Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την άσχημη κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως

Πρός τον Υπουργό Εσωτερικών

Έξι χρόνια μετά την ανάπλαση, που κόστισε περίπου 10.000.000€, το Πεδίον του Άρεως, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μεταξύ των έργων που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπλασης, ήταν το φύτεμα δένδρων και τριανταφυλλιών, το στρώσιμο χλοοτάπητα. Ξηλώθηκαν μεγάλα τμήματα ασφάλτου και στη θέση τους μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα σε μεγάλα τμήματα μαρμαροκυβόλιθοι και γρανιτοκυβόλιθοι. Το μεγαλύτερο τμήμα των έργων αφορούσε σε έργα άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Ο φωτισμός του πάρκου αναβαθμίστηκε με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Επίσης ανακαινίσθηκαν οι δυο παιδικές χαρές.

Η σημερινή εικόνα του πάρκου όμως είναι αποκαρδιωτική. Οι βρύσες είναι χωρίς βάνες , τα συντριβάνια είναι χωρίς νερό εδώ και χρόνια, μεγάλα τμήματα του πάρκου, στα οποία υπήρχε γρασίδι, είναι ξεραμένα καθώς τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος σε πολλά σημεία δεν λειτουργούν. Πολλά δέντρα και φυτά από εκείνα που φυτεύτηκαν έχουν ξεραθεί, ενώ σε πολλά παγκάκια δεν υπάρχουν καν ξύλινες επιφάνειες. Οι λαμπτήρες φωτισμού δεν λειτουργούν, ενώ στο πάρκο υπάρχουν πολλά σκουπίδια που προκαλούν δυσοσμία και αποτελούν εστίες μόλυνσης, όπως επίσης και τα λιμνάζοντα νερά που βρίσκονται σε πολλά σημεία. Επιπλέον πολλές μαρμάρινες πλάκες που καλύπτουν τις υδρορροές έχουν καταστραφεί.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ωστόσο που αντιμετωπίζει το πάρκο είναι η μη φύλαξή του, παρόλο που έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να είναι αφιλόξενο και επικίνδυνο για το κοινό. Μέσα στο πάρκο συχνάζουν έμποροι και χρήστες ναρκωτικών, ενώ παρατηρείται συχνά και το φαινόμενο της πορνείας.

Όπως προαναφέραμε τα σκουπίδια που βρίσκονται στο πάρκο δίνουν την εικόνα χωματερής. Παρόλο που το Πεδίον του Άρεως δεν ανήκει διοικητικά στην αρμοδιότητα του Δήμου, υπάλληλοι της καθαριότητας πραγματοποιούν μία φορά το δίμηνο ευρεία επιχείρηση καθαρισμού του χώρου, αν και έγινε προσπάθεια για προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σταμάτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο το όλον θέμα και πως πιστεύει ότι μπορεί να παρέμβει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;

Με ποια κριτήρια η διοικητική αρμοδιότητα του Πεδίου του Άρεως παραμένει στην Περιφέρεια Αττικής;

Πώς αντιμετωπίζει την εκφρασμένη θέση του Δημάρχου Αθηναίων για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Δήμο Αθηναίων;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης – Α ’ Αθηνών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK