Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Μέγα λάθος η πρόταξη εκλογής ηγεσίας στην Κεντροαριστερά

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και στην δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη

Κύριε Λυκούδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η συνεργασία του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οδηγείται σε «ναυάγιο» ή υπάρχουν προοπτικές οι συζητήσεις να έχουν μία θετική κατάληξη;

Πρόκειται, πράγματι για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Το πλοίο κλυδωνίζεται επικίνδυνα και κινδυνεύει να συμπαρασύρει τους πάντες στο βυθό. Χρειάζεται να βρούμε ενδιάμεσες και μεταβατικές λύσεις για να αποτρέψουμε το «ναυάγιο», να εκτονωθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ασφαλές λιμάνι. Ως προς αυτό καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις ως ΜΕΤΑρρυθμιστές. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.

Για τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμάτε ότι φταίνε οι χειρισμοί του Σταύρου Θεοδωράκη ή αντίθετα δρα ανασταλτικά η Φώφη Γεννηματά;

Δεν πρόκειται να συμμετάσχω στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εδώ και πάνω από δυο μήνες έχω κάνει τις προτάσεις μου για τον Οδικό Χάρτη που έπρεπε να ακολουθήσουμε μετά το εξαιρετικό Κοινό Πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Λανθασμένα προτάχτηκε η εκλογή ηγεσίας με δημόσιες αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν, άνευ ουσίας και νοήματος. Οι δικές μου προτάσεις ήταν ενωτικές, συναινετικές και προωθητικές και έθεταν σε μεταγενέστερο στάδιο το θέμα της ηγεσίας. Σκοπεύω να τις αναλύσω στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνουν οι ΜΕΤΑρρυθμιστές την προσεχή Δευτέρα το βράδυ στις 7 στο «Χυτήριο».

Εάν τυχόν κατέβει αυτόνομα το Ποτάμι στις προσεχείς εκλογές διακινδυνεύει την είσοδό του στη Βουλή;

Δεν γνωρίζω πως θα πορευτεί το ΠΟΤΑΜΙ. Γεγονός πάντως είναι ότι οι δημοσκοπικές του επιδόσεις επί του παρόντος δεν είναι καλές και προκαλούν εύλογες ανησυχίες.

Κύριε Λυκούδη υπάρχει το ενδεχόμενο να γύρει τελικώς ο Σταύρος Θεοδωράκης προς τη συνεργασία με τη ΝΔ; Σας ρωτώ γιατί αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει απευθύνει δημόσιο κάλεσμα και αφετέρου  έχει ακουστεί ως πιθανό σενάριο;

Σενάρια στην πολιτική γράφονται, σβήνονται, επανέρχονται κι ούτω καθεξής. Δεν αφορούν μόνο στα πρόσωπα που αναφέρετε. Προσφάτως αναζωπυρώθηκε και το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Λεβέντη. Κατά συνέπεια, καλό είναι να στρέψουμε την πολιτική συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για να βρούμε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις ούτως ώστε η χώρα να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Εσείς θα ακολουθήσετε το Ποτάμι μέχρι τέλους ανεξαρτήτως των επιλογών του Σταύρου Θεοδωράκη;

Εμείς, ως κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς συνεργαστήκαμε άριστα και με επιτυχία με το ΠΟΤΑΜΙ σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Η συνεργασία μας συνεχίζεται ομαλά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα, ορισμένα εξ αυτών κρίσιμης σημασίας. Συμβαίνει σε όλα τα κόμματα. Τιμήσαμε και τιμούμε τη συνεργασία αυτή. Ουδείς όμως, ακολουθεί στα τυφλά. Ουδείς δίνει λευκή κάρτα. Κι αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Αξιολογεί και επιλέγει.

Θα αποφασίζατε, για παράδειγμα, να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όποτε αυτές γίνουν;

Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από τον πολιτικό μου ορίζοντα. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς που εγώ πρεσβεύω και για τις οποίες έχω αγωνιστεί.

Η επιλογή τόσο του ΠΑΣΟK όσο και του Ποταμιού να πουν όχι στην απλή αναλογική ήταν σωστή;

Ήταν απόλυτα συνεπής και εθνικά υπεύθυνη στάση απέναντι μάλιστα στην προφανώς καιροσκοπική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, αφού εξελέγη δυο φορές με το αποκρουστικό bonus των 50 εδρών, «ανακάλυψε» αιφνιδίως την «πάγια αρχή» της απλής αναλογικής ή μάλλον κάποιου συστήματος απλής αναλογικής. Οι προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και ΠΟΤΑΜΙΟΥ συνέκλιναν σε ένα λογικό bonus που διασφάλιζε και αναλογικότητα κατά 95% και κυβερνησιμότητα. Με το σύστημα που ψηφίστηκε και το οποίο θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές δεν διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ενδέχεται να προκύψουν διάφορα κυβερνητικά σχήματα, χειρότερα του σημερινού, είτε με τον ισχυρότερο ή με τον ασθενέστερο πόλο του διπολισμού.  Είτε αλλεπάλληλες εκλογές. Παραδόξως, αυτή η απλή αναλογική μπορεί να ενισχύσει το διπολισμό αντί να τον εξασθενήσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία στην πολιτική από την ετερογονία των σκοπών. Σε άλλα στοχεύεις, άλλα σου βγαίνουν.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σας πείθει;

Διερωτώμαι εάν έχει πρωτίστως πείσει τον εαυτό του. Πάντα βλέποντας και κάνοντας. Οι κυβερνήσεις προσκολλώνται συνήθως στην εξουσία. Δεν τα παρατάνε εύκολα, ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πάντα ελπίζουν σε ανάκαμψη, έστω κι αν αυταπατώνται.

Αλήθεια πιστεύετε ότι η οικονομία, νομοτελειακά όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2017, ή αντίθετα θα βρεθούμε μπροστά στην ενεργοποίηση του «κόφτη»;

Δεν υπάρχουν νομοτέλειες. Η οικονομία διαθέτει κάποιους αυτοματισμούς. Έχουμε πιάσει πάτο, δεν αποκλείω όμως το ενδεχόμενο, να σημειωθεί κάποια οικονομική αύξηση, εάν οι προγνώσεις επαληθευτούν. Από ποιο επίπεδο όμως; Διατυπώνω σε κάθε ευκαιρία το ερώτημα γιατί έπρεπε να χαθούν άλλα δύο χρόνια, να φορτωθεί η χώρα άλλα 86 δις ευρώ κι άλλες παράπλευρες απώλειες, να γονατίσουν όλοι από την υπερφορολόγηση, να φτωχοποιηθούν κι άλλα κοινωνικά στρώματα, να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις και να υπάρξουν όλα τα αποτελέσματα μιας ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής. Να χαθούν άλλα δυο χρόνια ενδεχόμενης αργόσυρτης αύξησης για να φτάσουμε στο επίπεδο του 2014. Πειστική απάντηση δεν έχω πάρει. Οι πολίτες, όμως, πλέον γνωρίζουν. Ας κρίνουν.

Συμφωνείτε με την δημοπράτηση των καναλιών έτσι όπως έγινε από την κυβέρνηση;

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φαρσοκωμωδίας. Έχει πολλές ουρές το θέμα που τελικά νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα δαγκώσουν το κεφάλι.

Κύριε Λυκούδη εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να «παρέμβει» μετά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Παύλος Πολάκης σε δημοσιογράφους;

Γιατί να παρέμβει; Μια χαρά τον βολεύει. Είναι γνωστό το παιγνίδι της διγλωσσίας. Έτσι, αλληθωρίζουμε προς όλα τα ακροατήρια. Η κατασκευή του στόχου των δημοσιογράφων έχει αρχίσει προ πολλού. Στο στόχαστρο είναι οι πάντες, εκτός φυσικά όσων λιβανίζουν κι ευλογούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι είναι συλλήβδην «εχθροί» ή «πουλημένοι». Πρόκειται για συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που συνάδουν περισσότερο με αυταρχικά καθεστώτα παρά με δημοκρατικά. Φοβάμαι και τα χειρότερα.

Πως κρίνετε τα τελευταία γεγονότα στο Ωραιόκαστρο και τις δηλώσεις του Δημάρχου για τα παιδιά των προσφύγων;

Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών να προσπαθήσουμε να γίνουν «δικά» μας παιδιά. Να αγαπήσουν την Ελλάδα, να αγαπήσουν τη γλώσσα μας, να αγαπήσουν την γνώση. Να αποκρούσουμε κάθε ακραία συμπεριφορά. Οι διχαστικές φωνές όπως αυτή του Δημάρχου Ωραιοκάστρου πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου.

Δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ

17/09/2016

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK