Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Ασφαλιστικό: Διάλογος ΝΑΙ, επικοινωνιακά τρικ ΟΧΙ

Υπάρχει μια ανακοίνωση του Ποταμιού η οποία θεωρεί ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι περισσότερο συναντήσεις φωτογραφιών. Νομίζω ότι είναι σωστή η παρατήρηση με την έννοια ότι όταν θέλεις να διαμορφώσεις ένα κλίμα διαλόγου με τα άλλα κόμματα το επιχειρείς πριν διαμορφώσεις το δικό σου σχέδιο. Το συνδιαμορφώνεις επί της ουσίας και  δέχεσαι παρατηρήσεις τις οποίες ή ενσωματώνεις ή απορρίπτεις. Όταν έχεις διαμορφώσει το σχέδιο σου και ζητάς συναντήσεις με όλα τα κόμματα μέσα σε ένα πρωινό για να εκπέμψεις μήνυμα μέσα από φωτογραφίες ή την τηλεόραση, ε τότε νομίζω ότι από αυτά τα  επικοινωνιακά τρικ έχουμε χορτάσει για δεκαετίες όλοι μας.

Κύριε Λυκούδη και εσείς αρνητικοί στο Ποτάμι και μάλιστα εσείς δεν είδατε καν τον κ. Κατρούγκαλο.

Τον είδαμε.

Δια αντιπροσώπου, του κ. Αμυρά. Νομίζω ότι ήταν επί τούτου, θέμα επιλογής.

Υπάρχει μια ανακοίνωση του Ποταμιού η οποία θεωρεί ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι περισσότερο συναντήσεις φωτογραφιών. Νομίζω ότι είναι σωστή η παρατήρηση με την έννοια ότι όταν θέλεις να διαμορφώσεις ένα κλίμα διαλόγου με τα άλλα κόμματα το επιχειρείς πριν διαμορφώσεις το δικό σου σχέδιο. Το συνδιαμορφώνεις επί της ουσίας και  δέχεσαι παρατηρήσεις τις οποίες ή ενσωματώνεις ή απορρίπτεις. Όταν έχεις διαμορφώσει το σχέδιο σου και ζητάς συναντήσεις με όλα τα κόμματα μέσα σε ένα πρωινό για να εκπέμψεις μήνυμα μέσα από φωτογραφίες ή την τηλεόραση, ε τότε νομίζω ότι από αυτά τα  επικοινωνιακά τρικ έχουμε χορτάσει για δεκαετίες όλοι μας.

Άρα λέτε ότι δεν το εννοούσε στην πραγματικότητα.

Μα δεν θα μπορούσε να το εννοεί και δεν τον αδικώ γι αυτό. Έχει έτοιμο το σχέδιο του. Εγώ σε άλλο πράγμα θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση γιατί δεν μπορώ να μην την κάνω.  Είναι απαράδεκτο το ύφος του κ. Κατρούγκαλου στις δηλώσεις του.  Δεν ταυτίζω το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού με το ύφος που εκπέμφθηκε πριν από λίγο, περί κανιβαλισμού και περί του άλλου κομματικού συστήματος. Από πότε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το άλλο κομματικό σύστημα; και όχι το παλαιό; έχει ενσωματώσει στις γραμμές του το σύνολο σχεδόν του παλαιού κομματικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δηλώνει πολιτικά διαφορετικός το καταλαβαίνω , αλλά να δηλώνει διαφορετική εικόνα για τη θέση του στο σύστημα δεν το δέχομαι σε καμία περίπτωση. Πέρα από το ότι είναι όλων μας οι διαδρομές γνωστές , και η δική μου και του Κατρούγκαλου. Να είμαστε συνεννοημένοι στο πως μιλάμε.

Είναι λύση αυτό που είναι στο τραπέζι τώρα;

Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι λύση, πρώτα πρώτα επειδή αυτή η πρόταση δεν είναι και αυτό που θα προκύψει και στο τέλος. Άκουγα την κ. Πέρκα στην παρατήρηση της ότι δίνουν μια μάχη κ.λ. κ.λ. Ξέρετε είναι απολύτως βέβαιο το αποτέλεσμα της συζήτησης με τους δανειστές. Μπορεί να μη δεχτούν μια σειρά από όσα προτείνονται σήμερα και να εισάγουν άλλα  και το απολύτως δεδομένο με βάση τη σημερινή κατάσταση είναι ότι θα το αποδεχτεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Να κάνω μια παρατήρηση σε αυτό που λέτε. Λέτε ότι θα πάμε και θα χάσουμε. Σκέφτεται κανείς αν ήμασταν όλοι μαζί τι θα γινόταν;

Δεν λέω ότι θα πάμε και θα χάσουμε. Εγώ  μιλάω για την απόλυτη πολιτική ηθική που πρέπει να υπάρχει όταν εκπέμπουμε μηνύματα. Όταν δηλαδή λες «εγώ θα πάω, θα διεκδικήσω, θα τσακωθώ κλ» και ξέρεις πολύ καλά ότι μπορεί να μη μπορείς να περάσεις αυτά που θέλεις, διότι είσαι στην ανάγκη, είσαι αυτός που ζητάει λεφτά, τότε πρέπει να είσαι πολύ πιο σεμνός στις διατυπώσεις σου διότι όταν επιστρέψεις και θα έχεις δεχθεί διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγες  και θα πεις το γνωστό «εμείς ελληνική κοινωνία θέλαμε, αλλά δεν μας άφησαν οι κακοί». Όταν το ξέρεις από την αρχή οφείλεις είσαι  πιο μαζεμένος . Στην ερώτησή σας  «τι θα γινόταν αν πηγαίναμε όλοι μαζί;» θα σας απαντούσα ότι βεβαίως θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει επιμείνει σε αυτή τη κατεύθυνση με πολύ μεγάλο πάθος.

Τότε γιατί δεν το κάνετε κ.Λυκούδη;

Ο καθένας παίρνει την πολιτική του ευθύνη. Θα σας πω κάτι που το έχω πει πάρα πολλές φορές και το ξέρετε καλά. Όλη την προεκλογική περίοδο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους σχεδόν, εκτός από αυτά που έχουν άλλη στρατηγική, είχαν επιμείνει σε μια κατεύθυνση: «είναι δύσκολα τα πράγματα κ.Τσίπρα, πάμε όλοι μαζί να επιμερίσουμε το κόστος». Και η κλασσική, μόνιμη απάντηση ήταν «ή μόνος μου ή το πολύ-πολύ με τον Καμμένο». Όταν λοιπόν έχεις έρθει σε αυτή την κατάσταση σήμερα και έχεις μικρή μεν πλην επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου όπως  ζήτησες. Είναι αστείο να ζητάς σήμερα να ψηφίζει η αντιπολίτευση και να κυβερνάς εσύ.

Για το καλό όμως της χώρας, αναρωτιέται πολύς κόσμος, αν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε τώρα που βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, τότε πότε θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε;

Συμφωνώ απολύτως. Εγώ έχω πάρα πολύ επιμείνει σε αυτή τη κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης. Είναι θέμα προσανατολισμού της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τους 153 βουλευτές που έχει, που είναι επαρκής πλειοψηφία το ξαναλέω, και με το πολιτικό της σχέδιο - εγώ βεβαίως πιστεύω ότι δεν έχει σχέδιο-μπορεί  να κυβερνήσει  με γειά της με χαρά της και να εισπράξει και τη δόξα της. Από κει και πέρα εάν δεν μπορεί διότι το φορτίο είναι βαρύ, ας το πει ευθέως και όλοι να προστρέξουμε σε μια βοήθεια. Αλλά με αυτή τη λογική. Όχι  «ελάτε ψηφίστε, να κυβερνάω».

Εσείς αποκλείετε οποιοσδήποτε από το Ποτάμι να υπερψηφίσει το ασφαλιστικό;
Έχω την εντύπωση πως ναι. Το αποκλείω.

Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι θα το ψηφίσουν περισσότεροι από 153.

Κάθε φορά, σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα το ψηφίσουν και άλλοι βουλευτές. Δεν θα το ψηφίσουμε και σας το δηλώνουμε από την πλευρά ενός πολιτικού σχηματισμού που επιμένουμε στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης αλλά αυτό είναι θέμα πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Τώρα πως βλέπετε να προχωράνε τα πράγματα;

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε κάτι το οποίο ελέχθη πριν που είναι αληθές, το είπε η κ. Πέρκα, και αφορά στη ρίζα του προβλήματος. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν καταστράφηκε τώρα ούτε γεννήθηκε κατεστραμμένο. Ουσιαστικά ισοπεδώθηκε και καταστράφηκε από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.  Βεβαίως πρωταγωνιστές σε αυτή την ισοπέδωση ήταν οι δυνάμεις που κυριάρχησαν και κυβέρνησαν. Να μην φύγουμε όμως έξω από τις ευθύνες και όλοι οι υπόλοιποι. Εγώ θυμάμαι τη βαθειά τομή που επεχείρησε να κάνει ο κ. Γιαννίτσης στο ασφαλιστικό και είχε πρώτο εχθρό και αντιμέτωπό του το ίδιο του το κόμμα. Θυμάμαι όμως ότι και εγώ ήμουν στο πεζοδρόμιο για να αποκρούσω το σχέδιο Γιαννίτση εκείνη την εποχή όπως ήταν και η κ. Πέρκα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βέβαιος. Άρα να δούμε συνολικά τις ευθύνες όπως διαχέονται, βεβαίως στο βαθμό που τις έχει συνολικά ο καθένας  ώστε να μην είμαστε υπερβολικοί και να δούμε τι κάνουμε σήμερα. Ελπίζω στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό η αντιπολίτευση, που νομίζω ότι θα έχει μια αρνητική στάση στο νομοσχέδιο, να έχει μια στάση που να συνοδεύει την άρνησή της και με συγκεκριμένες προτάσεις.   

  

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK