Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Ο λιθοβολισμός των μίντια

Του Άγγελου Στάγκου

Η​​ αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά του Αλ. Τσίπρα στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ανομία ήταν η απολύτως αναμενόμενη. Με μία λέξη, «τσαμπουκαλίδικη», ή «νταηλίδικη» για όποιους προτιμούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοια αρέσουν σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ιδιαίτερα στο δικό του κοινό, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αντίπαλοί του είναι ποτισμένοι με τη λεγόμενη «αστική ευγένεια» και δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν, ακόμη και αν το επιθυμούν, ο ίδιος έχει όντως πάρει πτυχίο στη συγκεκριμένη πρακτική και ορμά ακάθεκτος διαστρεβλώνοντας, στρεψοδικώντας, δίχως να απαντά επί της ουσίας, χρησιμοποιώντας τις όποιες επιτυχίες της αστυνομίας, ακριβώς πριν από τη συζήτηση, για δικές του δάφνες.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός αγνόησε παντελώς τη βία και την ανομία που επικρατεί στα πανεπιστήμια και έχει εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι της κοινωνικής ζωής στις μεγάλες πόλεις, κάνει πως δεν βλέπει τη βία των απανταχού «μπαχαλάκηδων» που την ασκούν με πολιτικό μανδύα και το πιο καινούργιο είναι ότι αυτή τη φορά επιτέθηκε μετωπικά στα μίντια που δεν χειροκροτούν αυτόν και την κυβέρνησή του, και ασκούν κριτική. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι έτσι θα πορεύεται ώς τις εκλογές και θα κλιμακώνει συνεχώς την αντιπαράθεσή του με τα μίντια, ακολουθώντας το παράδειγμα και τα βήματα του νέου ινδάλματός του, του Ντόναλντ Τραμπ. Επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και κάποια αχαριστία, καθώς οφείλει μεγάλο μέρος της προσωπικής και πολιτικής επιτυχίας του στον άφθονο λαϊκισμό των ελληνικών μίντια στο παρελθόν και τώρα. Τότε που με περισσή προθυμία κατεδάφιζαν προηγούμενες κυβερνήσεις και γενικότερα την πολιτική, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσαν σαν μεγάφωνα της αρλουμπολογίας και της ψευδολογίας της συριζαϊκής αριστεράς και των ΑΝΕΛ. Τότε που τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιλαλούσαν... αντισυστημική κακοφωνία.

Δεν έχει νόημα να ζητεί κανείς από τον Αλ. Τσίπρα, τον Π. Πολάκη, τον Π. Καμμένο, τον Χρ. Σπίρτζη τον Ν. Παππά και τα άλλα αστέρια του πλανήτη τους να προσέλθουν σε μία καλόπιστη συζήτηση στην οποία να αιτιολογήσουν τα «φριχτά παράπονα» που έχουν για τα μίντια που δεν βρίσκονται υπό την επιρροή τους. Να μας πουν σε ποιον τομέα ακριβώς τα μίντια και οι δημοσιογράφοι διαστρέβλωσαν συστηματικά την πραγματικότητα.

Στην οικονομία, όπου μόνοι τους ομολογούν ότι έχουν ξεζουμίσει τη μεσαία τάξη; Στο Ελληνικό που θυμίζει το γεφύρι της Αρτας; Στο προσφυγικό όπου οι επιδόσεις τους είναι ντροπιαστικές και δεν μπορούν να απορροφήσουν ούτε τα κονδύλια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Στη ρύπανση του Σαρωνικού που δεν ήξεραν τι έκαναν και τι έλεγαν και ακόμη συνεχίζουν; Στην εκτεταμένη πελατειακή πολιτική που έχουν χαράξει και ακολουθούν πιστά σε όλα τα επίπεδα; Στη φοβερή ανικανότητα που επιδεικνύουν κάθε φορά που επιχειρούν να οργανώσουν οτιδήποτε, με κραυγαλέο παράδειγμα την ψηφιοποίηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Στο θρυλικό «μπάχαλο» που προκάλεσαν με τις τηλεοπτικές άδειες; Στο πισωγύρισμα και στο αλαλούμ που δημιουργούν στην παιδεία με τις ιδέες που κατεβάζουν; Στην υπόθεση των F-16, στις παραστάσεις που δίνει ο Καμμένος μέσα και έξω από τη Βουλή, στην υπενθύμιση της ρητορικής και πρακτικής τους πριν αρχίσουν τις θεαματικές κωλοτούμπες;

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα μίντια είναι άμωμα, αναμάρτητα και δεν πέφτουν σε λάθη ή και γκάφες. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους που όπως οι πάντες, είναι πολλών κατηγοριών. Ομως ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να διαμαρτύρονται, να ελεεινολογούν και να λιθοβολούν.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

05/11/2017

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK