Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ

Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Την αναποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της δράσης του κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων, αναδεικνύει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ) που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, εκφράζει οργή και προβληματισμό κάνοντας λόγο για ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας και εθνική ανάγκη για ενίσχυση του μηχανισμού του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Η φαρμακευτική δαπάνη σήμερα υφίσταται τέτοια συρρίκνωση ώστε να έχει φτάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα, η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας είναι σημαντικά περιορισμένη εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται, και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει εγκαίρως στους ογκολογικούς ασθενείς, το δικαίωμα σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές με Το Ποτάμι Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης, Γ. Μαυρωτάς και Γρ. Ψαριανός ρωτούν τους Υπουργούς για τις διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου των νοσοκομειακών φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλά και για το αν υφίσταται ή όχι διασύνδεση των νοσοκομείων μεταξύ τους, με το Υπουργείο Υγείας και με την ΗΔΙΚΑ. Τέλος, ζητούν ενημέρωση αναφορικά με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την οχύρωση των νοσοκομείων από παρόμοια φαινόμενα καθώς και ποιες προβλέπεται να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού των φαρμάκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση του Σπ. Λυκούδη προς την κ. Λ. Κονιόρδου, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση και το video:

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι την εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν τα πωλητήρια αναμνηστικών και τα αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού για τα πρωτοφανή φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής που σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, αφού τα περισσότερα πωλητήρια είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα αναψυκτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να αγοράσουν ένα αναμνηστικό, ενώ δεν βρίσκουν να πιουν ούτε νερό! Πέραν της εικόνας απαξίωσης, το δημόσιο στερείται σημαντικά έσοδα, καθώς όσα πωλητήρια τυγχάνει να λειτουργούν, δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα είδη προς πώληση. Επιπλέον, αρνητική εικόνα δημιουργείται και από το γεγονός ότι - ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει - πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μόνο μέχρι το μεσημέρι, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εποχικοί υπάλληλοι, ενώ το διευρυμένο θερινό ωράριο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου. Ερωτηματικά προκύπτουν για τον ρόλο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό του ζητήματος της παραγωγής και διάθεσης αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης αναψυκτηρίων και για άλλα βασικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ (το οποίο απέπεμψε η αρμόδια Υπουργός) είχε καταρτίσει σχέδιο για την πρόσληψη 200 εξειδικευμένων πωλητών, 60 υπευθύνων είσπραξης και ενός λογιστή για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια πρωτοβουλία η οποία θα έβαζε μία τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο και ειδικά στη διαχείριση των εσόδων του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η ανεργία στη χώρα μας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 15/03 η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ίδια έκθεση αναδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η ανεργία μαστίζει εντονότερα τις γυναίκες, πως η πλειονότητα των ανέργων (71,8%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ περισσότεροι από 4 στους 10 νέους ηλικίας 20-24 ετών αναζητούν εργασία.

Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη ούτε γι’ αυτούς που έχουν εργασία στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, οι έλληνες εργαζόμενοι κέρδισαν το 2017 λιγότερα απ’ ότι το 2010 (-19,1%), γεγονός που τους κατατάσσει πανευρωπαϊκά στην πρώτη θέση, ενώ παρουσιάζουν απώλεια εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις το 2017 στις χώρες-μέλη του, στην Ελλάδα ο ανεπίσημος τομέας εργασίας (μαύρη εργασία) παραμένει βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με την μείωση της φορολογίας της εργασίας.

Τα σχετικά στοιχεία παραθέτουν αναλυτικά σε Ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι βουλευτές από Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθηνών) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκλιμάκωσης των υψηλών ποσοστών ανεργίας και ειδικότερα εάν είναι στις προθέσεις τους να θεσμοθετήσουν επιπλέον ειδικά κίνητρα για την πρόσληψη από τις επιχειρήσεις ανέργων ειδικών ομάδων που μαστίζονται εντονότερα από την ανεργία. Επιπροσθέτως ζητούν ενημέρωση σχετικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης που αφορούν την τόνωση της ανάπτυξης με σκοπό την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τους τρόπους πάταξης της μαύρης εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ενδιαφέροντα άρθρα

19.05.2018

Ένας «κανονικός» ΣΥΡΙΖΑ; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
02.04.2018

Οι μύθοι, του Δ. Δερμιτζάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
01.04.2018

Σε ποια χώρα ζούμε; του Σ. Πολυμίλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK