Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ 100,3 FM

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ 100,3 fm και στον δημοσιογράφο Π. Τσίμα

Για το θέμα της FYROM

Δεν ξέρω αν θα βρούμε λύση, πάντως οι συνθήκες είναι προσφορότερες από ποτέ. Δηλαδή έχουμε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη γύρω από το ζήτημα από την γείτονα χώρα και έχω την εντύπωση ότι έχει ωριμάσει και στον πολιτικό κόσμο της χώρας η ανάγκη να βρεθεί λύση.

Επομένως το πλαίσιο δημιουργεί κάποιες αισιοδοξίες ότι μπορεί να προχωρήσουμε. Τώρα εάν για άλλη μια φορά αποδειχθεί ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα να συνεννοηθεί σε ένα τέτοιο ζήτημα και να το λύσει, τι να πω.

Για το αν θα κρίνει το θέμα η πλειοψηφία στη Βουλή, ανεξαρτήτως της ενιαίας ή μη στάσης της κυβέρνησης

Έχει δυο πλευρές το ζήτημα. Η μια είναι ότι η Βουλή αποφασίζει επί του θέματος. Δηλαδή είναι στοιχειώδης πολιτική λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους ότι τέτοια ζητήματα τα λύνει η Βουλή, εκεί που συσκέπτεται η χώρα και αποφασίζει. Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα. Μέχρι πότε μπορεί η Βουλή ή η αντιπολίτευση να βρίσκεται στο πλευρό των ορθών λύσεων, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει αν έχει σε τέτοια ζητήματα συνοχή.  Τη συνοχή πως την βρίσκει την κρίσιμη ώρα που χρειάζεται να ψηφίσει για να μην υπάρξει πρόβλημα πλειοψηφίας και δεδηλωμένης; Γιατί δεν την βρίσκει και σε όλα τα άλλα θέματα;

Τι θα γίνει από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο και τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο, αν περάσει η τρίτη αξιολόγηση

Δυσκολεύομαι να έχω μια σαφή εικόνα γύρω από το πώς θα προχωρήσει συνολικά το πράγμα και γύρω από το πώς θα διαχειριστεί τα επόμενα ζητήματα που έρχονται η κυβέρνηση. Γιατί νομίζω ότι κάθε μέρα η κυβέρνηση είναι σε μια διαδικασία διαμόρφωσης αφηγήματος. Κάθε φορά, με βάση τα δεδομένα και με βάση το τι λύνεται και τι προχωράει, ψάχνει να βρει το νέο αφήγημα που θα την διατηρήσει σε επαφή με την πραγματικότητα από την μια μεριά και με τον κόσμο τον δικό της από την άλλη και τις ανάγκες του.

Για το εάν μπορεί να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ θα ευχόμουν να κάνει ισχυρές πολιτικές, θεωρητικές, ιδεολογικές και από κάθε άλλη άποψη μετατοπίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας και μία σχετική γνώση του χώρου, θα έλεγα ότι πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε για να είναι αυτό που είναι σήμερα. Θυμάμαι και τις δικές μας τις διαφωνίες όταν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έγινε ΣΥΡΙΖΑ, τι προβλέπαμε ως εξέλιξη και γιατί προχωρήσαμε σε μία διαφορετική επιλογή. Δεν μπορεί να μετασχηματιστεί, να αλλάξει, να μετεξελιχθεί ο παρών, ο υπάρχων ΣΥΡΙΖΑ, εκτός εάν επιχειρηθούν πολύ μεγάλες τομές που θα ανατρέψουν πολύ βαθιά αυτά που διαμόρφωσαν την σημερινή φυσιογνωμία του. Αυτό θα το ευχόμουν γιατί θα δημιουργούσε νέες καταστάσεις, νέα ενδιαφέροντα, αλλά το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο.

Για τον Νέο Φορέα

Νομίζω ότι προχωράει με δυσκολίες. Νομίζω δεν έχουν γίνει από την αρχή τα τολμηρά ανοίγματα που έπρεπε να γίνουν για να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτός ο χώρος είναι κάτι καινούριο και ότι δεν είναι εν πάση περιπτώσει σε γενικές γραμμές η επανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ που τώρα πρέπει να ξαναβρεί τις δυνάμεις του. Δεν είναι κακό αυτό για όποιον το πιστεύει και επειδή είναι ο βασικός κορμός του νέου εγχειρήματος  το ΠΑΣΟΚ μακάρι να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του άμα μπορεί. Αλλά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι εάν θα πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει η δυνατότητα και η πολιτική βούληση να φτιαχτεί κάτι πραγματικά νέο και μεγάλο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK