Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Για τη μεγάλη Κεντροαριστερά

Του Σπύρου Λυκούδη

Συμπληρώνονται δυο χρόνια από τότε που ο Σταύρος Θεοδωράκης με έναν κύκλο φίλων του, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Ποτάμι. Οι πολίτες το στήριξαν. Συγκέντρωσε γύρω του πολύ σημαντικό δυναμικό, και κατέγραψε στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές του Ιανουαρίου αξιοζήλευτα, για νέο κόμμα, ποσοστά. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το ποσοστό του υποχώρησε.


Τα αίτια της υποχώρησης αυτής, που επιβεβαιώνεται από τότε σε σειρά δημοσκοπήσεων, τα εντόπισα, με δημόσιες τοποθετήσεις μου, σε πιο μόνιμους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την οργανωτική δομή και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του Κινήματος, την πολιτική του ταυτότητα και τον στρατηγικό του πολιτικό προσανατολισμό.


Το Ποτάμι νομίζω ότι υποτίμησε την προφανή ανάγκη, να προσδώσει γρήγορα στην αρχική εκρηκτική εμφάνισή του, πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά μάχιμου πολιτικού οργανισμού.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Οι προσδοκίες του δεν εκπληρώθηκαν, δικαίως ή αδίκως. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος δυστυχώς δεν αναπληρώνεται.

Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Από τη μια μεριά  η παραπαίουσα εθνολαϊκιστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και από την άλλη η συντηρητική παράταξη της Ν.Δ. υπό τη νέα ηγεσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που ανασυντάσσεται. Ο ανταγωνισμός τους διαμορφώνει ένα έντονο και πιεστικό διπολικό και δικομματικό σκηνικό. Κι αυτό εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τα κόμματα, τις κινήσεις, τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της  σοσιαλδημοκρατίας, της κεντρο-αριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου να αναζητήσουν κοινή πορεία.

Να επιδιώξουν τη συγκρότηση του Νέου και του Μεγάλου πολιτικού φορέα. σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, ευρωπαϊκού. Όχι για να αμυνθούν, αλλά για δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα  ρεαλιστικής ελπίδας στους πολίτες. Να συμβάλλουν με συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα, το τέλμα και την παρακμή. Να αποτελέσουν την εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας και διακυβέρνησης της χώρας. Το έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι ηλίου φαεινότερο.

Το Ποτάμι μπορεί και το δικαιούται, να αποτελέσει  τον καταλύτη τέτοιων εξελίξεων.

 Όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτή είναι η δική μου πολιτική πρόταση προς το Συνέδριο και τους πολίτες.

Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ
 
25/02/2016


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK