Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αποσπάσματα από την πρωτολογία και την δευτερολογία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση

- Κύριε Υπουργέ, έχουμε την ιδιαιτέρως δυσάρεστη σύμπτωση η σημερινή ερώτησή μου να συζητιέται σε μία φάση όπου βιώνουμε μία ιδιαιτέρως αρνητική εικόνα στο Λεκανοπέδιο με την πυρκαγιά από τον Ασπρόπυργο. Έτσι, όμως, καθίσταται και περισσότερη επίκαιρη.

Καλά είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυσάρεστη σύμπτωση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εσείς ως Κυβέρνηση και εμείς, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε ορθές δικές σας πρωτοβουλιες

Κύριε Υπουργέ, πριν από ένα μήνα περίπου ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων για το χειμώνα που πέρασε, ενώ υπήρξαν και τα συγκριτικά στοιχεία με τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι θλιβερά και κάθε χρόνο επιδεινώνονται και λόγω των ειδικών μετεωρολογικών συνθηκών τις οποίες ζούμε, αλλά και λόγω της οικονομικής και ανθρώπινης κρίσης που περνάμε.

Όσον αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία που σχετίζεται με τη ρύπανση των βιομηχανιών και τα δάση μας που επιδεινώνονται ποικιλοτρόπως και λόγω της παρούσας και συνεχούς τώρα πια παραγωγής και διακίνησης καυσίμων και βιομάζας και της ανεξέλεγκτης χρήσης της, αυτή είναι είτε ανεπαρκής είτε ανεφάρμοστη.

Με άλλα λόγια, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή και, κατά τη γνώμη μας, δεν αφορούν όλα τα σχετιζόμενα Υπουργεία, δεν αντανακλούν την κρισιμότητα του προβλήματος και δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις εγκυρότατες προτάσεις για το περιβάλλον που έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς.

Νομίζω πως ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι είναι τραγικές οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία, όπως επίσης ξέρετε πάρα πολύ καλά -και επαναλαμβάνω καλύτερα από εμένα- ότι η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολό της μέσα από ένα εθνικό σχεδιασμό θα αποφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία.

Η βελτιωμένη υγεία των πολιτών, η αυξημένη παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, η μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και το καθαρότερο περιβάλλον έχουν άμεσες επιπτώσεις στη βελτίωση συνολικότερα της ζωής μας και κρίνονται ως επιτακτικά ζητήματα.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω και τις τελευταίες ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σας ρωτώ αν στοχεύετε, διαμορφώνετε ή επεξεργάζεστε ένα στρατηγικό εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά. Και αν το κάνετε -δεν έχω αμφιβολία ότι μπορεί να το κάνετε- ποιος είναι αυτός και πότε αναμένεται η εφαρμογή του, καθώς και η εφαρμογή του απαιτούμενου επαρκούς ελέγχου, στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε μια τέτοια προοπτική;

Σας ευχαριστώ. 

- Κύριε Υπουργέ, δεν σας θεωρώ εφησυχασμένο. Άλλωστε, έχω την εντύπωση ότι και η προσωπική σας διαδρομή στα ζητήματα αυτά δεν θα σας επέτρεπε ποτέ έναν εφησυχασμό επί των θεμάτων. Νομίζω, όμως, ότι είστε λίγο περισσότερο αισιόδοξος απέναντι στα ζητήματα, από ό,τι θα έπρεπε.

Τι εννοώ; Μιλήσατε για την εικόνα μιας καλύτερης υπάρχουσας ατμόσφαιρας και κλίματος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο πρόσφατο παρελθόν. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Στην Αθήνα το φετινό χειμώνα, από την άποψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περάσαμε σαράντα εφιαλτικές νύχτες έναντι είκοσι πέντε, είκοσι τριών είκοσι τεσσάρων του περυσινού χειμώνα, του προηγούμενου χειμώνα. Μην κοιτάτε που δεν τις αισθανθήκαμε. Υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη περίοδος βροχοπτώσεων το χειμώνα, που δεν άφησε να αισθανθούμε αυτήν τη ρύπανση στο βαθμό που υπήρχε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τη διαμορφωμένη πραγματικότητα. Ξεγελαστήκαμε από αυτήν την εικόνα και νομίζαμε ότι είναι καλύτερος ο χειμώνας, ενώ δεν ήταν έτσι.

Κύριε Υπουργέ, ενώ κάποιος θα περίμενε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα θα περιόριζε την ρύπανση στην ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι οι επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη περίοδο είχαν δημιουργήσει στους πολίτες μια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο ζήτημα, δηλαδή αγορά σόμπας, μεγαλύτερο εθισμό στο τζάκι. Έτσι δημιουργήσαμε μια ατμόσφαιρα, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν αυτές είναι αποτυπωμένες πραγματικές εικόνες, πρέπει να δούμε όλοι τι θα κάνουμε. Ξαναλέω ότι δεν θεωρώ ότι εφησυχάζετε, αλλά νομίζω ότι βλέπετε τα πράγματα με πιο φωτεινά χρώματα από αυτά που υπάρχουν.

Στις 6 του Μάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 40% τουλάχιστον την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με το επίπεδό τους το ‘90. Εμείς δίνουμε ως τώρα -και όλοι το ξέρουν- μια κρίσιμη μάχη οικονομικής ισορροπίας, στα όρια της εθνικής μας ύπαρξης. Δεν πρέπει, όμως, να αγνοούμε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη μείωση της έκθεσης σε ρύπανση που στοχεύουν σε πολλαπλά επίπεδα.

Η χώρα μας οφείλει να εφαρμόσει αυτές τις πρωτοβουλίες και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα, σεβόμενη την υποχρέωση της για τη συνδυασμένη εξασφάλιση της υγείας των πολιτών, της ποιότητας του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των δαπανών.

Η οικονομική κρίση που οξύνει τα προβλήματα, ίσως όμως αποτελεί και μια ευκαιρία για μια συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται άμεσα και με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ίσως είναι μια ευκαιρία για τη ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμού -αυτόν που σας είπα στην πρωτολογία μου- ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας ως προς τον πολίτη, τη χώρα, αλλά και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω ότι οφείλουμε, δεν θα έλεγα να εκμεταλλευτούμε, προτιμώ τη λέξη να «αξιοποιήσουμε» όσο μπορούμε στοιχεία αυτής της κρίσης που περνάμε για να δούμε συνολικότερη αντιμετώπιση και όλων των άλλων συνδεδεμένων με τη κρίση προβλημάτων.  

Ευχαριστώ.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης εδώ









Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK