Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Ο χώρος που πρόκειται να διαμορφωθεί πρέπει να δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη

Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη

«Ο χώρος που πρόκειται να διαμορφωθεί πρέπει να δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη» δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νόνη Καραγιάννη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Λυκούδης. Πρόσθεσε ότι στο πολιτικό του πρόγραμμα, ο νέος φορέας πρέπει να έχει την επιλογή των κυβερνήσεων συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα:

Δημοσιογράφος: Ας πούμε ότι εκλέγεται επικεφαλής του υπό διαμόρφωση φορέα. Αυτός ο χώρος πως θα εκφράζεται στη Βουλή με δεδομένο ότι υπάρχουν και 2 αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων; Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κανένας από τους δύο,ποιος θα είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας;

Σπ. Λυκούδης: Είναι ένα θέμα προς επίλυση. Από σήμερα θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ θα έπρεπε ήδη να προετοιμάζονται για μία ενιαία παρουσία. Αυτό δεν θα έλυνε βεβαίως αλλά θα βοηθούσε στη λύση πολλών ζητημάτων.

Δημοσιογράφος: Σταδιακά είστε υπέρ της αυτοδιάλυσης των κομμάτων και της ένταξής τους στον ενιαίο φορέα;

Σπ. Λυκούδης: Είμαι υπέρ ενός ενιαίου φορέα όλων, ένα νέο κόμμα. Τα υπάρχοντα όμως κόμματα για να συμπράξουν χωρίς κραδασμούς, πρέπει να περάσουν ένα στάδιο που να μπορούν να λύσουν ζητήματα ύπαρξης και λειτουργίας τους. Το ζητούμενο πάντως είναι ο νέος, ενιαίος φορέας. Επίσης, ο χώρος που πρόκειται να διαμορφωθεί, πρέπει να δηλώσει εξ αρχής, ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και ότι θα έχει στο πολιτικό του πρόγραμμα την επιλογή των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Δημοσιογράφος: Να πάμε στα θέματα του υπό σύσταση φορέα. Δημοσιογραφικά έχει αρνητική δημοσιότητα γιατί έχει μπλέξει στο θέμα το διαδικαστικό.

Σπ.Λυκούδης: Έτσι είναι! Είναι αναντίστοιχη η φάση που περνάμε, σε σχέση με τη συγκρότηση του φορέα. Αναντίστοιχη όσον αφορά την αναγκαιότητα, την αξία του και το ενδιαφέρον από ένα κομμάτι της κοινωνίας. Έχουμε μπλέξει σε μία διαδικασιολογία που έχει ενδιαφέρον τεχνικού χαρακτήρα με πολιτικά στοιχεία, όπως η εκλογή του Προέδρου αλλά είναι ένα προκαταρκτικό στοιχείο και μακριά από την αναγκαία πολιτική συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην επιθυμεί τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Και σε αυτή την επιμονή υποστηρίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι ότι οι κάλπες ευνοούν την υποψηφιότητα της κας Γεννηματά. Σε αυτό αναφέρεστε όταν μιλάτε για πολιτικά στοιχεία;

Σπ. Λυκούδης: Και σε αυτό! Η κα Γεννηματά υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι απολύτως βέβαιη η ταυτοποίηση όσων ψηφίζουν ηλεκτρονικά και σε αυτό έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και οι τεχνικές εταιρίες που έχει απευθυνθεί. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, οι άλλοι υποψήφιοι υποστηρίζουν, ότι από την ώρα που έχουμε ανοίξει αυτή τη διαδικασία με αυτόν τον τρόπο, νομίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του ευρύτερου κοινωνικού σώματος. Αυτό το πιστεύω και εγώ. Δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι η καλύτερη διαδικασία διαμόρφωσης ενός φορέα και η εκλογή ενός αρχηγού είναι μέσω τέτοιων των διαδικασιών.

Δεν είμαι περιφρονητικός απέναντι στις κλασσικές μεθόδους των συνεδρίων και της υποστήριξης πολιτικών πλατφορμών από όλες τις πλευρές. Είχα υποστηρίξει όταν αποφάσισαν όλοι, ότι πρέπει να εκλεγεί αρχηγός με ανοιχτές διαδικασίες, ότι πρέπει να προηγηθεί μία περίοδος ουσιαστικής αλληλεγγύης και ώσμωσης μεταξύ των δυνάμεων που τον συγκροτούν και επίλυσης πολλών προβλημάτων. Πίστευα ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν περνάγαμε μία τέτοια περίοδο, μία άτυπη πολιτική λειτουργία από κοινού, πριν την εκλογή του αρχηγού. Δεν έγινε αυτό, τουλάχιστον τώρα ας ολοκληρωθεί επιτέλους η φάση της διαδικασίας για να μπούμε στην ουσία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK