Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Δεν μπορείς να ονομάζεις την διαφωνία έλλειμμα δημοκρατίας

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη

Σημεία συνέντευξης:

Για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας:

«Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή την ώρα, έχει συνειδητοποιήσει τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε και επιχειρεί -και σε αυτήν την προσπάθεια, αν την επιχειρεί πρέπει να είμαστε όλοι μαζί της- να βρει λύση, την οποία όμως, κατά τη γνώμη μου, προσπαθεί να διαμορφώσει και μέσα σε ένα επικοινωνιακό κλίμα για να κατορθώσει να την περάσει, χωρίς να φαίνεται ότι είναι μια πολύ  μεγάλη υποχώρηση...
Θέλω να δω πώς ξεπερνιούνται οι δυσκολίες αυτές εδώ τις ώρες, για να μην επιστρέψουμε από τη διαπραγμάτευση, έχοντας μπει σε ένα καθεστώς ρήξης. Αυτό σκέφτομαι αυτή την ώρα. Τώρα το πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη η πολιτική που θα προέλθει από μία διαπραγμάτευση, αυτό δεν είναι απλά λόφος, είναι τεράστιο βουνό. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα από εκεί και πέρα τα πράγματα».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει αποδειχθεί απολύτως είναι αυτό το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης προεκλογικά. Δηλαδή, το εάν τελικά η σημερινή κυβέρνηση και χθεσινή αντιπολίτευση είχε ένα διαμορφωμένο, διατυπωμένο και έτοιμο σχέδιο για να ξεκινήσει, εάν γινόταν κυβέρνηση, μία διαπραγμάτευση. Φαίνεται ότι πραγματικά δεν είχε, διότι και τώρα η κυβέρνηση απευθύνεται στους πιστωτές και τους λέει: "δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από χρόνο για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας". Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προτάσεις αλλά, αυτή την ώρα λιγότερη σημασία έχουν όλα αυτά... Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να δούμε πώς δεν θα φτάσουμε στη ρήξη, γιατί η ρήξη θα είναι ανεπανόρθωτη.  Επομένως, πρέπει όλες οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις της χώρες να συναντηθούν για να δουν πώς διαμορφώνεται σήμερα ένα μέτωπο λογικής για να μη φτάσουμε στη ρήξη...Ο Σ. Θεοδωράκης προτείνει συνάντηση πολιτικών αρχηγών για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε... Δεν είναι δυνατόν, αυτή την ώρα, η κυβέρνηση να αρνείται ή να αδιαφορεί για αυτή την πρόταση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εκτιμώ ότι πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ελληνική πολιτική ζωή, συνθήκες στις οποίες διαπραγματεύεται όσον αφορά στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο... Εδώ και δέκα ημέρες την κυβέρνηση συνοδεύει η ομόθυμη πολιτική στήριξη -όχι του σχεδίου της βέβαια, αλλά των προσπαθειών της-, από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου... Αυτό το πολιτικό κλίμα δεν το είχε ποτέ στο παρελθόν καμιά κυβέρνηση. Οφείλει να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση σήμερα...».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συμφωνείτε με αυτή τη φράση;

Σπ. Λυκούδης: «Δεν συμφωνώ... Δεν μπορείς να σκέφτεσαι ότι αν ο άλλος δεν αποδέχεται τη δική σου στάση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Θα στηρίξετε πάση θυσία οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Σπ. Λυκούδης: «Όχι βέβαια. Εμείς επιδιώκουμε να μην υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από τα ζητήματα των θεσμών και θα θέλαμε η ελληνική Βουλή να έχει μία σαφή και εποικοδομητική στάση σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται και από τα προτεινόμενα πρόσωπα».

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK