Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Δεν κατεβάζω τα χέρια κάτω, συνεχίζω την προσπάθεια για την ενότητα του χώρου

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 και στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη

-Είπα και λέω πάλι ότι κάθε κινητικότητα που αναπτύσσεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι καλό πράγμα εάν στοχεύει στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενότητας όλων των δυνάμεων. Εάν οι κινήσεις και πρωτοβουλίες που παίρνονται αντί να οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν συντήρηση των αποστάσεων, αυτό το πράγμα δεν κάνει καλό.
-Όταν ο Νίκος ο Φίλης κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει, παιδιά δεν αφήνουμε τα αστεία τώρα του μνημονίου και αντιμημονίου, η κατάσταση είναι δύσκολη στην χώρα, δεν υπάρχουν μολυσμένοι και αμόλυντοι, έχει πιάσει το στίγμα της εποχής, τι να κάνουμε τώρα.

Διάβασα σε αρκετά sites στο διαδίκτυο χθες αλλά και στις εφημερίδες σήμερα – θα μου πείτε εάν η ανάγνωση είναι σωστή- ότι διαφωνείτε με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συμπλεύσει με την κίνηση των τριών. Αναφέρομαι στους τρεις πρώην Υπουργούς: Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση.

Θα το έβαζα με έναν πιο θετικό τρόπο. Είπα και λέω πάλι ότι κάθε κινητικότητα που αναπτύσσεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι καλό πράγμα εάν στοχεύει στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενότητας όλων των δυνάμεων. Εάν οι κινήσεις και πρωτοβουλίες που παίρνονται αντί να οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν συντήρηση των αποστάσεων, αυτό το πράγμα δεν κάνει καλό.
Θεωρείτε δηλαδή ότι η απόφαση του Ποταμιού να ανακοινώσει την σύγκλιση με την κίνηση των τριών λειτουργεί ανασταλτικά σε όλη αυτή τη διάθεση για τη δημιουργία νέου κόμματος; Είναι ανασταλτικός παράγοντας δηλαδή η κίνηση των τριών για να συμπλεύσει με το ΠΑΣΟΚ επί παραδείγματι το Ποτάμι;
Νομίζω ότι δεν ωθεί τα πράγματα προς την κατεύθυνση της συνάντησης όλων των δυνάμεων του χώρου. αντιθέτως δημιουργεί την εικόνα ότι μπορεί να παγιώνονται σχήματα σε αυτόν το χώρο. Εμένα η άποψή μου είναι ότι πρέπει να λειαίνονται οι διαφορές και να οδεύουμε προς την κατεύθυνση της συνάντησης όλων των δυνάμεων και κάθε κίνηση που δημιουργεί την εικόνα ότι παγιώνονται ξεχωριστές πολιτικές συσπειρώσεις νομίζω ότι δεν βοηθάει.

Για να παρακολουθήσω τον συλλογισμό σας, καταλαβαίνω ότι θεωρείτε ότι αυτό δεν βοηθάει για να γίνει προσέγγιση με τον άλλο χώρο, μπορώ να συμπεράνω ότι όποιος πλησιάσει την κίνηση των τριών αποκλείει την σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις των Πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Άρα η κίνηση των τριών – για να παρακολουθήσω τον συλλογισμό σας- λειτουργεί μάλλον ανασταλτικά στο να δημιουργηθεί το ενιαίο κόμμα;

Είναι θετικό πράγμα να πλησιάσει κάποιος και την κίνηση των τριών που είναι αξιολογότατοι άνθρωποι και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια κινείται σε αυτόν τον χώρο. Είναι άλλο αυτό και άλλο αν αυτή η συνάντηση οδηγήσει αντί να πάμε όλες μαζί οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, στο να δημιουργηθεί άλλο ένα «ξεχωριστό πολιτικό μαγαζί». Αυτό εννοώ. Και ξέρετε, εδώ δεν υπάρχει ευθύνη μόνο από την πλευρά όσων συγκροτούν μια διαφορετική πολιτική συσπείρωση. Υπάρχει ευθύνη και σε όσους θεωρούν ότι έχουν ιδιοκτησιακού χαρακτήρα σχέση με τον χώρο. Όπως είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα, η οποία με μια ανεξήγητη αλαζονεία θεωρεί ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν μόνο εάν όλοι οι υπόλοιποι ενταχθούμε εκεί.

Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε αλλά από την άλλη πλευρά αλαζονικό ή μη, θέλει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να πάτε όλοι εκεί, σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η θέση του κόμματος, διατυπώνεται εδώ και 6-7 μήνες και αναρωτιέμαι μήπως είναι ένα κυνήγι με τους ανεμόμυλους να μιλάμε ακόμα για ένα ενιαίο κόμμα το οποίο θα τους συμπεριλάβει όλους, τη στιγμή που το μεγάλο, υπαρκτό κόμμα στο χώρο –μεγάλο με βάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την κοινοβουλευτική του ομάδα- δηλώνει απόν από αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλει να την παρακολουθήσει.

Να κάνω πως δεν το καταλαβαίνω αυτό; θα ήμουν ανειλικρινής. Έτσι είναι τα πράγματα και γι’ αυτό και δημιουργούνται ιδιαίτερες δυσκολίες. Να πω ότι είναι ευχάριστο να κυνηγάς ανεμόμυλους, επίσης δεν πρόκειται να το πω διότι δεν είμαστε αφελείς ούτε γραφικορομαντικοί. Προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με ρεαλισμό αλλά όταν διαπιστώνεις ότι εάν επικρατήσει ένας καινούργιος δικομματισμός δεν διευρύνονται οι ορίζοντες της χώρας, δηλαδή όταν σκέφτεσαι ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί στην πατρίδα σου για άλλη μια φορά το φαινόμενο της προηγούμενης τριακονταετίας, καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να κατεβάσεις τα χέρια κάτω, πρέπει να προσπαθήσεις. Αυτό κάνω όσο μπορώ. Το ότι οι δυσκολίες είναι αυτές που περιγράφετε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αυτό που περιγράφετε και λέτε είναι απολύτως συνεπές με τις θέσεις σας εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά από εμένα το ξέρετε πολύ καλύτερα, η πολιτική είναι και η τέχνη του εφικτού. Κάτι δεν προχωράει αλλά πρέπει να πας ένα βήμα παραπάνω. Αναρωτιέμαι εάν αυτή η απόφαση σας αιφνιδίασε, διαφωνήσατε;

Το Ποτάμι είναι ένας χώρος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι και οι επεξεργασίες του και οι άνθρωποί του μπορούν πάρα πολλά να προσφέρουν στην συνολικότερη προσπάθεια. Δεν το λέω με φιλοφρονήσεις, αυτό είναι μια αλήθεια. Έτσι είναι. Γι' αυτό και το Ποτάμι είχε και έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη συνολικότερη προσπάθεια. Εάν επιλέξει αντί να ρίξει το πολιτικό του βάρος – παρά το μικρό μέγεθός του - στο να υπερβούμε τα εμπόδια, τις αλαζονείες κλπ. και κινηθεί σε μια λογική άλλου τύπου, που διευρύνει τις αποστάσεις, νομίζω ότι δεν θα έχει πετύχει. Και αυτό εγώ δεν το θέλω, διότι έχω μια διαφορετική αντίληψη τι πράγματα μπορεί να κάνει το Ποτάμι, ακόμα και όταν είναι στα χαμηλά του, ακόμα και όταν είναι σε υποχώρηση.

Στην κ.ο. στην κοινή συνεδρίαση, δεν προσκληθήκατε κ. Λυκούδη;

Προσκλήθηκα! Προφανώς προσκλήθηκα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

Αλλά;

Όταν η κ.ο. στην οποία μετέχω ως συνεργαζόμενος με το Ποτάμι - εγώ ανήκω πολιτικά στην κίνηση των Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς- μαζεύεται για να συζητήσει θέματα κοινοβουλευτικά είμαι πάντα παρών. Δεν έχω λείψει ούτε μια φορά. Και πρέπει να επαναλάβω ότι η κοινοβουλευτική μου συνεργασία με το Ποτάμι είναι μια χαρά. Διότι το Ποτάμι έχει κοινοβουλευτικές επεξεργασίες καλές, εμένα δεν μου έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ούτε εγώ σε αυτό. Όταν το Ποτάμι μαζεύεται με τη δική του αυθύπαρκτη πολιτική διαδικασία για να κανονίσει το πολιτικό του προσανατολισμό, εκεί ούτε δικαιούμαι, ούτε υποχρεούμαι να μετέχω, διότι δεν είμαι μέλος του Ποταμιού και δεν μπαίνω στη διαδικασία των πολιτικών του προσανατολισμών.

Επιτρέψτε μου, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Μετέχετε σε μια κ.ο. της οποίας ο επικεφαλής είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το πώς ακριβώς είναι η δική σας ενδεχομένως ιδιάζουσα κομματική σύνδεση με το Ποτάμι, είναι άλλο θέμα. Όμως όταν συγκαλείται η κ.ο. κρίνετε σκόπιμο ότι δεν πρέπει να πάτε, για ποιόν λόγο; λειτουργείτε λίγο ως ανεξάρτητος βουλευτής σε αυτό;

Ξαναλέω άλλη μια φορά. Εάν τα θέματα είναι κοινοβουλευτικά, δεν υπάρχει περίπτωση να λείψω. Εάν τα θέματα είναι να πάρει απόφαση η συνάντηση βουλευτών και Πολιτικού Συμβουλίου για το τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι, προφανώς δεν είναι λογικό να μετάσχω. Διότι δεν είμαι μέλος του Ποταμιού, δεν επιτρέπεται να μπω σε μια διαδικασία τέτοια. Όταν λοιπόν συνέρχεται το Ποτάμι για να αποφασίσει πολιτικούς προσανατολισμούς, προφανώς εγώ δεν παίρνω μέρος ως μη μέλος του κόμματος διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρώ με τις απόψεις μου άλλους φίλους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυτοδεσμεύομαι εάν δεν συμφωνώ.

Κύριε Λυκούδη να ρωτήσω ευθέως γιατί πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα και επειδή και αυτό το οποίο μου περιγράφετε, είναι μία θα έλεγα, επιτρέψτε μου, σε εισαγωγικά το βάζω, προβληματική σχέση κόμματος και βουλευτή. Το λέω με την έννοια ότι όταν ένα κόμμα παίρνει πολιτικές αποφάσεις, προφανώς αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, υπηρετεί και φέρνει στην Βουλή η κοινοβουλευτική του ομάδα. Ας το προσπεράσουμε λοιπόν αυτό για να ρωτήσω ευθέως. Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα κύμα αποχωρήσεων από το ΠΟΤΑΜΙ, προτίθεστε και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είναι και στρατηγικού τύπου οι διαφορές σας, προτίθεστε να συμμετάσχετε σε αυτό το κύμα;

Σας περιέγραψα πριν και εγώ τουλάχιστον νομίζω, ότι αυτό που είπα έχει μία απόλυτη λογική, ακριβώς την σχέση μου την κοινοβουλευτική και την πολιτική με το Ποτάμι. Να απαντήσω ευθέως όμως σε αυτό που μου λέτε. Εγώ τίμησα και τιμώ το Ποτάμι, όπως και αυτό με τίμησε και με τιμά, ως μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Με το Ποτάμι πήρα την δυνατότητα να λειτουργήσω πολιτικά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι και αυτά που εγώ προσέφερα πολιτικά στο Ποτάμι, είναι ίδια αν όχι και περισσότερα. Επομένως αυτή την σχέση της αλληλοεκτίμησης, την διατηρώ και δεν έχω πρόθεση να φύγω από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο να εκφράζω την πολιτική μου ένσταση όταν εγώ καταλαβαίνω ότι το Ποτάμι, που θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, δεν τα κάνει, διότι έχει πολιτικά μη σωστές επιλογές.

Μάλιστα. Κατανοητό. Και κάτι τελευταίο. Επειδή περιγράψατε προηγουμένως ένα ειδικό βάρος για το Ποτάμι και σε ότι αφορά στο αξιόλογο πολιτικό προσωπικό του και σε αρκετές παρεμβάσεις του, η εκτίμησή σας είναι ότι είναι ανέφικτος ο στόχος ενδεχομένως μίας αυτόνομης καθόδου του Ποταμιού σε εκλογές όποτε αυτές γίνουν;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο το πολιτικό περιβάλλον, νομίζω ότι είναι απολύτως φανερό αυτό, εξαιρετικά δύσκολο. Έτσι όπως εμφανίζονται σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις, αν φτάσουμε με τις ίδιες συνθήκες στις κάλπες, δηλαδή εάν δεν αλλάξει δραματικά το πολιτικό περιβάλλον, νομίζω ότι τα κόμματα, τα μικρά κόμματα του χώρου ανάμεσα στους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές, θα υποστούν πάρα πολύ μεγάλη πίεση και τα πιο μικρά εξ’ αυτών, όπως είναι το ΠΟΤΑΜΙ, διατρέχει εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο πολιτικά να μην επιβιώσει και αυτό δεν το θέλω διότι, σας ξαναλέω άλλη μία φορά, πέρα από τις πολιτικές ενστάσεις που έχω και είναι σαφείς, τις έχω διατυπώσεις πάρα πολλές φορές, θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμο για την πολιτική ζωή του τόπου, το Ποτάμι.

Στο ένα λεπτό που μου απομένει, πως είδατε τις δηλώσεις του κ. Φίλη;

Έχω την εντύπωση ότι ο Νίκος Φίλης επιβεβαιώνει αυτά που νομίζω γι’ αυτόν. Τον ξέρω πολλά χρόνια τον Νίκο. Επιβεβαιώνει την εικόνα που έχω για τον άνθρωπο, έχω την εντύπωση ότι έχει πολιτικό αισθητήριο, έχει πολιτικό κριτήριο. Καταλαβαίνει, επικοινωνεί με την πολιτική των καιρών και παρά το ότι πολλοί λένε ‘’καλά τώρα τα θυμήθηκες αυτά, όταν ήσουν Υπουργός δεν τα σκεφτόσουν’’, νομίζω ότι αυτό είναι μία εύκολη κριτική. Προφανώς όταν είσαι Υπουργός, λειτουργείς μαζί με όλους τους υπόλοιπους σε μια κατεύθυνση που χαράζει το κόμμα σου. Αισθάνεσαι λίγο πιο ελεύθερος να διατυπώσεις την πολιτική σου άποψη, όταν φεύγεις από τέτοιες υποχρεώσεις και νομίζω ότι αυτό έκανε ο Νίκος ο Φίλης, και έχω την εντύπωση ότι επικοινώνησε με τους καιρούς. Δηλαδή όταν ο Νίκος ο Φίλης κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει, παιδιά δεν αφήνουμε τα αστεία τώρα του μνημονίου και αντιμημονίου, η κατάσταση είναι δύσκολη στην χώρα, δεν υπάρχουν μολυσμένοι και αμόλυντοι, έχει πιάσει το στίγμα της εποχής, τι να κάνουμε τώρα.

Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ κ. Λυκούδη. Καλή σας ημέρα.

Και εγώ σας ευχαριστώ. 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK