελικού στόχου, συλλογικότητα και συναίνεση για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Υπάρχουν τρόποι.

Πρέπει να παραμείνουμε σταθερά στο διάδρομο και να κόψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το νήμα του τερματισμού με σύμπνοια και αισιοδοξία.

Για να πάμε ξανά στην αφετηρία και να σχεδιάσουμε το Μέλλον που αξίζει στη Χώρα μας και τους πολίτες της.

Γένοιτο.

Δημοσιεύθηκε στο Insider.gr

17/11/2017

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK