Βουλευτής Α' Αθήνας
Το Ποτάμι
Menu
topBanner3

Ομιλίες

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Το βιβλίο της Μιλένας Αποστολάκη που συζητάμε σήμερα έχει εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα, μολονότι αποτελείται από άρθρα και αναρτήσεις της των 2 τελευταίων ετών. Κι αυτό διότι τα θέματα τα οποία πραγματεύεται εξακολουθούν να παραμένουν στην επικαιρότητα και θα εξακολουθήσουν, εάν η χώρα δεν αλλάξει πορεία.

Ομιλία Σπ.Λυκούδη στην εκδήλωση "Η προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει μέλλον, αν κοιτάζει στο μέλλον"

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει το τρένο.Μπορούν να ανασυνταχτούν. Διαφορετικά η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το τίμημα της αργοπορημένης αφύπνισης από την πολιτική απάτη των λαϊκιστών ήταν βαρύτατο, με εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος.Τίποτα δεν έχει χαθεί. Το μέλλον ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις εάν το προετοιμάσουν με προσοχή κι αν παλέψουν γι αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις και Όραμα για το μέλλον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Για την κατάσταση της χώρας

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων. Πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Πάλι ενώπιον του φάσματος του Grexit και της οριστικής χρεοκοπίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακινήθηκε και το θέμα της δραχμής, που δήθεν δεν έχουμε συζητήσει. Δεν είναι τυχαίο. Το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 50% των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δεν γνωρίζουν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της παραφροσύνης ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ασφάλεια,προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας εκτός του ευρώ και της Ευρώπης; Το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θύματα θα είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Είναι ανόητες οι ιστορικές αναλογίες. Ας μην παίζουν με την τύχη της χώρας. Η καταστροφή της θα έχει την υπογραφή τους. Και οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο ορθολογικός μας λόγος δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να διασπάσει το σκληρό περίβλημα του λαϊκισμού. Εάν δεν καταφέρουμε οι αξίες και οι ιδέες της Προοδευτικής Παράταξης να κατακτήσουν το νου και την καρδιά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, της διανόησης και των νέων γενιών δεν βλέπω κανένα Μέλλον ούτε για την Παράταξη ούτε για τη χώρα μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα νέο ηγεμονικό συνασπισμό εξουσίας.
Εμείς, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» είχαμε θέσει εξαρχής ως έναν από τους βασικούς πολιτικούς στρατηγικούς μας στόχους την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Τη δημιουργία ενός νέου και Ενιαίου πολυτασικού πολιτικού φορέα που να ενώσει και να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις. Χωρίς προκαταλήψεις. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός αλλά υπό τον απαράβατο όριο της δέσμευσης για κοινή πορεία. Βεβαίως χωρίς να εκβιάζουμε τα πράγματα, αλλά με δέσμευση ότι προχωράμε. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους συναγωνιστές μεή χωρίς πολιτική στέγη, που υπάρχουν στο χώρο.Πρέπει όμως να πούμε στους δημοκρατικούς πολίτες ότι τα πολιτικά σχήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που υπάρχουν στον χώρο δεν έχουν μέλλον στη μοναξιά τους. Είναι καταδικασμένα σύντομα να γίνουν εύκολη λεία και βορά του διπολισμού. Με δική τους μάλιστα ευθύνη. Χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Διότι, η συνταγή του δικομματικού διπολισμού και της ακραίας πόλωσης είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.

Τα βασικά σημεία της πρότασής μας

1. Δημόσια πολιτική δήλωση όλων για την στόχευση συγκρότησης νέου και ενιαίου φορέα.
2. Προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των επικεφαλής κομμάτων, κινήσεων, στελεχών του χώρου κτλ. Δεν συγκροτείται στη βάση συσχετισμών πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί δεν είναι όργανο αποφάσεων πολιτικών. Είναι κίνηση συμβολική μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικής πολιτικής σημασίας.
3. Πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές συγκεντρώσεις για να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.
4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμπεφωνημένες διαδικασίες και με τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα συμμετάσχουν στο Νέο Φορέα.
5. Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα, Καταστατικό, έγκριση Κυβερνητικού Προγράμματος και τα συναφή.