Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τις αστικές συγκοινωνίες

Στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε όλα τα στοιχεία για την έκρυθμη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες δείχνοντας την σωρεία προβλημάτων που επικρατεί με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο η μεταφορά του επιβατικού κοινού.


Ενδεικτικά αφορούν καταγγελίες σχετικά με 1200 λεωφορεία που βρίσκονται σε ακινησία σε σύνολο 2.139 λόγω βλαβών και έλλειψης προσωπικού. Αντίστοιχα, αφορούν σε 170 τρόλευ σε ακινησία σε σύνολο 336 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένα δρομολόγια που οδηγούν στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού σε καθημερινή βάση. Παράλληλα αναφέρθηκε σε καταγγελίες που αφορούν στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι τοποθέτηση μηχανημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία τα οποία είναι εκτός λειτουργίας.

Ο Υπουργός κ.Σπίρτζης ρωτήθηκε να απαντήσει ποιος είναι τελικά ο πραγματικός αριθμός των λεωφορείων βρίσκεται σε κυκλοφορία και γιατί δεν έγινε πρόβλεψη ώστε τα μηχανήματα τηλεματικής να μην τοποθετούνται σε ακινητοποιημένα οχήματα με κίνδυνο να αχρηστευτούν.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι αστικές συγκοινωνίες».

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων, υπάρχει σωρεία προβλημάτων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο η μεταφορά του επιβατικού κοινού.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ -ΟΣΥ, παρότι ο στόλος αποτελείται από 2.139 λεωφορεία, μόνο 800-900 περίπου από αυτά βγαίνουν καθημερινά στην κυκλοφορία. Τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών και έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα τρόλεϋ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ, από τα 336 οχήματα του στόλου, καθημερινά βγαίνουν μόνο τα 170 στην κυκλοφορία. Όπως και στην περίπτωση των λεωφορείων, έτσι και τα τρόλεϋ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένα δρομολόγια και επομένως την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού σε καθημερινή βάση.

Ο ΟΑΣΑ απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες ανέφερε μεταξύ άλλων πως από τα 2.000 οχήματα που διαθέτει , δρομολογούνται καθημερινά τα 1.300. Τα υπόλοιπα παραμένουν ανενεργά γιατί αντιμετωπίζουν κάποιες βλάβες οι οποίες, κατά δήλωση των υπευθύνων, αποκαθίστανται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων είναι η τοποθέτηση μηχανημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία τα οποία είναι εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά την εγκατάσταση αυτών των μηχανημάτων, ο ΟΑΣΑ τονίζει, πως το σύνολο των οχημάτων σε κυκλοφορία, έχει εφοδιαστεί με τα μηχανήματα αυτά και πως τα λεωφορεία που έχουν βλάβες διατηρούν τον μηχανισμό για να χρησιμοποιηθεί μόλις ξαναβγούν στην κυκλοφορία. Για όσα κριθούν μη επισκευάσιμα, θα μεταφερθεί ο μηχανισμός τους σε νέα οχήματα όταν αυτά αποκτηθούν.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

· Πως αντιμετωπίζονται οι καταγγελίες των συνδικαλιστών των αστικών συγκοινωνιών και ποιος είναι τελικά ο πραγματικός αριθμός των οχημάτων που είναι σε κυκλοφορία;

· Γιατί δεν έγινε πρόβλεψη και πιθανότατα συμφωνία με τον ανάδοχο για να παραμείνουν τα μηχανήματα αποθηκευμένα και να χρησιμοποιηθούν όταν επισκευαστούν τα οχήματα ή όποτε αγορασθούν καινούρια και αντ’ αυτού τοποθετήθηκαν και κινδυνεύουν να υποστούν φθορές και να αχρηστευθούν;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης – Α ’ Αθηνών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK