Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Δεν με χαρακτήρισε ποτέ στη ζωή μου αναχωρητισμός, δηλαδή απόσταση και διαφυγή από τα ζητήματα και τα προβλήματα

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 fm και στην εκπομπή "Αντίμετρα" με τους δημοσιογράφους Γ. Μελιγγώνη και Στ. Τζανάκη

Τώρα κ. Λυκούδη πόσο είναι, έξι μέρες έχουν περάσει από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, δεν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε έως τώρα. Είχαμε χτες έναν βουλευτή από το Ποτάμι στο ράδιο 24/7 ο οποίος δήλωσε καθόλου μα καθόλου ικανοποιημένος από τα όσα συνέβησαν και έχω την εντύπωση πως πίσω από τα λόγια του ήταν και μία τάση φυγής να το πούμε έτσι, από το Κίνημα Αλλαγής. Η δική σας οπτική ποια είναι;

Κοιτάξτε έχω επιφυλάξεις. Είμαι και εγώ με εντονότατους προβληματισμούς και με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το συνέδριο και με τα προ του συνεδρίου και με τον τρόπο που ανοίγονται από εδώ και μπρος οι διαδικασίες. Δεν ξέρω ίσως είναι πρόωρο να διατυπώσει κάποιος με σαφήνεια τις ενστάσεις που έχει. Περισσότερο μια αίσθηση έχω ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελα ή αυτό που πάλεψα ως ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας να συγκροτηθεί ο χώρος. Θα ήθελα να μείνω για την ώρα σε αυτή την έκφραση γενικών επιφυλάξεων.

Τώρα κ. Λυκούδη οι επιφυλάξεις σας, η διαφωνία σας, αν θέλετε, έχει να κάνει με τα οργανωτικά του συνεδρίου, δηλαδή την έλλειψη εκλογής και όλα τα σχετικά ή με τις πολιτικές θέσεις που προέκυψαν από αυτό;

Ξέρετε πολλές φορές τα οργανωτικά έχουν και πολιτική διάσταση, δεν είναι απλώς οργανωτικά και δεν πρέπει να υποτιμώνται. Αλλά από κει και πέρα το βασικό που σκέφτομαι και που μου δημιουργεί τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς είναι αν ουσιαστικά ανοίγουμε τον δρόμο όπως όλοι πιστεύαμε, όπως όλοι ελπίζαμε, για να συγκροτηθεί ένας νέος, ανοικτός, μεγάλος φορέας ή αν είμαστε μπροστά σε μία θεμιτή κατά τα άλλα πλην όμως όχι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσπάθεια να διευρυνθεί το υπάρχον σχήμα με κάποιες επιμέρους προσχωρήσεις. Δηλαδή αν αυτό προκύπτει, πρέπει να σας πω ότι είναι βεβαίως θεμιτό και το βλέπω με συμπάθεια αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που εγώ στρατηγικά υποστήριξα και υποστηρίζω δηλαδή τον μεγάλο, ανοικτό, δημοκρατικό, νέο φορέα που μπορεί να ανοίξει δρόμους και νέων συμμαχιών, μετώπων δημοκρατικών κλπ. Προσπαθώ να είμαι πιο συγκρατημένος τώρα γιατί είναι και στην αρχή αλλά επειδή ρωτάτε και επειδή δεν κρύβομαι ποτέ, σας λέω αυτά που αισθάνομαι.

Κύριε Λυκούδη αφού λέτε και δίκιο έχετε δηλαδή, ότι τα οργανωτικά κρύβουν και πολιτικά μέσα τους τελικά αυτό που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στο ΣΕΦ ήταν συνέδριο;

Ήταν μια ενδιαφέρουσα πολιτική συγκέντρωση αλλά συνέδριο με την κλασσική έννοια των συνέδριων που εγώ έχω γνωρίσει δεν ήταν. Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση όπου μίλησαν κάποια πολιτικά στελέχη σε ένα ακροατήριο 4.000 ανθρώπων. Είπα λοιπόν και το λέω καλοπροαίρετα, δεν θέλω να κάνω αρνητική κριτική, 4.000 άνθρωποι σε ένα γήπεδο από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, δεν θα το έλεγα Ιδρυτικό Συνέδριο.
Ας το λέγαμε κάτι άλλο.
Για αυτό και εγώ δεν πήρα καν τον λόγο. Δεν ζήτησα τον λόγο. Δεν είχα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για να πάρω τον λόγο. Προσωπικά βέβαια. Οι άλλοι φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές που μίλησαν καλά έκαναν οι άνθρωποι, εγώ δεν αισθάνθηκα αυτή την ανάγκη.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των πολιτικών αντιπάλων, των βασικών δηλαδή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δραγασάκης αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ έδειξαν να αντιμετωπίζουν το Κίνημα Αλλαγής σε κάθε περίπτωση ως έναν εν δυνάμει αξιόπιστο εταίρο, μιλώντας πάντοτε για το μέλλον και όχι για το σήμερα.

Και ορθώς νομίζω, διότι είναι ένας χώρος ο οποίος καλύπτει σοβαρές δημοκρατικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αν συγκροτηθεί και έχει και προοπτική και σταθεί στα πόδια του και αναπτύξει πρωτοβουλίες, είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χώρος για συμπράξεις σε διεξόδους και σε κυβερνητικά σχήματα. Επομένως δικαίως και ορθώς κατά τη γνώμη μου και ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησαν να ανοίξουν και τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ λογικό και καλώς έγινε. Μακάρι όλο το Συνέδριο να ακούμπαγε σε έναν τέτοιο διάλογο. Σε ένα διάλογο προοπτικών.

Είπατε πριν ότι δεν πήρατε τον λόγο διότι αυτό που έγινε στο ΣΕΦ αποτέλεσε για εσάς μια κατάσταση μειωμένου πολιτικού ενδιαφέροντος. Αυτή την τάση αναχωρητισμού θα την συνεχίσετε εφόσον δείτε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι αυτό που φοβάστε, δηλαδή μια διεύρυνσης του υπάρχοντος κομματικού πλαισίου;

Δεν με χαρακτήρισε ποτέ στη ζωή μου αναχωρητισμός, δηλαδή απόσταση και διαφυγή από τα ζητήματα και τα προβλήματα. Σας είπα ότι ο πολιτικός πυρήνας αυτού του συνεδρίου δεν με άγγιξε, κατά τα άλλα εδώ είμαστε να δούμε τι θα γίνει. Το μέλλον είναι άδηλο.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK