Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Όλα για την Ανάπτυξη

Του Σπύρου Λυκούδη

Η επτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από την "πρώτη φορά Αριστερά" με την άκρα Δεξιά άφησε πίσω της ερείπια. Η "σκληρή" και αλαζονική διαπραγμάτευση, που παρ’ ολίγο να μας ρίξει στα βράχια, μας φόρτωσε με ένα νέο και επαχθέστατο Μνημόνιο γεμάτο αβάσταχτους φόρους. Η οικονομία, που μόλις είχε αρχίσει την ανοδική της πορεία, έπεσε και πάλι στην ύφεση. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 30%! Η συνολική βλάβη ανέρχεται σε δεκάδες δισ. Ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων σημείωσε κατακόρυφη πτώση, λόγω των ελέγχων κεφαλαίου. Εξήντα τρεις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν με 138.000 επιπρόσθετους άνεργους. Η τέλεια καταιγίδα. Ο κ. Τσίπρας "συνέτριψε" το μεγάλο κεφάλαιο! Ο τελικός λογαριασμός είναι αλμυρός. Θα τον πληρώσουν όλοι.

Το "δείγμα" της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άγγιξε το απόλυτο μηδέν. Ανακυκλώθηκε ο κομματισμός, ο νεποτισμός, η διαπλοκή, η λεία του κράτους, η εξυπηρέτηση των κρατικών συντεχνιών, η περιφρόνηση της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, η πλήρης διαχειριστική ανικανότητα, ο κυνισμός.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κατασκευάζουν νέα παραμύθια. Προσπαθούν να αποφύγουν τη σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα που μας περιμένουν. Αντλούν από την ανεξάντλητη δεξαμενή του λαϊκισμού.

Είναι εύκολο να σημειώσει κανείς πόντους καταγγέλλοντας τα οφθαλμοφανή: τα λάθη και τις παραλείψεις των παρελθόντων κυβερνήσεων, την "αντι- μνημονιακή" χίμαιρα, τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης. Ας ελπίσουμε ότι, εν μέρει τουλάχιστον, το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε είναι σαφές. Όλα τα άλλα είναι φτηνές και ανούσιες υπεκφυγές και δεν θα πρέπει να βρουν πρόθυμο εκλογικό ακροατήριο.

Εμείς, στο ΠΟΤΑΜΙ, έχουμε με ευθύνη τονίσει ότι τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων είναι στενά, μολονότι πρέπει να εξαντληθούν. Ένα ανήθικο και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο με άφθονο κυνισμό έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ του ψευδώνυμου "ηθικού" πλεονεκτήματος, θα προικίσει το πρώτο κόμμα, ακόμα και του 30% με 50 έδρες. 

Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με πλαστές πλειοψηφίες. Γι' αυτό και η πολιτική άποψη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έρχεται να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ώθηση, εφαρμογή των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων το γρηγορότερο δυνατό, με ικανό και επαρκές πολιτικό προσωπικό. 

Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο καθήκον. Μια κυβέρνηση που δεν θα εξαντλείται σε μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά θα αντανακλά και θα συγκεντρώνει ισχυρά κοινωνικά ερείσματα και πλειοψηφία. 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και εγγύηση για μια τέτοια πορεία. Γι' αυτό ζητάει από τους πολίτες να το εμπιστευθούν και να το ενισχύσουν με την ψήφο τους, ώστε να διαδραματίσει τον καθοριστικό αυτό ρόλο. Για τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Δημόσιο, που αποτελεί και την καρδιά του προβλήματος και με απόλυτη προτεραιότητα τις αναπτυξιακές πολιτικές.

Αναπτυξιακά Εθνικά Σχέδια που συγκροτούν ένα νέο και συνεκτικό παραγωγικό μοντέλο υπάρχουν από ξένους και ελληνικούς φορείς, την ΜcKinsey, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Είναι γνωστή η στρατηγική της ανάπτυξης, οι δυνατότητες χρηματοδότησης και επενδύσεων από πολλές πηγές, εγχώριες και ξένες. Είναι γνωστό τι πρέπει να επιδιώξουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε, πού έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πολιτικές δυνάμεις μεταρρυθμιστικές, με αξιακό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τόλμη, αποφασιστικότητα, συγκεκριμένους στόχους και εμμονή χρειάζονται. 

Η χώρα δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον αν δεν καταφέρει να εξαλείψει μεθοδικά και συστηματικά σε σύντομο βάθος χρόνου το καρκίνωμα που κατατρώει τα σωθικά της: την ανεργία. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα κάθε σοβαρού πολιτικού φορέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν έχει καμιά αναπτυξιακή πολιτική. Είναι εγκλωβισμένος στον παρωχημένο κρατισμό του. Νοιάζεται περισσότερο για τις κρατικές συντεχνίες, την εκλογική του βάση. Αδιαφορεί για τον ιδιωτικό τομέα. Δεν διαθέτει ούτε τα εργαλεία ούτε την πολιτική και οικονομική κουλτούρα για να κατανοήσει τη σύγχρονη πραγματικότητα και να την αλλάξει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μηρυκάζει τις αντι-ευρωπαϊκές και αντι-δυτικές ιδεοληψίες του, όψεις του ίδιου νομίσματος. Ζει στο δικό του κόσμο.

Η χώρα, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία χρειάζεται την Αριστερά. Αλλά όχι την ψευδώνυμη "αριστερά" του κ. Τσίπρα.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι χρειάζεται τη ΜΕΤΑρρυθμιστική Αριστερά. Μια Σύγχρονη, Προοδευτική και Ευρωπαϊκή Αριστερά, συντονισμένη με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και της Ευρώπης, για να αλλάξουμε και τη χώρα και την Ευρώπη. Πιστεύουμε βαθιά στο φιλελεύθερο και δημοκρατικό κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του κράτους ως επιτελικό, αναπτυξιακό και ελεγκτικό. Προωθούμε την ανάπτυξη σε υγιείς και παραγωγικές βάσεις για την παραγωγή πλούτου, διότι μόνο αυτή μπορεί να μειώσει την ανεργία και τη φτώχεια, να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό μας σύστημα, να δώσει προοπτική και ελπίδα στις νέες γενιές. Να κάνει τη χώρα ισχυρή και σεβαστή.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές θα δώσουν και πάλι την εκλογική μάχη μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την εποικοδομητική και λογική στάση μας απέναντι στα προβλήματα του τόπου.

Εμείς Μπορούμε.

Δεν μπορούμε φυσικά, μόνοι μας. Αλλά ούτε και οι άλλοι μπορούν χωρίς εμάς.
Όλους τους άλλους τους δοκιμάσαμε.

Όλους τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά.

ΤΩΡΑ ΠΟΤΑΜΙ


Δημοσιεύθηκε στο Capital.gr

09/09/2015

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK