Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Τεράστιες και φέτος οι ελλείψεις για το Πυροσβεστικό Σώμα στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ξεκινάει και φέτος η αντιπυρική περίοδος για το Πυροσβεστικό Σώμα με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε μέσα πυροπροστασίας, όπως επισημαίνει σε καταγγελία της η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικής.

Οι ελλείψεις αφορούν τόσο τα μέσα ατομικής προστασίας, όσο, ασφαλώς και τα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη, πολλά από τα οποία είναι ηλικίας ακόμα και άνω των 40 ετών!

Συγκεκριμένα, ως προς τα μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα σε κράνη, άρβυλα και στολές για τους πυροσβέστες, πράγμα που δυσκολεύει την εργασία τους.

Ανεπάρκεια σημειώνεται και στον εξοπλισμό των μηχανοκίνητων μέσων, δηλαδή σε λάστιχα και ανταλλακτικά.

Όσον αφορά την κατάσταση στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, εκεί τα πράγματα είναι οριακά. Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, πολλά από τα Καναντέρ CL-125 έχουν συμπληρώσει έως και 40 χρόνια επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό βλαβών κατά τη διάρκεια των απογειώσεων, ενώ η επισκευή τους είναι δαπανηρή καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Από τα νεότερα μοντέλα, τα Καναντέρ CL-415 που έχουν κι αυτά συμπληρώσει 15ετία, τα περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης και τα λιγότερα σε πτητική λειτουργία.

Τα τελευταία χρόνια, δύο Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί, ένα το 2007 στην Εύβοια και ένα στο Θερμαϊκό κόλπο.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από το ΠΣ σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή η κατάσταση εμφανίζεται απελπιστική.

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική προβλέπει για φέτος μείωση της χρηματοδότησης κατά 10-15%, πράγμα που καθιστά μάλλον ανέφικτη την αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού με καινούριο.

Δεδομένου ότι παρατηρείται ήδη καθυστέρηση στην επικείμενη πρόσληψη 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών αλλά και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Δεδομένου ότι με βάση απάντηση του υπουργείου σας, σε αντίστοιχη ερώτησή μας ένα χρόνο πριν (3849/25.06.2015), βρίσκονταν σε εξέλιξη διαγωνισμοί που αφορούσαν στην προμήθεια 1.150 κρανών ασφαλείας (ειδικά εκ συνθετικών υλών) και άλλων 2.500, 10.500 σετ στολών, 1.122 τεμαχίων αυλών και 7.430 τεμαχίων υδροσωλήνων και 2.900 ελαστικών επισώτρων, αλλά και συγχρηματοδοτούμενοι διαγωνισμοί για την προμήθεια συνολικά 264 οχημάτων και πως εντός του 2016 αναμενόταν να παραδοθούν 92 επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα.

Δεδομένου ότι η τρέχουσα περίοδος, προβλέπεται επιβαρυμένη και από το γεγονός πως έχει φουντώσει η χαμηλή βλάστηση που είναι εξόχως καύσιμη ύλη, καθόσον δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν τα χωράφια.

Δεδομένου ότι η διαμονή μεταναστών εκτός των οργανωμένων δομών, εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για εκδήλωση πυρκαγιών
και

Δεδομένου ότι ήδη το διήμερο του Μεγάλου Σαββάτου με Κυριακή του Πάσχα, σημειώθηκαν πάνω από 40 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο σας ώστε να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος, όσον αφορά την πρόληψη, τον συντονισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση των επικείμενων πυρκαγιών της φετινής περιόδου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από αυτές και να υπάρξει αποτέλεσμα πριν να είναι πολύ αργά;

2. Πώς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μάχιμων πυροσβεστών, ώστε να μη συμβεί κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όταν καταγράφονται σήμερα τόσες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας;

3. Ποια εξέλιξη υπάρχει αναφορικά με όλες οι παραπάνω προμήθειες που εσείς είχατε αναφέρει σε προηγούμενη ερώτηση μας;

4. Έχουν διατεθεί προς τους δήμους και τους συνδέσμους τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πότε και ποια η διαφορά με την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθηνών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK