Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Επίκαιρη Ερώτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Επίκαιρη Ερώτηση 

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΘΕΜΑ: Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Την 7η/5/15 ανακοινώθηκαν  από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών πόλεων για το χειμώνα που πέρασε, καθώς και συγκριτικά στοιχεία με αυτά των προηγουμένων ετών.

Θλιβερά  τα αποτελέσματα, τα οποία επιδεινώνονται κάθε χρόνο λόγω της οικονομικής  και ανθρώπινης κρίσης, σε συνδυασμό με τις ειδικές  μετεωρολογικές συνθήκες!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει τον 1 στους 8 θανάτους με την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατέταξε τα μικροσωματίδια της αιθαλομίχλης στους καρκινογόνους παράγοντες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων σημειώνεται αύξηση των καρκινοπαθών.

Σε αντιπερισπασμό  των μέτρων που έχουν κατά καιρούς  εξαγγελθεί, η πετρελαιοκίνηση επετράπη και επεκτείνεται, ενώ η λύση των μεταφορών και μετακινήσεων εκκρεμεί. Επίσης  η  υφιστάμενη νομοθεσία που σχετίζεται  με τη ρύπανση των βιομηχανιών, με τα δάση μας που αποδυναμώνονται ποικιλοτρόπως , με την παραγωγή και διακίνηση καυσίμων και βιομάζας και την ανεξέλεγκτη χρήση της είτε είναι ανεπαρκής  είτε  ανεφάρμοστη. Με άλλα λόγια, τα μέτρα που  έχουν παρθεί είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, δεν αφορούν όλα τα σχετιζόμενα υπουργεία, δεν αντανακλούν την κρισιμότητα του προβλήματος και δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις εγκυρότατες προτάσεις για το περιβάλλον  που έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς και  την Ecocity, σοβαρή επιστημονική ΜΚΟ. Επίσης, απέχουν μακράν των νέων ευρωπαϊκών στόχων μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων και εξυπηρετούν στόχους οικονομικής φύσης. Οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία είναι τραγικές.

Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολο της μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό θα αποφέρει  άμεσα και έμμεσα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία. H βελτιωμένη υγεία των πολιτών, η αυξημένη παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, η μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και το καθαρότερο περιβάλλον κρίνονται επιτακτικά ζητήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και τις  τελευταίες Ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνολικά,  ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Στοχεύετε σε στρατηγικό εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολο της;
  2. Εάν ναι, ποιoς θα είναι αυτός και πότε αναμένεται η εφαρμογή του καθώς και η εφαρμογή του απαιτούμενου επαρκή ελέγχου;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK