Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Πάμε όπως πριν...



Του Άγγελου Στάγκου

Υ​​πάρχει η αίσθηση, που γίνεται συνεχώς εντονότερη, ότι πολλοί τομείς και υπηρεσίες με σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού καταρρέουν με αυξανόμενη ταχύτητα, ενώ η κυβέρνηση και τα στελέχη της παρατηρούν το φαινόμενο με απάθεια. Το χειρότερο, επιτείνουν την κατάρρευση με ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες όλες μαζί δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «αλαλούμ», αποδεικνύοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διαφορετική από τον προηγούμενο εαυτό της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα υπουργεία που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά όχι μόνον. Ίσως και να μη μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η στελέχωση είναι η ίδια σε πολύ μεγάλο βαθμό, με δεδομένη ικανότητα –ή ανικανότητα– και συγκεκριμένη νοοτροπία.

Υποτίθεται ότι στην ιδεολογία αυτής της κυβέρνησης είναι η στήριξη όλων των δημοσίων λειτουργιών. Oτι θέλει να υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, τρεις, δηλαδή, τομείς που ακόμη και οι πιο νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις θεωρούν απαραίτητους και φροντίζουν να λειτουργούν στοιχειωδώς για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον κόσμο. Ορθολογιστικά, βέβαια, για να μπορούν να συντηρηθούν. Η δική μας, όμως, κυβέρνηση έχει άλλες απόψεις και κάνει ό,τι μπορεί για να τους διαλύσει στο όνομα του «τζάμπα» και της ασυδοσίας, αιχμάλωτη μιας στρεβλής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την «Αριστερά α λα γκρέκα» και της ρητορικής της, που έθρεψε και συνεχίζει να τρέφει την ασυδοσία.


Ασφαλώς και επικρατούσε ασύλληπτη διαφθορά στη λειτουργία της δημόσιας υγείας τις εποχές που «έβρεχε» λεφτά, όταν βέβαια και τα κόμματα της Αριστεράς πλειοδοτούσαν ώστε «να μην ανοίξει μύτη». Από την εμφάνιση της κρίσης, όμως, όταν αναγκαστικά άρχισε το «συμμάζεμα» και διατυπώθηκε η λογική άποψη να πληρώνουν 5 ευρώ όσοι χρησιμοποιούν τα εξωτερικά ιατρεία και 25 ευρώ όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε με βροντερά «όχι» και μαχητικές διαμαρτυρίες. Ετσι, ο συνδυασμός της αδυναμίας του κράτους να χρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία με μεγάλα κονδύλια, της φοβερής διαχείρισης επί θητείας Κουρουμπλή και της επιμονής να μην πληρώνει κανείς και τίποτα όταν χρησιμοποιεί τα δημόσια νοσοκομεία οδήγησε στην κατάρρευση που όλοι γνωρίζουν, αλλά και στην απίστευτη ιδέα των περικοπών από όλους πλέον τους συνταξιούχους για τη χρηματοδότησή τους. Χωρίς, φυσικά, να βελτιώνεται η κατάσταση.

Η κρίση οδήγησε στον περιορισμό των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ωστόσο, το πρόβλημα εκείνων που χρησιμοποιούν αστικά λεωφορεία χωρίς να πληρώνουν παρέμεινε άλυτο. Η νοοτροπία του «δεν πληρώνω», που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα του για να έλθει στην εξουσία, απέκτησε βαθιές ρίζες. Ο έλεγχος των «τζαμπατζήδων» παραμένει ανάθεμα, με τη βοήθεια πολλών μίντια και δημοσιογράφων. Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κατακεραύνωσε ανελέητα –και αναμένεται να αποκεφαλίσει– τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ Γρ. Δημητριάδη μόλις ο τελευταίος τόλμησε να προτείνει τον χαρακτηρισμό της λαθρεπιβίβασης ως πλημμελήματος, μήπως και περιοριστεί το φαινόμενο, για να μην καταρρεύσουν εντελώς οι συγκοινωνίες. Είναι ο ίδιος υπουργός που διαλαλεί ότι είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων...

Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε κάθε εκδήλωση υπέρ της υπολειτουργίας –ή μη λειτουργίας– τους και υποβάθμισής τους. Η θητεία του Αρ. Μπαλτά θα μείνει στην Ιστορία αφενός για την ανεπάρκειά της και αφετέρου για την επίμονη προώθηση μιας ιδεολογικής στάσης. Αρκετά σχολεία υπολειτουργούν και ο Ν. Φίλης παραδέχεται τώρα ότι θα μείνουν κενές 5.000 θέσεις αναπληρωτών, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί απτόητος στο «ξήλωμα» των νόμων της Μαριέττας Γιαννάκου και της Άννας Διαμαντοπούλου στα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι προθεσμίες για την εφαρμογή της απόφασης πέρασαν, ενώ ο υπουργός σκέπτεται να εξαιρέσει τα φροντιστήρια. Και βέβαια, όντως στα φροντιστήρια πάνε παιδιά όλων των εισοδηματικών τάξεων, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί ότι με την εξαίρεσή τους επιβραβεύεται η παραπαιδεία. Μύλος, δηλαδή...

Για όποιον ψάχνει και άλλα παραδείγματα που εντυπωσιάζουν γιατί συντελούν στο «αλαλούμ» και στην κατάρρευση, ενδεικτικά αναφέρονται οι μεγαλοφυείς ιδέες της Θεανώς Φωτίου περί «γεμιστών» και χρησιμοποίησης άδειων διαμερισμάτων ιδιωτών για τη στέγαση προσφύγων, ο αγώνας που κάνει ο αρμόδιος υπουργός Θ. Δρίτσας –μαζί με δημάρχους της περιοχής– να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ – και φυσικά οι ιδέες για το ασφαλιστικό που βλέπουν το φως της δημοσιότητας!

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή   

18/10/2015


Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK